Utisci sa letovanja: Tasos – ostrvo ljubavi i prirodne lepote
02/04/2017 Tekst ažuriran 20/10/2017 Iskustva 0

Provesti 25 dana na Tasosu sa momkom koga voliš u septembru je nešto najlepše što se može doživeti, ali je i to vrlo malo vremena da bi se upoznao i osetio pravi duh Tasosa. 

Ostrvo Tasos je predivno i puno nezaboravnih mirisa i ukusa i vrlo interesantnih ljudi. Prve dane na Tasosu smo koristili da bismo upoznali sam Potos, gde smo bili smešteni. Potos je vrlo živ i interesantan i kao i svaki manji gradić na moru ima sve ono što vam je potrebno dok ste na letovanju.

Restorana i drugih lokala, prodavnica, mesare, suvenirnica i sličnih ima za svačiji ukus. Svaka plaža sa sobom nosi svoj poseban šmek, pa tako i plaža u Potosu, a mi smo se uglavnom kupali na samom kraju plaže, prema maloj crkvici na brdu, kod San Antonia gde je plaža peščana i bez gužve. Narednih dana smo iznajmljenim motorom  obliazili i istraživali ostrvo. 

Ukoliko imate mogućnosti ne smete propustiti obilazak naselja u planinama iznad luka. Najveći utisak na mene je ostavilo mesto Kalirači, koje se nalazi u brdima iznad Skale Kalirači. U Kaliračiju se nalazi crkva svetog Dimitrija. U porti crkve upoznali smo vrlo predusretljivu bakicu, sa kojom smo se sporazumeli u potpunosti, iako ona nije govorila ni engleski, ni srpski, a mi ne znamo ni reč grčkog, koja nam je objasnila je da se u toj crkvi svečanosti obavljaju samo na Uskrs i na Božić, kada većina stanovništva iz luke dolazi na liturgiju.

Na rastanku smo od bakice dobili i par sveže ubranih smokava za koje nije dozvolila da joj platimo. Na trgu tog naselja postoji jedna lokalna kafanica gde se najstariji stanovnici sastaju na dnevne razgovore. Tamo vreme kao da je stalo u nekom prošlom veku i to ima posebnu draž. A ulice Kaliračija su strme, uske, pune voća i starog drveća. 

U Sotirosu, mestu iznad Skale Sotiros naići ćete na ogromnu smokvu, čiji listovi su toliko veliki da se komotno možete prekriti njime, a tamo se nalazi i prelep stari hrast u čijem hladu smo mi imali častposmatrati krštenje jedne bebe u crkvi neposredno pokraj hrasta.Sotiros na glavnom trgu ima prelep lokal, česmu sa izvorskom vodom i u velikoj hladovini ogromnog platana na Trgu Platana možete uživati u čistom planinskom vazduhu koji se susreće sa prelepim morskim vazduhom i posmatrati neobične skulptorske figure i uz pogled na prirodu, more i šume uživati u autentičnom Grčkom mestu.

Ne smete propustiti pečenu jagnjetinu iz Teologosa,maslinovo ulje i med od čuvene brkate žene, obilazak mosta Gefiri, arheoloških nalazišta i iskopina i drugih građevina iz perioda 14. i 15. veka. Stvarno poseban osećaj dobijete dok hodate kaldrmisanim i prašnjavim putevima Teologosa, naiđete na malu crkvicu u nedodjiji, limekiln – okruglu građevinu, akvadukt i crkvu svete Paraskeve. To je onaj specijalni osećaj koji Vam pruža Tasos i morate ga probati. 

U obilasku Tasosa možete još naići i na antičku kulu Thimonia, kulu Shidia i druga arheološka nalazišta kojih ima veoma mnogo, a vrlo su interesantna i svedoče o nekim davnim vremenima. Slika koza i ovaca koje pasu u šumama maslinjaka i na obroncima planine je vrlo česta, ukoliko se uputite u obilazak ostrva. 

Neizbežna je poseta manastiru Svetog Arhangela Mihajla, izgrađenog na vrhu stene, a kad odatle pružite pogled prema Atosu, Svetoj Gori postanete svesni veličanstvenosti i duhovnosti mesta na kom se nalazite. 

Što se tiče plaža na Tasosu, nama je najveći utisak ostavio Golden Beach i to onaj deo u uvali, gde je more mirno, čisto i plitko, bez gužve i samo za uživanje, kao i Psilli Amos na kojoj smo proveli veći deo letovanja. Psilli Amos nudi uživanje za sve, i decu i starije, sportove na pesku  i vodi, pedaline, restoran na plaži.More je tirkizne boje i veoma prozirno i čisto, ali ponekad ima velikih talasa.Pachili plaža je čista, lepa i ima mirno i prozirno more, ali u dubini more, odnosno pesak nije očišćen od morske trave. 

U traženju arheoloških mesta i iskopina često smo nailazili na mnoštvo košnica duboko u brdima, ali je interesantno da i pored toga što smo prolazili neposredno pored košnica i rojeva pčela, nijedna pčela nas nije ni dotakla. I one su miroljubive i gostoljubive. Limenarija i sve skale na koje naiđete, odnosno luke treba posetiti, jer svaka od njih ima svoj poseban duh, svoju plažicu, ribare i neku svoju pričicu kojaje uvek interesantna. 

Limenarija nije daleko od Potosa, peške 15-tak minuta. Tamo se nalazi interesantno utvrđenje – kula i luka, gde ukoliko imate sreće i pogodite pravo vreme možete naići na ribare sa svežim ulovom lignji, riba i drugih morskih specijaliteta. Limenarija nudi zabavu za one koji žele takav provod uz mnogo restorana, prodavnica, diskoteka i sličnih lokala.

Takođe, ko ima mogućnosti treba da obiđe i Kavalu za koju svakodnevno saobraća  trajekt iz skale Marion, skalu Potamiu, Astiris, Aliki plažu i druge, ali o njima nekom drugom prilikom. U svim mestima naići ćete na vrlo gostoljubive Grke koji će sve učiniti da vam pomognu ako je potrebno i da vas ugoste na njima specifičan način.

Tasos, ostrvo sa šumamam maslinjaka, borova, platana, smokvi i drugih prirodnih lepota, sa svojom drevnom istorijom, veoma gostoljubivim i predusretljivim stanovništvom ostavilo je specijalan trag u mom srcu i specijalni osećaj kada god pomislim na Grčku. 

Još posebniji osećaj i predivno sećanje ostavila je jedna vedra i topla septembarska noć u Potosu, kada sam načinila prvi korak u našu luku, u luku ljubavi, kada sam svom sadašnjem suprugu regkla „DA“!


Radmila Lemajić Kišgeci

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu