Upala uha i spoljašnjeg ušnog kanala na moru
16/07/2019 Komentara 0

Možda ste već bili u prilici da osetite neprijatnost zbog upale spoljašnjeg ušnog kanala i upale uha nakon kupanja u moru ili bazenu. Bol je po pravilu intenzivan, jako ga je teško podneti zbog lokacije unutar glave, a nelečenjem se situacija pogoršava, postaje nepodnošljiv i zahteva hitnu lekarsku pomoć.

Iako možda spadate u srećnike koji nisu imali ovakva neprijatna iskustva na letovanju, nije na odmet spomenuti pravila ponašanja kada je ova nelagodnost u pitanju. 

Potapanje glave u vodu je jedan od razloga zbog kog se javlja upala uha. Pritisak vode je veći nego atmosferski pritisak vazduha u normalnom okruženju, tako da će sigurno kod osoba sa osetljivim spoljašnjim ušnim kanalom izazvati pojavu upale u slučaju potapanja glave u vodu ili ronjenja bez zaštite.

U sportskim radnjama možete pronaći sijaset čepića za uši koji su na bazi silikona, lako se oblikuju kao plastelin, zauzimaju oblik baš vašeg ušnog kanala i u potpunosti ga štite od prodiranja vode u uho. Vrlo elegantno za korišćenje i  ujedno sigurno sredstvo, ukoliko ne postoji upalno žarište u spoljašnjem i srednjem uhu.

U slučaju da je upala već nastupila, zaboravite na čepiće bilo koje vrste. Ako ipak pokušate da rizikujete, znajte da ćete sa svakom aplikacijom u ušni kanal ponovo uneti uzročnike (bakterije) iz ušnog kanala od prethodnog puta, tako da vam ni antibiotik neće pomoći, a lečenje ćete produžiti u nedogled i bespotrebno zakomplikovati.

Svi koji su imali problema sa uhom na moru, znaju da se taj problem uvećava izuzetnom brzinom ako pokušate da ga ignorišete. Na kraju završite u bolnici na infuziji, a o lepim fotografijama sa letovanja koje ste planirali tokom cele protekle godine, možete samo da maštate. Zato je najbolje potražiti pomoć najbližeg lekara i izvršiti pregled. 

Potrudite se da budete sigurni da lekar koji će izvršiti pregled ima potpisan ugovor sa srpskim osiguravajućim kućama, jer u tom slučaju nećete platiti isti. Većina lekara u Grčkoj ima ugovor sa nekom osiguravajućom kućom iz Srbije. Dobićete savet i prepisaće Vam terapiju koju ćete platiti na licu mesta u apoteci, a novac ćete refundirati od osiguranja po povratku kući uz dobijeni recept (ako farmaceut insistra da zadrži recept zamolite za fotokopiju) i uplaćenu polisu osiguranja.

Ukoliko se kući vraćate avionom pridržavajte se jednostavnih pravila:

1. Pola sata pre poletanja, dakle na aerodromu, popijte jednu tabletu (dajte obolelom detetu odgovarajuću dozu sirupa, ako je u pitanju dete) prepisanog leka protiv bolova-analgetika.
2. Tokom poletanja, osigurajte se da imate pri sebi nešto za grickanje (može i žvaka) ili neko piće (može i flašica sa vodom), jer tokom procesa gutanja, pritisak u srednjem uhu i okolnoj sredini se izjednačava, tako da uho neće da trpi i nećete osećati nelagodni osećaj zaglušenosti ili bol.
3. Istu proceduru primenite sa grickanjem i tokom sletanja aviona.

Moram da napomenem da nakupljena ušna mast (Cerumen) u kontaktu sa morskom vodom ume da napravi slične probleme kao i bakterijska upala spoljašnjeg ušnog kanala i da u tom slučaju procedura lečenja izgleda malo drugačije, ali o tome ćemo nekon drugom prilikom.

Pripremite se mudro i srećan put!
                                                                             

Autor: Dr Sanja Marković-Saloustros, Iraklio (Krit)

Foto: Mojpedijatar.co.rs

 

Dr Sanja Marković-Saloustros

Medicinski fakultet završila u Beogradu 1994 god. Specijalistički ispit iz Dečje hirurgije položila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj 10 u Beogradu 2001 god. Samostalni rad kao hirurg specijalista u Opštoj bolnici u Ćupriji u periodu od 2001 do 2016 god. Šef odseka dečje hirurgije Opšte bolnice u Ćupriji u periodu 2013 do 2016. Učestvovala na domaćim i međunardonim stručnim sastancima i simpozijumima. Nosilac rada - prezentacije slučaja ,,Ratne povrede grudnog koša kod dece“ na Petom internacionalnom kongresu dečjih hirurga u Francuskoj, Tour ѕour Loire, 2003 god. Sa stalnim zapošljenjem u Poliklinici za zdravstvenu zaštitu u turizmu Polyclinic medi-help Heraklion, Crete u periodu 2016 do 2019. 
Učesnik  edukacionog  programa ,, Prirodne medicinske i suplementarne terapije“ na Nacionalnom i Kapodistrijskom univerzitetu u Atini  (prof  Persefoni  Kuvelou). Udata, majka jednog deteta.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu