Utisci sa letovanja: Magija Krfa - biser Jonskog mora
21/04/2018 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Za neke je greben pun vrhova, za neke je dom nimfe Kerkire i Odisejovo sklonište posle njegovih lutanja, dok je za mene jednostavno biser Jonskog mora. Dobrodošli u Krf, prestonicu istoimenog ostrva.

Dočekali su nas tamni i tmurni oblaci, a dok smo se ukrcavali na trajekt počela je kiša. Pomalo nemirno more, magla, naziranje planina u daljini i tako skoro dva sata. Spokojna vožnja trajektom, stvarala mi je utisak da lebdim na magičnom ćilimu. Možda je to bio samo san, jer sam prespavala skoro celu vožnju. Budim se. I dalje je oblačno, ali vidik postaje lepši. Vidim tvrđavu, koja je sa svakim novim talasom sve bliža i bliža. Odmah iza nje pojavljuje se grad, male kuće, šarene, podsećaju na one iz Venecije. Verni pratioci plovidbe su beli galebovi. Za nekoliko minuta stižemo do luke.

Prednost letovanja u septembru je ta što nema gužve i prepunih plaža, pa možete na miru da uživate u sunčanim danima gde temperatura ne prelazi preko 30ºC. Međutim, kada vas vreme izneveri, kao što je nas po dolasku, pa od oblaka ne možete na plažu, dobro je da ovu destinaciju možete istraživati. Karta u ruke i krećemo. Evo nekoliko predloga šta možete da vidite i obiđete u prestonici ostrva Krfa.

Crkva Svetog Spiridona

Arhitektura grada najviše podseća na rimsku arhitekturu, jer je ovo bio prvi grčki grad koji su rimljani osvojili, pa se upravo zbog toga na Krfu mogu videti znamenitosti u rimskom stilu koji se odlikuje lukovima, stubovima i ukrasima.

Dok razgledamo i prolazimo kroz uske ulice, koje su neke od njih popločane kaldrmom, ne mogu a da ne primetim crvenu kupolu, koja izviruje, među oronulim kućama. Na njoj se nalazi sat sa rimskim brojevima i zlatnim kazaljkama. Kupola je deo crkve Svetog Spiridona, koji je ujedno i zaštitnik ostrva. On je nazvan čudotvorcem i velikim Svetiteljem jer se smatra da je mnoge na ostrvu izlečio i spasio od raznih epidemija bolesti.

Crkva je sagrađena u venecijanskom stilu pre 428 godina, odnosno 1590. godine. Ova crkva na Krfu je pravoslavna crkva, čiju unutrašnjost krase oslikane freske, oltar i poseban izdvojeni deo, u kojem se nalazi kovčeg sa moštima Sv. Spiridona. Njegove mošti se četiri puta godišnje iznose i nose ulicama grada. 

Muzej azijske umetnosti – Kraljevska palata

Zatim dolazimo do azijskog muzeja u kome se nalaze razne kolekcije i eksponati slika, skulptura i porcelana sa Dalekog Istoka. Ova palata sagrađena je 1819. godine u stilu engleskog neoklasicizma, po ideji pukovnika Džordža Vitmora. Nekadašanja palata predstavljala je sedište britanskih guvernera, parlament, kao i letnju rezidenciju grčke kraljevske porodice, dok se u njoj danas nalazi azijski muzej i galerija Opštine grada Krfa.

Radno vreme muzeja je od 08:00-20:00h, a cena ulaznice je 6 €.
Ispred palate nalazi se predivan vrt, sa malom fontanom i statuom engleskog guvernera Adama Frederikasa. Lokacija muzeja je u centralnom delu grada, kod glavnog trga Spianada i veoma je atrakativna i za fotografisanje, što dokazuju i mladenci koje smo zatekli na fotosešnu.

Stara tvrđava

Nedaleko od azijskog muzeja, nalazi se stara tvrđava, ona koju smo ugledali sa trajekta. Stara tvrđava je otvorena od 08:00-20:00 h, a ulaz se naplaćuje po ceni od 6 €. Međutim, umesto kupljene karte, možete da se počastite sladoledom, jer je posle 19:30 h ulaz u tvrđavu besplatan.

Odmah po ulasku u trđavu prelazimo preko nekadašnjeg pokretnog mosta, ispod kojeg je kanal, koji razdvaja tvrđavu od gradskog trga. Ona je služila kao utočište od neprijatelja, ali i od mnogih zaraznih bolesti. Smatra se da su za njenu izgradnju bili zaslužni Vizantijci u 10. veku.

Danas, unutar zidina Stare tvrđave nalazi se gradska biblioteka, muzička akademija, stari topovi i katapult koji su branili grad i crkva Svetog Đorđa. Ispred ove crkve je veliki otvoren prostor u kome se tokom godine održavaju razni muzički koncerti i festivali. Kada smo je mi obilazili u toku je bila priprema i generalna proba za jednu grčku operu. Na samom vrhu tvrđave nalazi se svetionik i predivan pogled koji se pruža na stari grad, luku i ostrvo Vido.

Restorani i hrana

Svaki ćošak ovog grada izgleda kao razglednica, koji je pažljivo uređen, a prostor pametno iskorišćen. U veoma malim prostorijama smeštene su lokalne prodavnice sa suvenirima. Prodavci su vrlo prijatni, nasmejani i voljni da sa vama razgovaraju. Restorani su takođe maleni, sa svega nekoliko stolova koji čine baštu ispred lokala. Većina od njih imaju u ponudi tradicionalna grčka jela i razne sprecijalitete, ali i razne vrste pasti, pica, salata kao i deserta.

Što više zalazimo u centralni deo grada, cena suvenira, ali hrane i pića je skuplja. Ručak ili večera koštaće vas 9 – 20€, zavisi od porudžbine. Međutim, ono što se sigurno u Grčkoj ne preskače, jeste giros. Ako ste veliki ljubitelji ovog grčkog specijaliteta, obavezno ga probajte u restoranima na glavnom trgu, čija je cena oko 10€, ili u restoranima koji se nalaze van centra, gde je cena duplo manja, oko 4-5€.

Kada su u pitanju deserti i poslastice, najveće oduševljenje bile su mini krofne prelivene kremom, kod šarmantnog gospodina, čija se tezga šarenila, od šećerne vune, kokica, krofnica pa do pečenog kukuruza. Po ceni od 2 € uživala sam u svakom zalogaju ovih kaloričnih loptica.

U ovom gradu možete posetiti i Novu tvrđavu, zgradu starog univerziteta “Akademiju”, obići ostale crkve koje grad ima ili otići na izlet na ostrvo Vido. Ostrvo Krf ali i njena prestonica nudi puno sadržaja i mesta za obilazak, a one koje su po vama najviše primamljive svakako ne bi trebalo da propustite, a ja se nadam se da sam vam u tom izboru pomogla.


Marija Jović

Marija je diplomirani novinar na Fakultetu političkih nauka. Ako vam se ovaj tekst o Krfu dopao, još zanimljivih priča sa Marijinih putovanja možete pronaći na njenom blogu Marija In Wonderland.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu