Utisci sa letovanja: Moje grčko letovanje
31/03/2017 Tekst ažuriran 01/12/2017 Iskustva 0

Kako pravi proljetni provodi završe? Neplanskim ljetovanjem. Barem je to naš slučaj. Početak mjeseca maja, vruća noć i odlično društvo rezultiraju odlaskom na more, barem preko dana. Opklada je  bila da za mjesec dana riješimo sve i da idemo na more, ali ovaj put dalje od Jadranskoga. Kako izabrati? Izvlačiti papiriće. Od tri pokušaja sva tri, GRČKA! Ok, super, ali AUTOM?! 

Kako? Fino. Nakon kvalitetnog spavanja bacanje u potragu za mjestom, jer za ljetovanje u Grčkoj se teško odlučiti, budući da je i previše lijepih mjesta za odmor. Solun, najbliži ali nije to to. U bliži izbor upadaju Vourvourou, Parga i Lefkada. Iako smo izbor sveli SAMO NA TRI, opet je bio problem, ali ipak je odluka pala na Lefkadu. A razlog su savršene plaže, na kojima bi' mogla živjeti. A gdje na Lefkadi? Seoce Athani i prelijepa kućica na brdašcetu s kojega „puca“ pogled na preplavo Jonsko more. Jedno auto, nas pet, mjesec jun i 1000 kilometara ispred nas, preko zemalja nama nepoznatih! Idemooooooooo!! 

Koja euforija nas je držala da nismo htjeli nigdje uz put prespavati nego direkt, samo smo molili Boga da nam  auto ne krene protestovati zbog tolike vožnje odjednom! Sve je bilo super dok negdje nakon Srbije nismo skužili da je Grčka ipak podaleko :D ali nije problem, idemo mi dalje. Nakon punih 21 sat vožnje (autom i trajektom, i malim milionom krivina-jeeej blago nama) dolazimo i do naše nove oaze. I onako na pola živi, dolazimo pred našu iznajmljenu kućicu za koju nam u tom trenutku nije bilo bitno ni šta je ni kakvo je, jer smo skontali da nismo normalni što smo tako vozili, but who cares we have one life! 

Pred vratima kuće nas čeka prekrasna, premila baka Petra, s osmjehom od uha do uha i na tečnom grčkom nešto „galami“, logično ne kontamo ni riječi. A ona mene fino za ruku i na terasu, kontam de baba popusti daj da spavamo, a baba spremila doručak za amazonce :D upravo tom trpezom započinjemo našu grčku avanturu. Feta sir, jogurt, kruh s maslinama, maslinovo ulje, jaja, svježi paradajz i nama nikada otkriveni recept nekog svježe cijeđenog soka koji nam je nivo energije podigao na zavidan nivo. Komunikaciju s Petricom je olakšala unuka Filipa. 

Ulaskom u kuću svi smo ostali paf, 3 spavaće sobe, 2 kupaonice, kuhinja sa dnevnim boravkom su bili pravi mali paketić koji je obećavao sigurnu oazu odmora. Nakon zasluženog pola prespavanog dana, Filipa se ponudila da nam pokaže neke glavne detalje za mjesto, koje plaže i sve ostalo. Prvu noć našega boravka na Lefkadi smo odlučili kvalitetno odmoriti uz neke balkanske ostatke hrane hahaha uz čašu vina s pogledom na more.

Novi dan nova avantura zvana Egremni plaža (koja je nažalost 5 mjeseci kasnije urušena u zemljotresu, danas se do te plaže (jednog od zaštitnih simbola Lefkade) dolazi samo čamcem isključivo po lijepom vremenu! No, nama je bilo lijepo. Upijanje svih mogućih sunčevih zraka je bilo predodređeno za taj dan.  Svaki slijedeći od 10 dana smo odlučili posjetiti nešto zanimljivo za Lefkadu, pokupiti dozu D vitamina na nekoj od plaža i neizostavne večere u nekoj od grčkih taverni, a gdje ćeš ljepše?! Pećina Papanikonis, vodopad Dimosari, arheološke iskopine Elomenos, par manastira i naravno za zadnji dan obilazak Lefkade/Lefkasa, uživanje u zadnjim grčkim zrakama sunce i mirisu mora. 

10 dana je jako malo za doživjeti i upoznati područje kao što je Lefkada.  Iako smo obišli, po tom nekom turističkom vodiču, sve najznačajnije na Lefkadi opet TO NIJE TO.  Možda će nam slijedeća avantura zvana Lefkada omogućiti da pustimo korijenje na jednom mjestu 10 dana i da osjetimo grčki život u pravom smislu te riječi. 

A hoće li biti teško, ne vjerujem. Samo se treba opustiti i prepustiti onome što je ispred Vas! Vjerovati da će se i Vama pojaviti na vratima jedna Petra zbog koje ćete još više zavoljeti Grčku! 


Ljubica Nevjestić

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu