Utisci sa letovanja: Grčka sa troje male dece
01/04/2017 Komentara 0

Godinama letujemo u Grčkoj i nikada mi neće dosaditi miris girosa, joda i udaranje talasa o sitan pesak. Istraživanje plaža po Grčkoj me svakako uvek inspiriše iznova da odem u neko drugo mesto. S obzirom da imamo troje male dece, uvek nam je prioritet bio blizina plaže smeštaju, jer milion odlazaka dnevno da uzmemo još ovo ili da piškimo, kakimo i nošenje „pune ratne opreme“ više od 100m ne dolazi u obzir. Zato mi je nekako Polihrono ostalo u sećanju kao jedno mirno i tiho mestašce, puno apartmana uz samu plažu za one koje žele da pobegnu od buke, gužve i da letuju skoro na samoj plaži. 

Dolazak iz Srbije preko Makedonije je svakako lak i pristupačan, putevi kvalitetni, a od Soluna na nekih 90km vožnja poluostrvom Kasandra kroz Nea Potideu, Kaliteu, i šume tik pored mora je pravo uživanje. Za večernje šetnje i parkove i malo življe letovanje, na nekoliko km od Polihrona je za večernje sate izbor odlazak do Haniotija, pun prodavnica, taverni, parkića i za svakog ponešto. U centru Hanijotija ima velika fontana koja menja boje a u blizini i park sa raznoraznim igračkicama, konjićima za jahanje i ostalih spravica koje će mališanima ulepšati izlazak i šetnju, pa onda na neku palačinku, večeru, giros ili sladoled na točenje gde cela porodica uživa u osveženju.

Plaža u Polihronu je veoma uska i pored same plaže je ulica koja je u centru zatvorena za saobraćaj ali na početku i na kraju mesta do  plaže je moguće doći autom na samu plažu. Pesak je malo krupniji, nije šljunak ali nije ni onaj prašnjav koji se lepi svuda, mada za dečicu koja vole da prave kule i igraju se po pesku malo je teže i za one najspretnije. Međutim, baš zbog takvog peska more ima kristalno čistu i prelepu plavu boju. Na samoj plaži su bile pedaline za iznajmljivanje i sa vrlo malo para sat vremena uživanja i ujedno vežba za tatinu kondiciju dok ostali članovi uživaju u čamčiću. 

Plaža u Hanijotiju takođe je od krupnog peska, ali je malo šira u odnosu na Polihrono, s tim da je centar grada tik uz plažu, pa su smeštaji uglavnom malo dalji od plaže za moj ukus, a i kako se ide od plaže ka gradu je uzbrdica, što dodatno otežava nošenje dece i „ratne opreme“.
U Polihronu ima puno restorana i taverni uz samo more, gde uz kaficu, ili neko drugo osveženje, obrok i  uz talase i  finu opuštajuću muziku možete uzivati, dok u Hanijotiju je to ipak neki brzi i življi svet.

Mi smo zbog male dece uglavnom spremali u apartmanu obrok i na nekih desetak km severno od Polihrona je Lidl, s obzirom da smo išli kolima nam to nije predstavljalo problem da odemo po namirnice, mada je bilo i prodavnica u Polihronu i Hanijotiju. U Lidlu su deca obožavala, a i mi zbog cene, kutiju sladoleda od 8 komada za 2-3eura i cela porodica se zasladi u popodnevnom odmoru posle ručka. 
Na plaži ima dosta mesta slobodnog korišćenja plaže, bez zakupljivanja suncobrana, mada sam ja više ljubitelj suncobrana od trske, hladnog frapea i celog dana koristimo ležaljke uz kafu-dve. Desetak km južno od Hanijotija  je prelepa plaža Ksenija, koju svakako preporučujem da posetite.

Još jedno mesto gde su smeštaji jako blizu samo plaže, ali gde je za razliku od Polihrona i Hanijotija baš sitan pesak je Olympik Beach. 

Omiljeno letovalište Srba svakako zbog veoma brzog dolaska do njega jer se nalazi na putu od Soluna ka Atini  na nekih 60ak km, tik uz  Paraliju, do koje ide vozić uz samu plažu, veoma atraktivan, kako deci tako i odraslima. Olympik Beach je malo mestašce za odmor, ima parkić sa ljuljaškama uz samu plažu koja je široka a pored njega ide glavna ulica puna prodavnica, taverni, restorana. 

Za svakoga po nešto. Širina plaže dozvoljava igranje odbojke i ostalih igri sa decom, na plaži ima  pored ležaljki i mesta za one koji vole da nose svoj suncobran i peškire. Parkinga u svakoj ulici ima. Olympik Beach je mesto koje je živo uglavnom samo u toku leta jer su sve organizovane i planski građene vile. Blizina Paralije i šetnja uveče, koja je na 2km od Olympic Beach-a je pravo uživanje širokim trotoarom uz samu plažu i zvuku talasa i mirisu mora.

Paralija je za one koji vole gradsku atmosferu, veće je mesto i za noćne izlaske i šetnje. U Paraliji takođe ima i veliki Lidl za snabdevanje namirnicama i sladoledom.

Nadam se da sam vam malo približila ova dva mestašca kao i kako letovati sa malom decom i uživati u njima. Svakako da napomenem da su cene pristupačne i malo više u odnosu na cene u Srbiji, mada i kada odete na Kopaonik ili u neku Banju u Srbiji cene su više nego u ostalim gradovima. Uživajte u moru, suncu i odmoru, ... jer svakako ste zaslužili! 


Snežana Nedeljković

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu