Utisci sa letovanja: Paralija posle 10 godina
30/03/2017 Tekst ažuriran 07/10/2017 Komentara 0

Oduvek, ali oduvek nisam znala da napišem nijednu temu iz srpskog, sve je to radila moja mama, a sada kada sam i sama postala majka, onda ću morati da se potrudim, jer zaista ono što Grčka nosi sa sobom, ne može se tek u dve rečenice opisati.

Kada sam bila mlađa, sam pojam otići na letovanje u Grčku, zbog viza, je naravno bila samo misaona imenica, pa sam letovala gde sam najbliže mogla i to prvi put sa devet godina u Crnoj Gori... Kako sam rasla, rasla su i moja očekivanja, a i otvoreni su nam putevi bili prema svim zemljama tako da sam na maturskoj ekskurziji otišla prvi put u Grčku i videla Paraliju.

Naravno, bila sam mlada i obraćala sam pažnju na druge stvari, od Paralije ništa zapamćeno. Sećam se prelepog Zejtinlika i Meteora i toliko. Kada je prošlo deset dugih godina odlučila sam da odem na letovanje, sa svojom majkom.

Uplatile smo u julu mesecu 10 dana odmora, rešila sam odem da odmorim i da malo obiđem tu čuvenu staru Grčku i da se ponovo vratim u Paraliju... Krenule smo moja mama i ja (moja mama nikad nije ni kročila na grčko tlo) i željno iščekivale taj dolazak.. Kada smo prešle Evzoni vratile su mi se stare slike pre 10 godina, neopisiv osećaj, ne mogu to dočarati kako sam se tada osećala. Stigle smo u Paraliju i naše putešestvije su počele. Izabrale smo najbolji termin, zbog sunca... Uživale smo u Egejskom moru i rano izjutra smo šetale.

Tih 10 dana prošli su kao tren. Obišle smo Meteore, mojoj mami je srce htelo da stane od divljenja nad tim čudom a meni su se vraćale uspomene na mladost, ti prelepi manastiri, kako to može čoveka da ostavi bez daha. Jednostavno, prepustile smo se tim čarima i uživale smo. 
Sledećeg dana, otišle smo na ostrvo Skiatos, vozile brodom, uživale na brodu igrajući sirtaki i u konzumaciji metaxe... Smeh, muzika, vetar... Osećaj da nemaš nikakvih briga i da si samo na tom brodu i uživaš sa nepoznatim ljudima. Skiatos je ostrvo prelepih plaža, kristalne vode, obišle to ostrvce, uživali u kristalnoj vodi, a potom se vratili na brod, gde smo imali borbu sa gusarima. To je organizovano od strane kapetana brodova gde smo napadli drugi brod balonima punim vode. 

Zamislite to... otvoreno more, a vi se ponašate kao gusar. Zaista nesvakidašnje iskustvo. Sirtaki, muzika, igra, gluma. Svaka čast na dobroj organizaciji. Uveče smo legle umorne, ali sa puno utisaka. Sledećih par dana obilazile smo Paraliju, pregršt srpskih turista pa imaš osećaj kao da si kod kuće. Puno prodavnica, šoping i raj za žene.

Sledeće veče smo odlučile da odemo na grčko veče, belo vino, lupanje tanjira, igranje sirtakija, i imaš osećaj kao da si jedan od njih. 10 dana je premalo, ali činjenica da sam sa majkom otišla u tu divnu zemlju i provela nezaboravne trenutke je večnije od bilo koje slike ili provoda. 
Kada smo se vratili u Srbiju, naišla sam na čoveka za kojeg sam se udala, tako da mi je Grčka donela sve lepo i predivne trenutke sa majkom, a i sa sadašnjim suprugom, jer me je suprug upravo sledeće godine verio na ostrvu Skiatos. 

Sledeće godine s dolaskom našeg sina otisli smo na Halkidiki, Metamorfosis, i utisci su još bolji, jer sada imam svoju porodicu sa kojom letujem. Mesto je savršeno za malu decu, borova šuma, mir... beba je samo spavkala i jela, a suprug i ja smo uživali.
I ove godine planiramo letovanje, naravno Grčka i mislim da ćemo isto Halkidiki zbog borove šume, zbog deteta. 

Zaista jedna predivna zemlja sa predivnim ljudima, muzika, igra, vino i gde se osećaš kao kod kuće. Uvek ću se vraćati toj prelepoj zemlji zvanoj Grčka.


Miljana Nikolić

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu