Skiatos, Skopelos i Alonisos nesumnjivo važe za jedne od najlepših ostrva Grčke.

Nekoliko godina unazad se govorilo da je cena karata za trajekte do ovih bisera Sporada preskupa, jer je tada jedina kompanija koje je vršila prevoz do njih, držala monopol. Međutim iako danas dve brodske kompanije prevoze putnike do njih, ništa se nije promenilo, a karte se i dalje prodaju po prilično visokim cenama.

Naše subjektivno mišljenje je da je pravi razlog za to sprečavanje masovnog turizma na ovim ostrvima (što na neki način i jeste dobro, jer određene destinacije u Grčkoj ipak treba sačuvati od enormnog priliva turista) i njihovo "preusmeravanje" na dolazak avio linijama kako bi se smanjio intenzitet prevelikog automobilskog saobraćaja na njima tokom sezone (posebno na malom Skiatosu).

Bilo kako bilo, vlasnici smeštaja na Sporadima nisu ni najmanje srećni zbog ove situacije, a nama je prvenstveno žao što je zbog ovako nepristupačnih cena veliki broj naših turista koji na letovanje ide svojim kolima, onemogućen da upozna i uživa u svim lepotama kojima ovaj deo Grčke obiluje.

Hellenic Seaways - trajekt za Sporade

Hellenic Seaways ima polaske za Sporade (Skiatos, Skopelos i Alonisos) iz Soluna, Volosa i Agios Konstantinosa (160km od Atine i 160km od Volosa).

Iz Soluna do Skiatosa plovidba traje oko 3h, iz Volosa oko 1h 40m, a iz Agios Konstantinosa oko 1h 50m.
Iz Soluna do Skopelosa plovidba traje oko 3h 45m, iz Volosa oko 2h 10m, a iz Agios Konstantinosa oko 3h.
Iz Soluna do Alonisosa plovidba traje oko 4h, iz Volosa oko 3h 20m, a iz Agios Konstantinosa oko 3h 30m.

Okvirne cene karti iz Volosa za Skiatos se kreću između 25 i 30 EUR za odraslu osobu (s tim da popust ukoliko ranije rezervišete može biti i 15 EUR na cenu), za automobil dužine do 4,25m cena iznosi oko 50 EUR, a za veći automobil preko 4,25m iznosi oko 80 EUR.

Kako ova kompanija nema istaknut cenovnik savetujemo vam da tačne cene za željenu destinaciju proverite ovde.

Na istom linku možete proveriti i vreme polazaka trajekta i izvršiti online kupovinu karata. Imajte uvek na umu da se u luci se morate pojaviti 1h pre polaska trajekta. Rezervacija i kupovina karti za trajekt unapred, za sva tri ostrva je obavezna za polaske u junu, julu i avgustu.

Anes ferries - trajekt za Sporade

Kompanija Anes ferries ima svakodnevne polaske iz Volosa i mesta Mantoudi (na ostrvu Evia) za Skiatos, Skopelos i Alonisos. Njihove cene su malo povoljnije od kompanije Hellenic Seaways.

Cena karte za odraslu osobu do Skiatosa iznosi 22.30 EUR, do Skopelosa 23.60 - 25.70 EUR (zavisno od luke na Skopelosu u koju se pristaje), a do najudaljenijeg Alonisosa 25.70 EUR.

Cene plovidbe možete pogledati na slici u galeriji, a na njihovom sajtu ovde možete proveriti vreme polazaka trajekta i izvršiti online kupovinu karata. Rezervacija i kupovina karti za trajekt unapred, za sva tri ostrva je obavezna za polaske u junu, julu i avgustu.

Upozorenje

Karte za trajekt kupljene unapred ne mogu se otkazati i za njih se ne može izvršiti povraćaj novca. Stoga planirajte da na put iz Srbije krenete ranije da vas ne bi iznenadile gužve na putu ili graničnim prelazima usled kojih možete zakasniti na polazak.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu