Srbi lome čaše, a Grci tanjire... eto još jednog dokaza o sličnosti naša dva naroda.

Ovaj običaj je u jednom trenutku postao ekstreman da su se tanjiri bacali pod noge pevačima i pevačicama, što je vrlo brzo usvojeno kao nebezbedno, pa se danas pevačima pod noge baca cveće umesto tanjira, a jedan poslužavnik sa karanfilima košta čak i 30 €.

S obzirom na nebezbednost koju lomljenje tanjira sa sobom nosi, pogotovo od strane neiskusnih i pripitih turista koji često žele da isprobaju sebe u ovoj „disciplini“, Grčka zapravo ne odobrava lomljenje tanjira tako jednostavno, već od restorana i iziskuje nabavljanje licence za lomljenje tanjira. 

Oni restorani koji odobravaju lomljenje tanjira, često poseduju tačno za to određene delove restorana kako bi se pravio što manji nered i kako bi se posledice svele na minimum, a tanjiri su često napravljeni od posebne vrste materijala koja se lakše lomi, i koja pravi manju štetu svojim šrapnelima.


Sasvim slučajno letos smo u Kalitei "nabasali" na ovu lepu atmosferu uz čuvene grčke "Zeibekiko" i "Rebetiko", tradicionalno lomnjenje tanjira i predivne zvuke buzukija - i to u sred dana :)

Kad god u budućnosti budete u prilici da prisustvujete nekoj tzv. grčkoj večeri u letovalištima, nemojte to propustiti, jer je atmosfera uz zvuke buzukija i uz tradicionalne grčke plesove uvek sjajna i zaista nezaboravna.


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu