Prošle godine smo se odlučili da godišnji odmor provedemo u letovalištu Polihrono na poluostrvu Kasandra. Letovali smo u periodu od 10.-20. avgusta 2016. u vili Hrisula 2. Vila poseduje u prizemlju koliko se sećam 4 trokrevetna sudia i 2 duplex apartmana na spratu. Mi smo bili smešteni u duplex apartman sa dve odvojene spavaće sobe, dnevnim boravkom u okviru koga se nalaze i kuhinja i trpezarija, kupatilom i ogromnom terasom (preko 40kvm) koja se pružala sa tri strane vile. 

Apartman je vrlo prostran, bez problema može odsesti višečlana porodica, veće društvo ili parovi, srednje opremljen, starijeg je datuma vila, ali jako dobro održavana. Ima parking za par automobila, peškire, posteljina se menja na pola smene, nema wi-fi. Standardan smeštaj, ni luksuzan, ni loš. 

Što se tiče samog Polihrona, nalazi se u blizini Haniotija i Pefkohorija, manjemesto, ali sadrži sve što vam je potrebno za lep odmor. Poseduje veliki broj kafića, restorana, taverni, prodavnica,apoteka, super marketa, zanimacija za decu,poštu, ambulantu, čisto more i pristupačne cene. U centru mesta se nalaze tri prelepe crkve, fontana, mali trg, pregršt uličica koje možete obići, dobro opremljenu pekaru, market ili poslastičarnicu. Na šetalištu pored mora se nalazi spomenik po kome je Polihrono poznat, gde se možete fotografisati. Mirno mesto za porodičan odmor, bez mnogo buke (diskoteke nemaju), sa dosta vila, hotela i apartmana, tako da se može naći smeštaj po svačijem ukusu i za svačiji džep.

Plaža je lepa i peščana, ali prilično uska, more je čisto, postepen ulazak u dubinu, nema većih talasa, ali nema tuševa na plaži, tako da smo bili prinuđeni da nosimo vodu u flaši za spiranje soli i umivanje nakon izlaska iz vode. Ležaljke i suncobrani su zbog uske plaže zbijeniji nego u drugim letovalištima koje smo obišli, nalaze se na većem delu plaže, ali ima i prostora za one koji vole da nose svoj suncobran i prostirke. Poprilična je gužva u toku celog dana, dosta je porodica sa malom decom, starijih bračnih parova, ali ima i  mladih. 

Uglavnom se suncobrani i ležaljke ne naplaćuju, u koliko poručite piće u kafiću koji održava određeni deo plaže. Potrebno je poručiti minimum dva pića po osobi u toku dana, jedno pre i jedno posle podne, ako želite da ceo dan provedete na plaži (frape je 2,5-3 eura, sokovi 3 eura, pivo 3-4 eura, giros 2-2,5). 

Uveče možete prošetati pored mora gde se nalazi dosta kafića, taverni i restorana  ili kroz šetalište gde se nalaze prodavnice suvenira, butici i igraonice za decu. Na samom vrhu šetališta nalazi se Doctor of hunger gde služe najbolji giros. U ponudi imaju giros, suvlaki, roštilj, salate, čorbe, koji se mogu kupiti pojedinačno ili kao meni (mi smo uzimali meni sa 2 girosa, salatom, i 2 piva za 7 eura). Cene su dosta pristupačne, tako da nas je večera za 4 osobe koštala 15-ak eura.

Naša preporuka je restoran Alkionides koji se nalazi na šetalištu pored mora, poznat po vragolastim papagajima, gde možete boraviti na njihovom delu plaže i koristiti ležaljke (vrhunskog kvaliteta) tokom dana, sa ljubaznim osobljem i nadprosečnom uslugom. Služe i ručak, tako da ako ogladnite, možete ručati u restoranu i vratiti se na plažu. Hrana i usluga su izuzetno kvalitetni, zato smo najviše vremena i provodili baš kod njih preko dana, a uveče išli na večeru (u proseku večera za 4 osobe sa pićem oko 40-ak eura). Konobari znaju slabo srpski, ali engleski jako dobro. 

Na samom početku plaže (desni deo gledano ka moru) nalazi se kafe Meat Point, konobari su iz Srbije, dobra usluga, vode računa o svom delu plaže, imaju dobar giros, i pristupačne cene.

Što se tiče hrane, iz Srbije smo poneli samo konzerve tune i supice u kesici, sve ostalo smo kupovali tamo, a cene su uglavnom iste kao kod nas. Cene su sledeće: hleb 0,7-0,8 €, tost oko 1,5€, jaja 1,2€ 6 kom, feta 7-8€ kg, kiselo mleko 1,2€, suhomesnato uglavnom kao i kod nas, voda 6x1,5l 1,3-1,8€, pivo 6xo,33 oko 3,5€, voće i povrće smo kupovali nešto u marketu, nešto od prodavaca sa kamionetima koji predveče idu pored plaže, nektarine 2kg euro, grožđe kg euro, pradajz takođe, lubenica 0,2-0,3€ kg, giros pita 2,2-2,5€, sladoled kugla euro, tako da nema potrebe vući veću količinu hrane od kuće. 

Doručak smo spremali sami, a ručak i večeru uglavnom jeli u restoranu. 
U koliko neko želi da obiđe i Hanioti ili Pefkohori, a nema svoj automobil, može koristiti njihov autobuski prevoz ili taksijem (oko 8 eura je vožnja). Autobus vozi i do Soluna (udaljen je 100-tinjak km), ali dobro proverite da li je poslednje stajalište negde na pariferiji ili bliže centru grada. Ako želite da istražujete, možete iznajmiti i auto ili motor u rent-a-car-u. 


Kao uspomene sa ovog putovanja smo poneli pregršt suvenira, magneta za frižider, začina, upoznali par novih prijatelja, lepo se odmorili i zabavili. Iskrene preporuke za sve one koji žele da se odmore i lepo provedu da izaberu Polihrono kao sledeću destinaciju za letovanje. Nama je bilo super i verovatno ćemo ga opet posetiti :)


Marina Stevanović

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu