Utisci sa letovanja: leto na Lefkadi
01/04/2017 Tekst ažuriran 07/10/2017 Iskustva 0

Došao je dan kada smo krenuli na Lefkadu, ostrvo o kojoj sam toliko slušao i čitao.

Prvi utisak na putu za Lefkadu su tuneli kojih ima preko 30 u jednom pravcu, mislim da nikada nisam prošao kroz toliko tunela, fascinantno, pred ulazak na ostrvo pojavljuje se još jedan tunel na kojem se plaća prolaz kroz njega, a taj tunel ide ispod mora. Naravno nemate osećaj da ste ispod mora, ali sama vožnja ispod mora i kada na navigaciji vidite da se vozite u moru stvarno imate osećaj da dolazite na neko posebno mesto.

Agios Nikitas je malo mesto u kojem smo bili smešteni, cene smeštaja se kreću oko 50 eura dan i koliko sam video i čuo ljudi nemaju prigovora, jer vlasnici ulažu i trude se da smešaji budu i više od zadovoljavajućeg. Naš smeštaj u Green View je bio najbolji smeštaj koji smo imali, ogromna terasa, dve sobe, kuhinja i kupatilo, tv i klima u svakoj sobi. Gazdarica koja je neprimetna, ali uvek tu kao i svakodnevno čišćenje, ispred terase drvo masline koja uvek pruža hlad i za nas i za automobil.

Agios Nikitas kao manje mesto ima sve što vam može zatrebati, apoteka, ambulanta, trgovine i naravno taverne celom dužinom ulice sve do mora a na samoj plaži kafić na visini iznad stena u vodi. 
Najbitnije kod Agios Nikitasa je ono zbog čega svi i dolazimo na Lefkadu, a to su položaj i plaže oko njega, a Agios ima najbolji položaj zbog blizine svih plaža na toj strani ostrva gde i jesu najlepše plaže.

Plaže na Lefkadi važe za najlepše koje sam video, probaću ukratko da dočaram tu sliku, ali i ono što vidite i sami na slikama na internetu znajte da nije fotošop već su stvarno takve neverovatne boje.

Sam Agios Nikitas ima dve plaže, jedna je gradska koja je mala i simpatična, a druga je čuvena plaža Miloš koja se nalazi preko brdašca do kojeg se dolazi prateći putokaz i ima 15 minuta laganog pešačenja. Kada se dođe na vrh tog brdašca ispred nas se ukazala sve lepota ove plaže na kojoj se ogleda ona plava boja jonskog mora, inače plaža je i dugačka i široka sa finim peskom kao i većina plaža na Lefkadi. 

Pored Agiosa takođe ima i plaža Katizma, po meni jedna od najlepših i najvećih, ali i najurbanija plaža. Katizma ima ogroman parking i ispred svakog parkinga prirodan hlad, takođe na samom ulazu na plažu vas dočekuje tabla koja vam izmami osmeh, jer na njoj piše „Dobro došli prijatelji Srbi“. 
Inače na plaži ima stvarno lepih i velikih kafića na kojima ima bazena da se brčkate dok ispijate pića. Ne moram spominjati boju mora, tirkizno plava kao da je neko prosipao farbu. Nestvarno lepa plava boja.

Ostale plaže su udaljene oko 15-20 kilometara od Agiosa, ali nije nikakav problem doći do njih pošto su putevi dobri, ali ima puno krivina tako da nema neke brze vožnje ili žurbe. Pejzaži okolo su takođe lepi i netaknuti kao i sela kroz koja se prolazi, a u svakom selu postoje restorani gde je uživancija sesti i odmoriti uz neku Grčku hranu ili piće gde uvek od strane restorana budete počašćeni nekim aperitivom, najčešće je to Memelio-Grčki jogurt preliven medom ili neki liker. 

Plaže poput Egremnija koji nažalost nije u funkciji zbog zemljotresa pa se ne može doći takođe ostavlja bez daha, kada se gleda na tu plažu sa visine vide se 3-4 nijanse plave boje kako se prelivaju, jednostavno rečeno kao da se neko igrao sa bojama.
Porto Katsiki takođe prelepa plaža koja se mora posetiti zbog ugođaja pošto se nalazi okružena stenom koju kao da je neko odsekao mačem u obliku polumeseca. Inače to je i najposećenija plaža od strane turista.
Megali Petra plaža gde je more tirkizno plave boje sa ogromnim komadima stena u moru što mu daje određen šmek ali i dolazak do same plaže jer je sam po sebi nagrada pošto nije ni malo lako doći do nje jer se mora prolaziti preko i izmedju ogromnog kamenja.

O plažama i samom moru se može napisati knjiga koliko ostrvo ima toga da ponudi i da se vidi počev od plaža o kojima bi imao još da pišem dugo i dugo pa sve do svetionika, manastira sa zoološkim vrtom, restoranu Rahi koji ima baštu odnosno vidikovac koji bude u oblacima u popodnevnim časovima, malim vodopadom do kog je prava mala avantura doći, maslinovom ulju, med od timijana koji je nešto najfinije što sam probao i još mnogo toga.

Glavni grad Lefkade je Lefkas, to je lep i pitom gradić koji ima kafića i diskoteka na šetalištu uz more gde je takođe i mostić preko mora koji kao da je pravljen za zaljubljene parove ili za neki film koliko izgleda romantično u vreme zalaska sunca. Takođe u centru ima šetalište sa mnoštvo trgovina i butika kao i prodavnica slatkiša gde se ne sme propustiti da se proba Pasteli (bademi, kikiriki, pistaći, susam... u medu) e to je nešto što nisam nigde tako ukusno jeo kao na Lefkadi.

Lefkada je nestvarno lepa zbog netaknute prirode i zbog boje vode koje je svrstavaju u sam svetski vrh po lepoti i ugođaju. Jednostavno na Lefkadu se svi vrate da ponove ono od pre i da otkriju nešto novo, jer Lefkada ima toliko plaža sakrivenih da gde god da se skrene iskrsne nova plaža sa nestvarno plavom bojom Jonskog mora. 

Ko je jedanput bio na Lefkadi zna šta pričam, ko nije bio saznaće kada ode, a kada ode opet će se vratiti kao i svi mi, to je sigurno.


Bolić Ljubiša, Novi Sad

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu