Utisci sa letovanja: Edipsos - letovanje na Eviji u predsezoni
02/07/2019 Tekst ažuriran 10/11/2020 Komentara 1

Ako niste ljubitelj vrućina, gužvi i prženja na suncu, a uz to želite da odete na more za malo para, onda je predsezona idealno rešenje za vas i to kraj maja ili početak juna. 

Mi smo ove godine odabrali Edipsos i, ukratko, vratila bih se opet. Edipsosu možete naći puno mana, ali sve je stvar očekivanja. Ukoliko idete autobusom, a volite šetnju i želite da vidite još nešto osim mesta u kome ste. Edipsos je prilično dobar izbor. 

Mesto je prilično veliko, sastoji se od mesta Edipsos i banje Edipsos i svega izmedju sto je izgradjeno u skorijoj prošlosti. Mene, generalno, Edipsos i okolina strahovito podsećaju na Opatiju i Istarski zaliv, s tim što u Edipsos banji možete videti mnogo napuštenih vila iz IXX i XX veka, što s Opatijom nije slučaj. 

Plaže Edipsos

Voda je čista, vazduh predivan sa mirisom magnolija kojih ima puno i koje baš s kraja proleća uveliko cvetaju. Plaža ima puno, pa se možete kupati gde god vam je volja, i u samom Edipsosu i nešto dalje, jer plaža ima bezmalo 20-ak kilometara. Plaže nisu reprezentativne, šljunkovite su, ima i kamenčica i ježeva, ali ako vam to ne smeta mnogo, uživaćete u predivnoj čistoj vodi. 

Deo kopna oko Volosa, poluostrvo Pilion, Evija i sva ostrva Sporada su prepuni izvora i termalnih voda tako da je sve izuzetno zeleno sa raznovrsnim rastinjem.

Voda je u Edipsosu pitka, tako su nam rekli, ali mi smo ipak kupovali flaširanu. U Edipsosu ima puno supermarketa u kojima se mozete snabdeti svime što vam treba, pekara, poslasticara, taverni... Ostala ponuda u radnjama nije nešto, mahom je to kineska roba, pa barem ne gubite vreme na shopping.

Izleti sa Evije

Ima raznovrsnih izleta koji se nude iz Edipdosa. Mi smo se odlučili za Skijatos 28€, koji bih svakako preporucila i izlet na vulkanska ostrva, Termopile i Kamenu Vurlu( takodje banju koja se nalazi na kopnu) uz dvosatno kupanje na jednoj divljoj plazi koja se nalazi otprilike preko puta Edipsosa. Cena ovog izleta je 17€. Oba izleta su za svaku preporuku.

Osim ovih, bio je u ponudi izlet do Atine, ostrva Egina (48€), a za Skopelos i Alonisis su izleti poceli od 9.juna, kada smo mi već kretali nazad.

Sami smo autobusom, koji kosta1,8€ otisli do Oreia, mesta 14km.udaljenog od Edipsosa, prošetali i ručali fantastičan ručak (grčka salata, orada i voda, za 2 osobe 35€) i vredi svaki evrocent, jer je sve fantastičnog ukusa, od vrhunskih namirnica i sve to u miru, tišini i prijatnoj atmosferi. Nezaboravno! 

Autobusom možete otići i do susednih mesta Neos Pirgos i jedne zaista prelepe plaže koja se nalazi nešto pre njega. Autobus kreće skoro na svaki sat, od luke u Edipsosu, karte se kupuju i žutoj trafici u luci. U predsezoni ste u prednosti što se tiče izleta jer na brodu nema gužve, sve možete lepo i natenane obići, jer nema letnje vreline. Jedino što su u tom periodu izleti ređi.

Mnogi ljudi dolaze u Edipsos radi lečenja, kupaju se na banjskim plažama, kojih ima tri, među njima je jedna koja je osvetljena i na kojoj se možete kupati i noću. Voda je, kažu, izuzetno lekovita za bolesti kože i kostiju. Mnogi hoteli imaju spa centre, u kojima možete uživati iako niste gost hotela, ali mi to nismo koristili.

U Edipsosu je zalazak sunca prelep, tako da možete na nekoj od klupa koje se nalaze pored mora, između stabala eukaliptusa i duda, da uživate u predivnom pogledu.

U Edipsosu ima 4 crkve, barem sam ja toliko obišla, nedeljne službe su prelepe, takođe i praznikom. 

Kako ne pijem ništa osim vode i ceđene pomorandže, ne znam cene pića. Ceđena pomorandža je od 2-3,5€, koliko platite za ležaljku, koju krajem maja za cenu jednog pića koristite čitav dan, a od 5.juna pre ili popodne. Naprosto, za cenu od stotinak evra, možete sebi priuštiti 10 veoma sadržajnih dana na moru. 


Autor: Nevena Stojković

Napiši komentar
2503 Dušan Pavlovic   19/07/2019
Plaže u Edipsosu su uske i prljave, prepune raznih insekata. Ulaz u more je na svim plažama sljunkovit. Prepuno je morskih jezera.Na plažama nema tuseva ni kabina za presvlačenje. Jedini toalet na plaži je u Avra hotelu, ali on je toliko necist, da ga je bolje zaobići ako ne želite da dobijete neku zarazni bolest. Inače, na ovoj plaži pice i korišćenje ležaljke košta 4 evra. Medjutim, konobari redovno ne vraćaju kusur ili dva puta naplaćuju ležaljke, tako da ce vas lezaljka u Avri koštati i više evra i više živaca nego što je to normalno.Da napomenem da konobari ne znaju ili se prave da ne znaju ni engleski ni srpski. Inace su zakidanje na kusuru i druge prevare kojima pribegavaju trgovci i ugostitelji uobičajena pojava u Edipsosu.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu