Utisci sa letovanja: leto u Pefkiju
04/04/2017 Tekst ažuriran 22/03/2018 Iskustva 1

Evia je za nas bila potpuno nepoznata destinacija. Ono što nas je prvenstveno privuklo bila je cena aranžmana. Komentari na forumima bili su oprečni, od oduševljenja do totalnog nezadovoljstva. Istina nije ih bilo mnogo, jer je Pefki od relativno skoro u ponudi naših agencija.

Krajem juna krenuli smo iz Novog Sada put Evie. Put je trajao 19 sati, pa nam je bio prilično naporan. Posle kratke vožnje trajektom, u ranim jutarnjim časovima stupili smo na tlo Evie, prošarano maslinjacima i borovom šumom. Prvi utisak o Pefkiju nije mi bio nešto naročito povoljan, jer mi se činilo da je previše malo mesto. Ono što mi se odmah dopalo nakon prve šetnje su široko šetalište i palme na njemu, lepa duga plaža i čisto, prozirno more. U jednoj taverni do same plaže popili smo našu prvu grčku kafu te godine, uživajući u pogledu na mirno more.

Vrlo brzo smo se smestili u vili Anastazija, koja se nalazi u predivno uređenom, negovanom dvorištu, na dva minuta udaljenosti od plaže. Nikada nisam imala bolji smeštaj. Moram i da pohvalim veliku ljubaznost vlasnika vile.

Iznad Pefkija nalazi se borova šuma, a njihov miris nigde nije tako intenzivan. Čini mi se da u njemu i more najlepše miriše. Na šetalištu su vile, kafići, taverne, prodavnice, poslastičarnica, pekara – nema ih mnogo ali su sasvim dovoljni i cene u njima su veoma povoljne. Može se ručati za svega 6 evra, 3 girosa možete kupiti za 5 evra, jedan je od 2,2 evra. Ležaljke se ne iznajmljuju, možete ih koristiti ceo dan ako poručite jedno piće, kao i gotovo svuda u Grčkoj gde sam bila. Grčka kafa je 1-1,5 evra, frape 2,5 evra, sokovi 3 evra...

More je toplo i čisto, na plaži nema gužve, postoje delovi bez ležaljki ako želite potpuni mir i tišinu. Inače Pefki odlikuje mirna gotovo lenja atmosfera. Stvoren je za odmor za dušu i telo. Ja sam se preporodila. Ako želite ludi noćni provod, onda ovo nije destinacija za vas. Ni na šetalištu nema gužve, zbog čega sam naročito uživala u večernjim šetnjama. Večeri su bile izuzetno tople, izuzev prva dva dana našeg boravka tamo. Duvao je hladnjikav vetrić. 

Grci su i ovde izuzetno predusretljivi, ljubazni, emotivni, opušteni, pomalo glasni, ali to je deo njihovog šarma. Umeju da uživaju, na plaži, u moru, u tavernama... Od jednog smo dobile rakiju, njegov proizvod.

Jedini izlet koji smo sebi organizovale bio je odlazak na prelepu plažu Kukunaries i u grad Skijatos. Cene tog izleta varirale su. Naša agencija tražila nam je 20evra, dok se preko lokalne moglo otići i za 12 evra. Putovanje brodićem, doživljaj je za sebe, poslužen nam je uzo, slušali smo grčku muziku uz poneki naš hit, a naši domaćini su sve ovekovečili prelepim fotografijama. 

Plaža Kukunaries je lepa, sa zlatno žutim peskom, more prozirno i toplo...iznad se nalazi šuma četinara. Veoma je uređena.  Moja sestra je bila oduševljena. Ležaljke se ovde iznajmljuju. I poprilična je gužva. Boravak na njoj bio nam je jako kratak. Čekao nas je grad Skijatos, toliko drugačiji od Pefkija. Mnoštvo prodavnica, kafića, taverni... nekako užurbana atmosfera. Kosmopolitski gradić. Penjali smo se do vidikovca odakle se pružao spektakularan pogled na grad i more. Bio je jako topao dan, tako da je to bilo malo naporno. Lepše bi bilo da smo ceo dan ostali na plaži, iako i grad zaista vredi videti. I tu smo se kratko zadržali. 

Ono po čemu još pamtim Pefki jesu predivni zalasci sunca. Odmor za oči i dušu... Zrikavci nigde nisu tako glasni, ali ne remete tišinu ovog mesta. Naprotiv, doprinose joj. More tu najlepše mirise. 

Vratila bih se opet. I vratiću se. Jer Pefki je lek za dušu...


Biljana Letić

Napiši komentar
1052 Zoran Bošković   03/07/2017
Провео сам 20 дана у јулу у Пефкију са породицом 2015. године. Свакако место је мало, ни цели километар у дужини. Само је за одмор, пливање, сунчање, шетње. Плажа је о.к. само има мали проблем да се стално појављује трава коју таласи од бродова избацују и убацују. То може да смета. Грци немају намеру да то очисте током лета. Само једна пекара или посластичара мало је. Храна је о.к. има таверни, може се понети у собу и тамо јести. Излета има у Скијатос али треба имати среће са бродом јер оним којим сам ја ишао ником небих препоручио. Практично сви су повратили тако да је Скијатос био освежење али тамо је обична порција паприка 25.- евра. Кукунаријес феноменална плажа и вода аили има доста посетилаца. Све у свему вреди видети али није за поновно има и других места у Грчкој.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu