Utisci sa letovanja: jednostavno... Grčka
29/03/2017 Tekst ažuriran 07/10/2017 Iskustva 0

Grčka... na sam pomen imena ove zemlje osetim leptiriće u stomaku, kao kada ste zaljubljeni. Tu ljubav na prvi pogled sam osetila kada sam prvi put kročila na njeno tlo i zauvek ostala vezana nevidljivim silama za ovaj zemaljski raj. 

Odrastala sam uz priče o ovoj zemlji koje mi je pričao moj otac koji je svake godine tamo odlazio. I verujte zarazio me je načisto. 
Ne postoji dovoljan broj reči kojima mogu da opišem njene lepote, jer uvek neka reč nedostaje. Čarobna, fantastična, magična, idealna, zaljubljiva...

Pokušaću da prenesem svoje utiske za sve one koji žele da svoje vreme odmora provedu tamo, ali i da svima onima koji nisu bili zagolicam maštu. Počeću od najskorijeg putovanja. 


HALKIDIKI-PEFKOHORI

Ovo mesto sam posetila na kraju sezone, krajem septembra meseca i ostala u čudu, jer leto nije prošlo. 
Temperatura 26 stepeni, čak sam uspela i da izgorim. Egejsko more kristalno čisto i prosto te mami da se brčneš u njemu, voda prijatna za kupanje. 
Plaže šljunkovite, uredne i čiste. Možete da odaberete mesto, bilo da želite da se osamite u nekom kutku ili pak da uživate sa ostalim turistima. 
Šetalište prostrano i uređeno, prevedivan pogled na sve prelepe vile koje ga okružuju. Cveće na sve strane, što me je posebno oduševilo... daje neko posebnu notu. 

Na šetalištu se nalazi fantastičan dok na koji pristaju putnički brodići. Dok je prostran, sa klupama i svetiljkama... idealno za noćne šetnje i uživanje u dvoje. Tokom dana možete posmatrati pecaroše,pa čak im se i pridružiti. Restorani su brojni, sa vrlo pristojnim cenama, ljubaznim osobljem i prelepom atmosferom. Uveče dok večerate slušate laganu Grčku muziku i čujete huk talasa na samo par metara od Vas. Vazduh čist i svež, zbog borovih šuma. 

Ovo mesto je idealno za porodice sa decom koje su željne opuštenog odmora, ali i za parove koji bi rado da posvete vreme sebi. Cene su savim korektne, postoje svega male i neznatne razlike,u zavisnosti od marketa. 

Navešću neke osnovne: paket vode 6/1=1,50 eura, hleb sa susamom = 0,55 eura, sok sprite 2l=0,98 eura, zemičke/kifle 6/1=0,55 eura, pivo u limenci 0,5l=0,60 eura, porodična pizza capricoza=10 eura+kečap 250ml, pečeno pile kilogram=8,50 eura (ali za 10 eura možete pošteno da se najedete), pavlaka u kantici 700g=1,55 eura, majice za decu i odrasle=od 5-14 eura, čašice sa motivom Grčke=0,80 eura komad, toalet papir 4/1=1,22 eura, posebna salama 2/1=2,50 eura, masline sa košticom 500g=2,50 eura, giros=1,90-2,50 eura.

Vrlo povoljan market koji ima sve što je potrebno,nije jako udaljen od samog centra mesta. Na samom šetalištu se nalazi predivna prodavnica suvenira ručne izrade koja zaista oduševljava i ne postoji mogućnost da se oduprete, a da ne uđete. Tamo sam pronašla mesingani zvekir za vrata u obliku potkovice i glave konja za 18 eura. Takođe ima jako puno ikona rađenih na drvetu,cene se kreću od 7-15 eura. 
Nekako svaki put kada letujem volim da ponesem kući neku ikonu, za svoju volju. 

Meštani su vrlo ljubazni, uvek se lepo javljaju, što me je oduševilo, mada sam vremenom naučila reči koje su mi neophodne za osnovno sporazumevanje. Od srca preporučujem ovu regiju za sve koji žele da opuste vijuge i samo da uživaju u lepoti i životu. 
Takođe u ovoj regiji preporučujem da obavezno posetite: crvku Sv. Nikole u gradu Poligirosu, ostatke strarog akropolja u Ameji, vizantijski toranj u Lerisosu, hram Amona Zevsa u Kaliteji, neolitsko naselje u Nea Olintosu, vizantijski toranj u Uranopolisu, čuvenu pećinu "kokines petres"(crveno kamenje) sa zanimljivim fosilima i okamenjenim kostima neandertalskog čoveka.


KRF-GOUVIJA

Ovu regiju sam posetila u samom jeku sezone, u avgustu mesecu i ostala oduševljena. Temperatura 40 stenei, ni daška vetra, kao stvoreno za kupanje i sunčanje. Plaža veoma blizu smeštaja, sitni šljunak i dosta uredno, puno prodavaca voća koji su bukvalno na svakom koraku, što dobro dođe za osveženje. 

Što se tiče Jonskog mora, tu sam blago razočarana, jer je voda bila prilično tamna i prljava, za razliku od Egejskog. To je jedini minus koji dajem za ovu regiju. Odlično mesto za sve koji žele lud i nezaboravan provod, ali i za one koji žele da upoznaju neke istorijske činjenice i događaje. 

Ulice su prepune radnji, taverni i restorana koji nude super provod za male pare. Kafići kraj mora puštaju odličnu muziku,imaju promocije tokom noći, gde možete kupiti dva koktela po ceni jednog. Plaže su i tokom noći prelepe za šetnju u dvoje, vrlo romantično. U avgustu mesecu se održava i festival ribe kom sam prisustvovala i malo je reći ostala očarana. Svi meštani se skupljaju, vesele i uživaju jedući ribu, gostuju orkestri i poznati izvođači. Imala sam tu priliku da ih slušam i da dobijem autogram, ali i fotografiju sa njima, vrlo ljubazni i uviđajni. 
Prava fešta koja se ne propušta. 

Postoje i oranizovani izleti do glavnog grada Kerkire. Ko ima priliku neka poseti. Možete da pogledate Srpsku kuću, koja je zapravo muzej. 
Takođe možete da kupite jeftino kartice za telefonske govornice, uživate ispijajući kafice na obali i posmatrajući tu famoznu gužvu. 
Brojne priče o prošlim vremenima su odlične za sve koji žele nešto više da saznaju. 

Organizuju se i posete ostrvu Vido,što nikako ne treba propustiti. Vrlo emotivno, cela ta poseta je prožeta nekim pomešanim osećanjima, prosto imate utisak kao da osetite duše svih ljudi koji su tu kročili. 

Cene se ne razlikuju preterano od cena na Halkidikiju. Ova regija je pravi raj za zabave i ludi provod u ovo doba godine. Grad Krf ima izražen venecijanski karakter i brojne spomenike koji datiraju iz 15 veka. Van grada imate interesantnih mesta za posetiti: Manduki, Pontikonisi... 
Najidiličnije mesto na ostrvu je Paleokastrica, mada ne smem da zanemarim ni Barbati gde sam uživala u najlepšoj plaži i najčistijem delu mora... jednom rečju-savršenstvo.


ATINA-PARALIJA

Što se tiče Atine, ko ima priliku nije loše da je poseti, da oseti taj ubrzani ritam života u njoj koji sve pokreće. Vrlo lepo uređeni trgovi, prilično čist grad. Na trafikama možete da kupite novine uz koje dobijete velike kožne torbe, naravno cenkanje se podrazumeva. 

Što se tiče Paralije, opušteno mesto za odmor. Tamo sam takođe bila na kraju sezone. More je bilo blago hladnjikavo, ali podnošljivo. 
Oprez što se tiče plivanja-ima meduza. Mnoštvo radnjica u kojima se možete zagubiti, jer su poput lavirinta. 
Šetalište lepo za opušeni odmor i uživanje u pogledu. Ako imate priliku obavezno posetite crkvu na šetalištu.


METEORI

Veoma neobična oblast koja mami uzdahe divljenja. Danas je aktivno svega par manastira, mada je to pre bila napredna zajednica sa preko 20 manastira. 
Krase ih vrhovi u obliku kupola, masivne drvene ograde, sa kojih se pruža zastrašujući pogled u provaliju. Do njih stižete jednostavno uklesanim kamenim stepeništem. 


DELFI

Ovo je takođe jedno od mesta koje me je očaralo na prvi pogled. Mešavina prirode i drevnih ruševina, planine koje okružuju ovaj predeo, bujno rastinje... To je zapravo malo seoce, bez buke i brzog života, sa par taverni i suvenirnica. Za ovo mesto se vezuju brojne priče i proračanstva, što mene lično veoma privlači. 

Muzej koji tamo postoji ima odlične eksponate koji su vredni divljenja i prosto Vas teraju da se zainteresujete za život koji je nekada davno postojao na tom tlu. Veoma je poznata legenda o čuvenoj proročici Pitiji (Velika Sveštenica), koja je imala tronožac na kom je sedela i izricala svoja proročanstva dok je padala u trans udišući isparenja iz ponora koji se nalazio ispod nje. 
 
Uh zaista imam još toliko toga da napišem, ali ne bi bilo dosta mesta. 

Za sve ove godine koje tamo odlazim posvetila sam vreme učenju kulture i tradicije o mestima koja posećujem, jer me to ispunjava. 
Nadam se da sam Vam makar zagolicala maštu i da ćete poželeti da posetite nešto od toga ili čak možda sve. 
Zemljo mojih snova, moga mira i opuštanja. . . vidimo se kao i uvek. 
                              
                               
Slobodanka Milić

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu