Utisci sa letovanja: Nea Peramos, Kavala
31/03/2017 Tekst ažuriran 17/04/2018 Komentara 4

Počinju razmišljanja kako nam dolazi leto: "Gde otići, na koje novo mesto da se uputimo"? Čini mi se da će i ove kao i predhodnih godina, destinacija biti Grčka,samo je pitanje: "Koje mesto?"

Kao što smo predpostavljam, više nas upoznati sa Grčkom, turizmom kojii nam pruža uz sirtaki i mirisni giros na obali mora (giros je pravi samo u Grčkoj zar ne :-)). Gotovo u svakom letovalištu u Grčkoj imala sam zaista dobar odmor, finu atmosferu, puno slika i još više lepih uspomena...

Kako sam neko ko voli dosta da putuje i u isto vreme i istražuje razne predele, 2016. posetila sam manje letovalište u Grčkoj - Nea Peramos. Zašto vam preporučujem posetu ovog malog ukutkanog raja :-) Nea Peramos je mesto novijeg datuma, ne broji puno stanovnika, ali je u isto vreme gusto naseljen i ima svega: restorana, pekara,dosta prodavnica, dečijih parkova, kafića kao i dosta mesta za zabavu i razonodu. 

Nea Peramos se nalazi blizu većeg mesta (letovališta) Kavale, koja je daleko veća i nudi mogućnosti za šoping ( tržni centri) kao i veliki trgovinski lanac "Lidl". Kavala je udaljena nekih 20-ak km od Nea Peramosa, gledano iz pravca Soluna. Inače, Nea Peramos je tipično grčko letovalište sa dugačkom peščanom plažom. Peščana plaža sa sitnijim peskom i postepenom dubinom. Voda je izuzetno čista i bistra. Uz duž cele plaže nalazi se šetalište i dosta taverni i kafića. Takođe kako sam saznala postoje ambulante tj. dostupna je lekarska pomoć, što takođe letovalište čini bezbednim.

Opis mog letovanja ne razlikuje se od drugih turističkih mesta u Grčkoj, ali... (veliko ALI :-)). Postoji više razloga zbog čega me je ovo mesto impresioniralo i izdvojilo se iz mase letovališta. Krenimo po redu :-) Prvenstveno, Nea Peramos je uneo neku novu dimenziju letovanja i uneo takav mir i odmor za dušu i telo.Turisti koji posećuju ovo mesto su pretežno grci iz unutrašnjosti, kao i manji broj turista iz inostranstva. Gotovo nikad nema gužve i galame, iako ima turista :-) 

Na samoj plaži imate mogućnost u svako doba dana da smestite svoju ležaljku ( iznajmite) ili da nađete idealno mesto za vaš peškir. Druga stvar koja je jako bitna za porodice sa decom, nema mogučnosti da deca izađu na ulicu ili da imate strah da će se izgubiti. Kako se nalazi plaža postoji iznad šetalište,a iznad šetališta privatne kuće i smeštaji.

U Nea Peramosu za manje upoznate turiste, postoji i marina, gde ljubitelji brodova i jahti mogu da razmenjuju iskustva i dele međusobnu ljubav prema nautici ( spadam u tu grupu). U delu gde se nalazi marina, sa više bočnih strana tj. dokova, ukoliko ste ljubitelj pecanja, možete uživati u ribolovu do kasnih velernjih sati. Dakle mirno mesto za pravi porodični odmor.

Pored toga, blizu Nea Peramosa par km tačnije spojeno sa letovalištem (a ujedno osamljeno mesto) nalazi se poznata plaža Amolofi. Za Amolofi plažu kažu da je u top 10 plaža u Grčkoj. Sa sigurnošću tvrdim da je nepogrešivo svrstana u top mesta koja treba posetiti. Plaža je dugačka sa sitnim peskom (toliko sitan da mi se čini da ulazi u svaku poru) i prelepom tirkiznom vodom. U pitanju je baby plaža sa pretoplom vodom. Dobra stvar je što je Amolofi plaža sa jedne strane urbana sa kafićem idisko podijumom na otvorenom i ležaljkama, dok je u drugom delu plaže osamljena za turiste koji uživaju u lepotama prirode. Jedan pravi mali raj :-). 

Još jedna prednost Nea Peramosa kao što sam spomenula je što je blizu letovališta Kavala. Vraćam se na tu temu, kome je manje poznato iz Kavale kreću trajekti koji vode put Tasosa primamljivog i poznatog turističkog mesta. Tako da možete da izdvojite dan dva posete Tasosu.

Sveopšti utisak Nea Peramosa pruža gotovo sve mogućnosti za miran, porodičan odmor ili pak mladalački provod i divlji turizam. Retko koje mesto može da upotpuni svačije zahteve i zaokruži idealnu priču letovanja o kome meštamo. Za mene je to Nea Peramos, malo mesto ali po svemu jedinstveno. 

Takođe, postoji proizvidnnja domaćeg maslinovog hladno ceđenog ulja koje je izvrsno. Ono što mogu da napomenem da Nea Peramos nije jeftino letovalište, po sve je skuplje i oseti se razlika. Za mene je i to vredno kojeg evra više :-) 

Potrudila sam se da predočim sve pogodnosti, izostavila sam mane, jer ih zaista nema. Vama ostaje jedino da posetite Nea Peramos i osetite prave čari Grčke i predivnog odmora...


Jelena Stanojević

Napiši komentar
1061 Ivana Jovanovic   06/07/2017
Postovana, u obilju ponuda ove godine sam se iz slicnih razloga kao i vi, odlucila za Nea Peramos. Ima li neki deo plaze u mestu koji bi ste preporucili ili suprotno?
1150 Tina   28/07/2017
Gradskata plaza i ne e bas nesto- sljunkovita i premnogu tesna. Na Amolofi plaza se odi samo so kola bidejki e skoro 2-3 km.od N.P Preubava e,siten bel pesok kako so pesocni dini i tirkiz more.
1508 Daša Paunović   23/03/2018
Dobar dan, možete li mi reći gde ste odseli u mestu Nea Peramos? Pokušavam da pronađem neki smeštaj tamo, vrlo bezuspešno...
1560 Ika   17/04/2018
Nea Peramos i nije tako lepo mesto jer postoji samo jedna ulica - setaliste koja je ujedno pored glavnog puta. Mnoooogo bolje mesto je Nea Iraklica koja se nalazi 2-3 km pre Peramosa iz pravca Kavale. u Iraklici imate sve ono sto je gospodja opisala, plus setaliste pored mora, neuporedivo bolju gradsku plazu... Ogromnu igraonicu sa fudbalskim terenom za decu od 2-15 god. Karta je 2 evra i dete dobije sok uz to a vreme je neograniceno! Lidl i ogroman Masutis su u samom mestu. Jedino sto bih se slozio da je plaza Amolofi nesto zaista posebno i totalno drugacije od svega vidjenog u Grckoj. Kavala je vrh grad sa akvaduktom, tvrdjavom, crkvom Sv.apostola Pavla...lukom...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu