Ukidanje girosa u Grčkoj?
02/12/2017 Tekst ažuriran 22/03/2018 Komentara 2

Hoće li EU usvojiti zabranu girosa i kebaba?


Ne, nije šala! Grci su tokom jučerašnjeg dana sa nevericom pročitali vest da će Evropska unija iz razloga sigurnosti zabraniti kebab i giros, a hashtag #Free_Giros je postao trend na grčkom Twitter-u.

"Dozvolili su konzervanse svuda, bombarduju malu decu, ali im smeta giros.""Počećemo znači giros da jedemo krišom i nelegalno u podrumima i sakrivenim lokalima? Brane nam giros? Ovakvu Evropu želimo?"


Kebab i giros u Grčkoj su pod kontrolom Evropskog parlamenta, gde se nalaze i poslanici Evropske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Evrope.

Sada su giros i kebab pod velikim rizikom da budu zabranjeni u Grčkoj što predstavlja pravi horor za Grke, i ne samo za njih, već i za ostale ljubitelje ove hrane.

Evropski parlament je pokrenuo primedbe na predlog Evropske komisije da dozvoli korišćenje fosfata, uključujući fosfornu kiselinu, di i tri fosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.

Do ovog poteza je došlo usled zabrinutosti tokom naučnog pregleda u 2012. godini o mogućoj vezi između fosfata kada se koriste kao aditivi za hranu i bolesti srca - ali dokazi su tada ostali neusaglašeni.

Pravila EU obično zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, u kom se koriste za zaštitu ukusa i sprečavaju sušenje mesa, ali postoje i određeni izuzeci.

Odluka

Ljubitelji girosa i kebaba u Evropi će sada morati da sačekaju glasanje, koje će se održati između 11. i 14. decembra u Strazburu, kako bi saznali da li će njihova omiljena hrana i dalje moći da se služi u sendvičima sa istom teksturom i ukusom kao do sada.

U petak uveče i nakon što se ova vest velikom brzinom proširila po celoj Grčkoj i Evropi, Evropska komisija je izjavila da ne namerava zabraniti kebab i giros, i odbacila je vest kao takvu.

Portparol EK za zdravlje i bezbednost hrane Anca Panduraru je odbacila ovu vest o predstojećoj zabrani i na grčkoj internet stranici Real.gr rekla da je Komisija nedavno preporučila i odobrila upotrebu takozvanih fosfata u pripremi mesa i da su članovi država jednoglasno odobrile predlog Komisije i nisu zabranili ovu supstancu niti zabranu girosa ili kebaba.

"Videli smo sve medijske izveštaje o upotrebi fosfata u hrani. Da budemo jasni: EU ne zabranjuje giros ili kebab. Naš cilj je samo da hrana bude potpuno bezbedna", rekla je ona dodajući da će Evropski parlament u januaru dati svoje mišljenje o ovom pitanju.

Treba napomenuti da je Evropski parlament izjavio da su kontrole hrane pokazale da se fosfati koriste u duboko zamrznutom mesu za kebab i giros, i da je ova supstanca opasna po zdravlje ako se ponovo odmrzava i zagreva.

Kasnije u petak uveče, državni emiter ERT preneo je da je Federacija grčke industrije mesnih prerađevina izjavila u saopštenju da se fosfati ne koriste u pripremi mesa u Grčkoj.

Tako se i pre nekoliko godina pronela priča da je EU želela da zabrani kokoretsi, meso na žaru koje se sastoji od creva, ali ni to tada nije usvojeno.

Napiši komentar
1298 Milos   03/12/2017
Bolje hamburgeri od soje modifikovane nego cisto meso
1469 Lazic Zoran   09/03/2018
A Mek Donalds ne treba zabraniti.Prodaju plasticnu hranu.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu