Utisci sa letovanja: leto na Tasosu sa devojkom i sestrom
04/04/2017 Tekst ažuriran 07/10/2017 Komentara 0

Na preporuku druga, otišao sam sa devojkom i njenom sestrom na Tasos. Odseli smo u Limenasu, glavnom i najvećem gradu na ostrvu, na moje insistiranje. Volim veće gradove jer nude više sadržaja, a imaju i supermarkete, ambulante... Obišli smo autom celo ostrvo shvatili da ni malo nismo pogrešili. Lepa su druga mesta, ali mislim da bi nama za deset dana postala dosadna. Ovako smo sedam dana iskoristili za obilazak Limenasa i okoline, a tri dana za ostatak ostrva. 

Putovali smo autobusom, a na ostrvu iznajmili Kia Pikanto. Rentiranje za 3 dana je bilo 90€, a 30€ smo dali na gorivo. Put oko ostrva je dugačak oko 90 km, a toliko smo prelazili svaki dan. Putevi su loši, uski, slabo obeleženi, putokazi se često nalaze na samoj raskrsnici, a nigde unapred, pa sam uglavnom morao da se vraćam ako sam imao nameru igde da skrenem. Severna, južna i zapadna strana imaju dosta gradića, hotela, plaža, a istočna strana je brdovita, zelena, živopisnija. Kažu da je i ostatak bio takav pre velikog požara i da je ceo Tasos bio zelen, pa se i danas zove smaragdnim ostrvom.

Limenas je glavna luka i administrativni centar, najveći je grad na ostrvu i samim tim ima najduže šetalište, najviše prodavnica, dva muzeja i dve umetničke galerije, desetak arheoloških nalazišta, antički amfiteatar i nekoliko odličnih plaža do kojih se peške može brzo stići. Gradska plaža je solidna, ako se ostane u kafiću. Peščani deo za sopstvene ležaljke je prljav i ne bih ga preporučio. U kafićima se uz piće dobije ležaljka i suncobran za celodnevno korišćenje, dakle moguće je iznajmiti i za 1.5 € koliko košta flaša vode od 1.5 litra. To je taman za ceo dan pića i uživanja na udobnoj ležaljlci u hladovini. 

Lično mi se najviše svideo Drift bar, zbog ambienta i muzike, ali je ponuda velika i svako će naći neki kafić koji mu odgovara. Na suprotnoj strani grada je odlična Tarzanas plaža. Tu je i dosta restorana, za ručak ili večeru, a meni se najviše svideo Δούκας. Konobari su često naši ljudi, mada se i Grci dobro snalaze na srpskom. Iz pomenutog restorana nam se konobar svakog dana javljao uz Gde si komšija? i Zvezda šampion!. Za ljubitelje brze hrane, tu je dosta picerija, pekara, prodavnica girosa, sladoleda... 

Tasos je bio naseljen i u antičkoj Grčkoj, o čemu svedoči pregršt lokaliteta po celom ostrvu. Najviše ih je u Limenasu, koji je i tada bio glavni grad. U samom centru se nalaze ostaci palate Agora, kao i razne druge kapije, hramovi, svetilišta... Nažalost, svi ovi lokaliteti su izuzetno zapušteni, obrasli i prljavi. Do svakog vode putokazi, ali je stanje lokaliteta toliko loše da i nema šta da se vidi. Sve što je vredelo je, srećom, premešteno u Arheološki muzej koji treba obavezno posetiti. Sve ono što ste učili i gledali na slikama u knjigama iz istorije, videćete na jednom mestu. 

Stotinak metara dalje, uz samu obalu se nalazi još jedan istorijski muzej, Kalogeriko, ali je njegova postavka okrenuta 19. i ranom 20. veku. Ima i galeriju u kojoj izlažu umetnici sa Tasosa, a u najužem centru se nalazi i prodajna galerija Asimavgi. Što se tiče ostatka ostrva, preporučio bih Vagis muzej vajarstva u Potamiji, The Blue Eyed Cat galeriju u Panagiji i Muzej maslina i Park skulptura koji se nalaze između Skale Rahoniu i Ormos Prinua, na severoistoku ostrva. Ima još nekoliko muzeja na ostrvu koje nisam stigao da obiđem, ali zato jesam antički amfiteatar u Limenasu i manastir Arhangela Mihaila na jugu ostrva. 

Iako su se obe lokacije tada renovirale, ono što sam video me je oduševilo, a verujem da će biti još lepše po završetku radova. To treba obavezno posetiti, kao i nalazište u Alikiju, par kilometara od manastira. Topla preporuka je i mala crkva Ekklisia Dio Apostoli koja se nalazi na rtu severno od Limenasa, tri minuta hoda od gradske plaže. Sjajan pogled na grad sa jedne, a na istočnu obalu ostrva sa druge strane.

Najbolje sam, naravno ostavio za kraj, a to je mermerna plaža Saliara, nestvarno mesto koje je i danas meni prva asocijacija za ostrvo Tasos. Na nju nikako ne treba ići autom jer je put u izuzetno lošem stanju, a slobodan parking i pored toga misaona imenica. Ja sam krenuo kolima i odustao, isto je uradio moj otac iduće godine. Brodić iz Limenasa do tamo vozi za 6 €, odlazak je ujutru, a povratak predveče, dakle dovoljno vremena za uživanje i nezaboravnu avanturu. 

Ostrvo, naravno, ima još puno lepih plaža, kao što su Golden Beach, Paradise Beach, Psili Ammos, Tripiti... Treba ih obići, ali i imati u vidu da je Saliara prioritet. U velikom luku treba zaobići Pefkari i njegovu gradsku plažu i Aliki plažu koja je ispod arheološkog nalazišta. Posetite lep gradić Panagia i njegov trg sa fontanom ljubavi i Limenariju, koja je najveći grad na južnoj obali. 

Savet je da na Tasos idete kolima, jer je rent-a-car skup, a za tri dana nije bilo dovoljno obići sve lepote ovog divnog ostrva. Blizu je i Kavala, jedan od većih grčkih gradova, za koji moji roditelji kažu da je fantastičan.

Sve u svemu, Tasos je sjajna destinacija za letovanje, koja će se svideti svim generacijama i  na kojoj će svako naći nešto zanimljivo. Pogodan je i za mirno letovanje i za avanturu, a južni gradovi su bolji za noćni život, jer imaju diskoteke i kafiće koji će zadovoljiti svačiji muzički ukus.


Danilo Crnogorac

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu