Utisci sa letovanja: Lefkada, Krf, Skiatos i Sitonija
28/03/2017 Tekst ažuriran 07/04/2017 Iskustva 0

Na žalost mnogi nisu bili dalje od Halkidikija, a Grčka je cela divna i treba je obići! Grčka je raj na zemlji!

Lefkada, Nidri 

Prvo letovanje u Grčkoj, Lefkada, suprug i ja. Putovali smo autobusom, put je bio dug, nekih 17 sati. Ostrvo je prelepo, ali treba ići kolima. Pošto smo bili u Nidriju, a s obzirom na to da su nalepše plaže na zapadnoj strani, suprotno od Nidrija, bili smo prinuđeni da iznajmimo auto. Pošto je dan bio 50 evra, iznajmili smo na tri dana. Bilo je dovoljno da obiđemo Egremni, Porto Katsiki i Katizmu, tri najlepse plaže, kao i glavni grad Lefkas. Inače Nidri je malo mesto koje ima jednu glavnu ulicu i šetaliste pokraj luke. 

Takođe smo uplatili krstarenje do Itake i Kefalonije, trajalo je ceo dan, od ujutru do uvece. Zanimljiva je bila i priča o Onazisu i ostrvu Skorpios, koje smo posmatrali sa brodica, pošto je to privatno ostrvo. Ostale dane smo provodili na bazenu hotela Athos. Nadam se da cu jednog dana ponovo obići Lefkadu i njenih 50 nijansi plave. :)

Krf, Dasia

Krf je divan, ima šta da se vidi i da se obiđe. Plaže nisu lepe kao na Lefkadi.
Dasija je malo mesto sa glavnom ulicom i šetalistem pokraj plaže. To je u stvari uska staza, sa čije leve strane se nalaze barovi i taverne, a sa desne strane plaza koja je duga i uska.

Iza Dasije nalazi se takođe malo mesto Ipsos, čija je plaza uska i pored ulice desno, a levo su barovi i klubovi. Tu su žurke i dobar provod. Inace primetila sam da ima dosta Italijana.
E glavni grad je predivan, sa mnogim znamenitostima.Pposetili smo i Srpsku kucu, kao i crkvu sv. Spiridona. Uske ulice, bez saobracaja, načičkane buticima ostavile su me bez dagha. Na svakom ćošku radnje sa kožnim tasnama, jaknama, kajševima, radnjice sa suvenirima, kafici, restorani,taverne... Mcdonaldas! :D

Obišli smo i ostrvo Vido. Ispričali su nam veoma tužnu i potresnu priču, videli smo slike izmučenih ljudi, živih leseva, baš tužno. Bacili smo ruže sa brodića u plavu grobnicu.
Od plaža da napomenem lepa je Paleokastrica, ali je voda uvek ledena. Meni najlepša Barbati, voda kristalna, ali je kamenje, pa je malo nezgodno pri izlasku iz vode.

Inače suprug i ja smo upoznali sjajne drugare, Jelenu i Danijela, sa kojima smo naredne godine išli na Skijatos i sa kojima se i danas družimo. :)

Skiatos

Putovali smo kolima suprug i ja sa drugarima sa Krfa, Danijel i Jelena. Kolima smo isli do Volosa odakle smo se ukrcali na trajekt. Trajektom se plovi dva i po sata do Skijatosa i kostao nas je 375 evra u jednom pravcu, za nas četvoro i auto!

Skijatos je malo ostrvo krcato divnim plazama. Moje omiljene su Banana,Kukunares i Trulos. Za najlepšu važi Lalarija. Do nje se može samo brodom i to kad nema talasa. Inače na njoj nema ništa osim šljunka i kristalno čiste vode, jedna stena samo, kao kapija.
Gradić je prelep, ušuškan, ima dušu. mnoštvo, taverni, fast food-ova, kafića, butika, radnjica, za svakoga se nađje po nešto. Postoje i barovi, koji se pune tek posle jedan, ko traži noćni provod.

Jedino što mi se nije svidelo su cene. Malo su bezobrazni, pošto su turisti pretezno bili Englezi i Italijani, te je jedan koktel u klubu kostao 20 evra, da bi cena pala na 6 evra kad su krenuli da odlaze. Četiri sladoleda u gradu smo platili 25 evra itd.
Za kraj da ne zaboravim Skopelos. Svakako ga treba obici, prelepo ostrvo.
Vrlo rado bih ponovila, ali van sezone. :)

Sitonija, Sarti

Prošle godine, putovala sam sa mužem, ćerkom i mamom, inace bila sam treći mesec trudnoće. Bilo je prelepo. Sarti je živopisno mesto, sa divnom, širokom i dugackom pešcanom plažom. Talasa ima skoro uvek, ko je ljubitelj, a ko nije, u neposrednoj blizini ima divnih plažica i uvalica, na primer Orange bech.

Pored plaže, kod parkinga, nalazi se park za decu, sa ljuljaškama i klackalicama. Takođe imaju i dva mala lunaparka. Pravo porodično mesto. Inace Sarti je idealan i kao baza, ko planira da ide u obilazak. Najlepse plaze se nalaze u neposrednoj blizini. Što se tiče cena, prijatno sam bila iznenađena. 

Za mene Grčka je idealna destinacija i ne nameravamo da je menjamo! Grčku volim i tu ljubav prenosim ćerkama. Jer kad ugledamo Evzoni srce zaigra, iako ima još par sati do mora. Sreca na licu ćerke kad vrisne: "Mamaaa mojeeee (more)!!! Jedva čekam leto i nadamo se nagradi i još jednoj uspomeni. :)


Bojana Jovanović

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu