Kada mi je kolega rekao da je njegov drug otputovao u Jerisos i posle dva dana se premestio u Pefkohori, jer "u Jerisosu nema ništa", znao sam da je to ono što nam treba!

Uputili smo se u Jerisos 6. juna 2019. godine. Iako važi za vetrovito mesto, svih 10 dana je bilo bez vetra. Prvi dan, odlazak na gradsku plažu. Široka plaža sa krupnijim peskom, kristalno čista voda, bez gužve i plićaka. Na plaži postoje tuševi, nekoliko barova i dosta slobodnog prostora. Uveče u šetnji mirno i tiho, bez gužve i radnji karakterističnih, recimo za Kasandru. Duž šetališta pored mora postoji igralište za decu, luna park, akvarijum, kao i veći broj lepih restorana. 

Drugi dan, odlazak na plažu Legend u blizini Nea Rode. Prelepa plaža, sa sitnim belim peskom, tirkiznom bojom vode  i dugim plićakom. Na plaži postoji bar Legend i dosta slobodnog prostora. Popodne odlazimo na plažu Kakudia, 2 km severno od Jerisosa. Do nje vodi prašnjav, ali utaban put. Prelepa, dugacka, divlja plaža koja nas je oduševila i postala naša baza za popodnevno uživanje. Na plaži je krupniji pesak, mnoštvo školjki, nekoliko stena neobičnih formacija i nešto duži plićak u odnosu na gradsku plažu. Uglavnom je posećuju lokalci radi pecanja i divlji kamperi. Potpuni mir i tišina. 

Treći dan, odlazak na plažu Komitsa (mala Komitsa), deo ispred Athos luksuznih vila oko kojih je sve neverovatno urađeno. Široka i dugačka plaža sa sitnim, zlatnim peskom, zelenkastom bojom vode i postepenim ulaskom. Na plaži postoji bar i dosta slobodnog prostora.

Četvrti dan, odlazak na veliku Komitsa koja je rtom odvojena od male plaže Komitsa. Do nje vodi prašnjav put od 3-4 km. Plaža je slična kao prethodna, samo nešto uža i bez sadržaja, duga preko 2km. Odlična za osamljivanje, posećuju je divlji kamperi. 

Peti dan, odlazak na ostrva Drenia. Polazak iz Uranopolisa, taksi brodićem koji kreće u 10:30 časova, a nakon toga na svakih sat vremena. Cena povratne karte je 5 evra, deca ne plaćaju, a u cenu je uključeno korišćenje ležaljki u baru na glavnoj plaži. Stižemo ranije i obilazimo Uranopolis koji na ostavlja neobično prijatan utisak. 

Prelepo šetalište pored mora, veliki broj restorana i radnji. Grad je posvećen verskom turizmu. Vožnja do ostrva Drenia traje 10-ak minuta. Glavna plaža je duga oko 500 m, prekrivena sitnim belim peskom i dugim plićakom. U blizini se nalazi nekoliko izolovanih uvala, a može se otplivati i do drugih ostrva iz grupe Drenia. Sve u svemu, odličan izlet. Šesti dan, odlazak na plažu Xiropotami koja je sa suprotne strane poluostrva. Duga i uska plaža sa mirnom, prozirnom vodom, belim peskom, dugim plićakom, pogledom na vrh Atosa i ostrvo Amuljani. Na plaži postoji manji bar sa opuštajućom muzikom. 

Sedmi dan, poseta Amuljaniju iz luke u Tripitiju. Cena trajekta u jednom pravcu je 2,5 evra po odrasloj osobi i 10 evra za automobil. Odlazak na plažu Alikes koja do tada ostavlja najlepši utisak. Neverovatno prozirna voda, sitan beli pesak i dug plićak. Postoje dva bara, kamp i dosta slobodnog prostora. Plaža u rangu najlepših plaža na Sitoniji. Poslednja dva dana provodimo na gradskoj plaži i Kakudiji, uz obilazak manastira Kakovo. Neverovatna gostoljubivost u manastiru, uz kafu i ratluk, a za decu posebnu zabavu predstavlja hranjenje ribe u manastirskom  ribnjaku. 

Nastavak letovanja u Olimpijadi  

Nakon toga, selimo se u Olimpijadu, 30 km severno od Jerisosa. Obzirom da je bio vikend jedva smo pronašli odgovarajući smeštaj, a cene istog su prilično visoke, obzirom da uglavnom dolaze Grci. Prvi dan obilazimo plažu Proti Amudia (Cuba, Amos). Po našem mišljenju najlepša plaža na Atosu. Duga i široka plaža sa sitnim belim peskom, tirkiznom bojom vode i postepenim ulaskom. U zaleđu se nalazi visoka šuma, u levom uglu su smešteni divlji kamperi, na sredini je bar Amos, dok je desni deo najbolji za porodice, jer je tu pesak najsitniji. 

Drugi dan, obilazimo plažu Kefalas, do koje se za 10-ak minuta stiže stazom kroz šumu pored plaže Proti Amudia. Malo nezgodan prilaz za odlazak sa decom, ali je pogled na plažu sa visine fenomenalan. Plaža slična prethodnoj, samo manja i sa manje gužve, ali sa više divljih kampera. Popodne odlazimo na plažu Sikia, ispod Stagire. Mala, ušuškana plaža između dve litice, zbog čega na istoj sunce rano zalazi. Duga je oko 100 metara i prekrivena sitnim žutim peskom. Na plaži postoji tuš. Uglavnom je posećuju lokalci. Odlična plaža za opuštanje. 

Trećeg dana odlazimo na plažu Babilon. Fenomenalna, dugačka i široka plaža sa najsitnijim belim peskom, tirkiznom bojom vode i plićakom od 50 metara. Nalazi se u prelepom okruženju. Najbolja plaža za porodice sa decom u ovom delu. Popodne obilazimo drevnu Stagiru i sa zidina iste uživamo u pogledu na tzv. bele plaze  (Proti Amudiu i Kefalas). Poslednji dan boravka planirali smo odlazak na plažu Džungla, ali smo istu promašili i završili na maloj divljoj uvali. Usput smo uživali u plodovima smokve. 

Pronalazimo Džunglu. Plaža sa sitnim, žutim peskom, hladovinom i stenama u levom delu. U desnom delu postoji manji bar. Prijatna plaža, bez gužve. Popodne smo posetili plažu Vina (Totos). Dugačka i široka plaža sa žutim peskom.  Ulaz u vodu je nezgodan zbog manjeg kamenja i ponegde ježeva, ali je nešto dalje u vodi prelep pesak. Odlična plaža za opuštanje. 

Na gradskoj plaži se nismo kupali, ali je na istoj sitan pesak, dok u moru ponegde ima kamena i jezeva. Mesto poseduje lepo šetalište, igralište za decu i manji luna park. Stiče se utisak da je puno samo vikendom. 

Opšti utisak: Atos je za one koji žele mir, tišinu i pravi odmor na peščanim plažama sa kristalno čistom vodom. Top 5 plaža: Proti Amudia, Alikes, Babilon, Drenia i Kakudia. 


Autor: Nebojša Marković

Napiši komentar
2309 Jasna   23/06/2019
Slazem se sa opisom ...Divno smo se proveli na Atosu dve godine za redom smo isli prve godine u Uranopolisu a druge Jerisos .Oba puta pun pogodak mirno tiho bez guzve ,more cisto mirno Ima sta da se vidi i poseti iz oba mesta Sve u svemu moze se reci najlepsi odmor bio mi je na Atosu
2312 Ljubica   24/06/2019
Slazem se, upravo smo se vratili iz Jerisosa. Prelepo, mirno. Voda divna, cista. Sigurno cemo se vratiti ponovo.
2613 1Nislija   10/08/2019
Da li u svim tim barovima na svim tim plazama u okolini Jerisosa ima lezaljki ili su plaze skroz prazne i slobodne za peskire? Hvala
2614 Svetlana Velickovic   11/08/2019
Bili ove godine u Jerisosu,sve obisli...odusevljena svim okolnim plazama sem samog Jerisosa
3000 Ivo Vuckovic   21/01/2020
Hvala vam na lepom i iscrpno opisu Atosa i njegovih plaža. Uvek se obradujem kada pročitam sličan tekst. Veliki pozdrav!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu