U Grčku sa psom
04/03/2016 Tekst ažuriran 09/10/2017 Komentara 2

Vreme je da krenete na odmor, nemate ili ne želite da ostavite svog ljubimca nikom na čuvanju, tako da je jedino rešenje da na put krenete zajedno. Prtljag je spreman, šta je još potrebno od papirologije? 


Za putovanje u Grčku, kao i ostale zemlje u okruženju koje su u Evropskoj Uniji, neophodno je da je pas (važi i za mačke takođe) bude vakcinisan pre puta vakcinom protiv besnila i vakcinom protiv zaraznih bolesti. Ako jedinka nije bila obeležena na neki od propisanih načina (mikročip, tetovir broj), pri vakcinaciji protiv besnila ćete i to obaviti. 

48 sati pre puta neophodno je da kod svog veterinara obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete Potvrdu o zdravstvenom stanju kojom ovlašćeni licencirani veterinar garantuje da Vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake kliničkog oboljenja.

Pored gore navedene papirologije neophodno je da Vaš ljubimac ima urađen pregled seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.U./ml. 


Šta ovo u stvari znači?

Mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila, neophodno je da se Vašem ljubimcu izvadi krv. Taj uzorak se nakon obrade šalje u, od strane Evropske Unije, ovlašćenu laboratoriju (Pasterov Zavod, Novi Sad), gde dobijate sertifikat o visini titra antitela.

Ako je rezultat zadovoljavajući (titar veći od 0.5 I.U./ml ), po isteku TRI meseca od datuma dobijanja rezultata, vlasnik može da izvadi neophodni sertifikat za izlazak iz zemlje kako je to već predhodno navedeno. Kada se jedanput dobije rezultat o visini titra, taj dokument važi doživotno ako se jedinka redovno vakciniše svake godine.

Sa pasošem u kojem se nalazi evidencija o izvršenim vakcinacijama i potvrdom o zdravstvenom stanju, odlazite u Republičku Veterinarsku Inspekciju koja se nalazi u Ustaničkoj 64 (zgrada Beomedicine na Dušanovcu) III sprat, gde dobijate Uverenje za izlazak iz zemlje. Za uverenje plaćate republičku taksu u određenom iznosu.

Postoje izvesna odstupanja od predhodnih pravila kada su u pitanju Velika Britanija, Irska i Švedska. Nacionalni propisi ovih zemalja zahtevaju isključivo obeležavanje životinja mikročipom i obavezan boravak ljubimaca u karantinu kada dolaze sa teritorija trećih zemalja.


Smeštaj u Grčkoj koji prima kućne ljubimce - pse

Pomoću pretrage smeštaja na našem sajtu čekirajte opciju Dozvoljeni kućni ljubimci i izlistaće vam spisak objekata koji ih primaju. 
Savetujemo da i ostalim objektima koji nisu na spisku, a interesuju vas, pošaljete upit za pse (uvek postoji mogućnost da ih prime).
Ukoliko je vaš pas manje rase i socijalizovan, obavezno i to naglasite u upitu.

Napiši komentar
2305 Samo pitam   22/06/2019
Da li je dozvoljeno da se zivotinje domace kupaju na javnim plazama?
2307 GrckaInfo.com   23/06/2019
Na koje domaće životinje konkretno mislite? Nije dozvoljeno kokoškama, ali psima jeste :)


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu