Utisci sa letovanja: Četiri drugarice na Kasandri
09/09/2018 Iskustva 0

Ko god želi da uživa u čistom moru, divnim ljudima, grčkoj kulturi i pristupačnim cenama treba da poseti Kasandru, prvi prst Halkidikija. Na sve to dodajte i blizinu Srbiji, i pravo uživanje može da počne.

Ovo je bio drugi put da smo letovale u Grčkoj, i odlučile se za Hanioti, jer su nam mnogi upravo to mesto preporučili. I zaista se nismo pokajale. Mesto je mirno i jako simpatično, ima divan trg sa fontanom, i mnoštvo kafića, restorana sa grčkom muzikom, i prodavnica koje su uvek pune jer je bio jul, pa je bilo dosta turista. Cene u restoranima su pristupačne, giros košta oko 2,5 evra, i najbolji je kod Kostas-a, i u restoranu pored – „Garry’s the King of Gyros“. 

Zapravo oni se stalno takmiče ko ima bolji giros, a meni se za nijansu više svideo ovaj u Kostas-u, gde vlasnik na srpskom jeziku obožava da šalom još više ulepša ručak. Na ulazu u Hanioti nalaze se dve ogromne pekare, koje su uvek prepune jer je hrana zaista preukusna, a imaju i razne torte, sladoled i kafe.

Voda je čista i topla, ima delova plaže gde možete kupiti piće i tako iznajmiti ležaljku na ceo dan, a ima i delova bez ležaljki, gde se može naći hlad od visokih borova. Ono što sam primetila je da na plaže dolaze uglavnom porodice i parovi, tako da možda mesto nije za mlade koji bi uz divnu vodu želeli i malo provoda. Ali, gde su se mladi sakrili u Haniotiju, odgovor je u beach baru „Molos on the beach“ koji se nalazi oko 500 metara od centra Haniotija. 

Muzika tokom celog dana, žurke i ležaljke, odbojka na pesku. Ali ako idete tamo pripazite na ježeve u vodi, ima ih prilično. Jedino mesto za izlazak za mlade je bio srpski bar „Mystique“ koji nije bio mnogo posećen možda zato što nema mnogo mladih željnih te vrste provoda.

Pošto nas četiri drugarice volimo aktivan odmor, nismo bile u Haniotiju sve vreme, nego smo obišle skoro celu Kasandru. Do obližnjeg Pefkohorija možete povoljno otići taksijem, ili pešaka pola sata. Tamo ima dosta mladih i mnogo barova i mesta za dobar provod. S druge strane, ima mnogo ježeva u vodi, plaže su jako uske pa je zbog toga bolja plaža u Haniotiju. A i mesto nije posebno zanimljivo, samo jedna dugačka ulica koja se prostire duž plaže i to je to. Ipak biram Hanioti.

Preko agencije smo otišle u Solun na jednodnevni izlet. Panoramsko razgledanje Soluna, poseta prodavnici kožnih jakni, gde po pristupačnim cenama možete naći zaista dobru jaknu, Zejtinlik gde ćete upoznati legendu čika Đorđa, koji čuva groblje i veličanstvene priče, obilazak manastira, i slobodno vreme od nekoliko sati. Solun je zaista lep, živ grad, ima mnogo znamenitosti koje treba obići poput spomenika Aristotelu i Aleksandru Velikom, Bele kule i dr. Ali obilaziti tako veliki grad na visokoj temperaturi možda nije dobra ideja, jer nas je sunce zaista izmučilo, a nema plaže gde možete da se rashladite.

Jedan zaista divan dan smo provele u mestu kao iz nekih starih divnih vremena, možda iz 15.veka. Reč je o Afitosu, malom mestu na obodu brda sa kog se pruža veličanstven pogled na pučinu, a za koje su nam rekli vodiči u agenciji kada smo ih pitale koje je najlepše mesto na celoj Kasandri. I osvojilo nam je srce istog trena. Selo i dalje krase stare kamene kuće i prekrasne crkve, trgovi i primorsko cveće. Posle obilaska spustile smo se stepenicama do plaže koja je jako duga, i duž koje se ređaju plažni barovi, zatvorene hotelske plaže i duge peščane površine. 

Dugo smo hodale dok nismo konačno stigle do jednog velikog beach bara, gde smo provele ostatak dana. I tu je isto mirno, a konobar iz bara kaže da nije ovde skoro video same devojke, jer dolaze samo porodice i parovi. Ali voda – voda je ovde nestvarna. Tirkizno plava, providna i prečista. Bile smo zaista oduševljene.

Ako nastavite duž plaže, na dva kilometra od Afitosa stići ćete do Kalitee. Kalitea je veće mesto, koje ima isto takvu predivnu vodu, ali i mnoštvo kafića, barova i diskoteka. Najbolji provod na Kasandri je u Kalitei. Mesto je kao stvoreno za mlade. Tako da ako do sad niste čuli za ovo mesto, a mladi ste, znate gde treba da letujete sledeće godine.

U turističkoj ponudi iz Haniotija su uključena i razna krstarenja, do susedne Sitonije ili do plaže Ksenije koja se nalazi na Kasandri, a za koju kažu da je najlepša na ovom prstu. Nismo stigle ovog puta da odemo tamo, ali nam je i bez krstarenja leto bilo više nego ispunjeno. A sigurna sam da voda na Kseniji ne može da se meri sa onom u Afitosu. 

Kasandra, prvi prst Halkidikija, zaista ima za svakog po nešto. Idealna je i za one koje traže porodični mir, a i za one željne provoda. Tako da, šta čekate? Pravac na Kasandru!


Autor: Vesna Špirić

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu