Utisci sa letovanja: letovanje u Haniotiju
03/04/2017 Tekst ažuriran 07/10/2017 Iskustva 0

Put autobusom do Haniotija je dosta dug i trajao je duže od 13 časova. Mi smo krenuli u 18.00 časova iz Novog Sada, a stigli smo u Hanioti oko 09.00 časova. U apartman u vili Golden Beach smo ušli već oko 10.30 časova. Apartman se nalazio na drugom spratu skroz desno, vrlo je prostran i kofmoran. Ima kupatilo sa tuš kabinom, kao i dovoljno opremljenu kuhinju. Takođe, ima dva kreveta normalne veličine i još jedan pomoćni, ali dovoljno širok za dve osobe (kauč na rasklapanje). Terasa je lepa, prostrana i sa predivnim pogledom na tirkizno more kao i na obrise Sitonije, koja se kad je vreme veoma vedro, odlično vidi.

Plaža u Haniotiju je uska, ima delova sa ležaljkama i suncobranima, dok ima i dosta delova plaže gde nisu postavljeni suncobrani te se slobodno može ležati sa ličnim rekvizitima za plažu. Na nekim delovima plaža je potpuno peščana, dok na nekim delovima plaže ima sitnog šljunka, tako da svako može pronaći odgovarajući deo za sebe. Ono što je mojoj porodici najvažnije je čisto i mirno more, sa postepenim ulazom, i da bude pogodno i za malu decu. 

Kad plivate vidite ispod sebe svaku ribu, račića i školjku. Međutim, posle oluje more bude prljavo od trave, ali verovatnoća da ćete u Haniotiju doživeti oluju je vrlo mala. Mi smo imali tu sreću, ili nesreću, zavisi sa kako se gleda. 

Što se tiče sadržaja za manju decu, koji je nama u ovom periodu i najvažniji, nama je bio važan parkić odmah uz plažu, kao i igrališta kojih ima dosta u samom Haniotiju. Mi smo najčešće boravili na igralištu kraj škole i terena za fudbal, koje je veoma očuvano drveno i metalno, i vrlo pogodno za decu svih uzrasta. Igrališta za decu se mogu naći i između kompleksa apartmana, ali njh nismo posećivali. Improvizovanih igraonica sa konjićima, raketama, autićima i gomilom drugih uređaja ima svuda po gradiću i vožnje koštaju od 0.5eur do 1,5 i 2eur u zavisnosti šta dete želi. 

Što se tiče sladoleda i kolača najbolji su u poslasičarnici čijeg imena se ne sećam, ali je nećete promašti, jer se nalazi preko puta taxi stanice na putu ka supermarketu, dok u svim prodavnicama uvek možete kupiti grčke sladolede, magnum ili druge sladolede industrijske. 
U samom naselju ima dva velika supermarketa koji su snabdeveni vrlo dobro i može se naći više vrsta hlebova, mlečni program, voće, povrće, ima i gotovih jela u smislu pečenih pilića, musaka, pilava, kuvanog povrća, pomfrita i raznih gotovih salata u svako doba dok supermarket radi. 

Mi smo npr. veće pečeno pili platili 5.5eur. Takođe, na spratu jednog od supermarketa ima i dosta igračaka za decu, po vrlo povoljnim cenama u odnosu na Srbiju, pa smo mi npr. kupili set princeze sa kockama, memo, puzzle i domine za 9 Eur. Giros se može kupiti na više mesta u samom Haniotiju, ali smo mi najčešće jeli onaj kod Kostasa, jer je realno bio najukusniji i najbogatiji,a cena mu je ista kao i kod drugih. 

U samom Haniotiju ima mnoštvo prodavnica sa raznoraznom robom, pa se može svašta naći od ženskih tašni, garderobe za sve uzraste, kućnih aparata, kožnih jakni i bundi, pa sve do sitnih suvenira, razglednica, magneta i drugih interesantnih stvari. Naravno oprema za plažu se može kupiti u bukvalno svakoj radnji. Na šetalištu koje izlazi na park ima interesantna prodavnica, u kojoj se mogu kupiti vrlo lepi i korisni drveni instrumenti za decu, od frulica, ksilofona pa sve do malih drvenih harmonikica, kao i mnoge druge lepe stvarčice izrađene od drvete. 

Takođe, svake večeri na malom trgu kod dečijeg igrališta može se sresti kamionet sa kog se vrši prodaja maslina raznih vrsta i maslinovog ulja, kao i raznog svežeg voća i povrća. Ukoliko nešto zaboravite da kupite za vreme večernjih šetnji po gradu, uvek će vas prodvci koji bukvalno non stop šetaju po plaži sa raznim stvarima, za koje ni ne znate da vam trebaju, podsetiti vičući svojim umilnim glasovima. 

Naravno na plaži uvek možete i da prezalogajite mekiku, kukuruz ili neku sličnu vrlo zdravu hranu. Haniotiju posebnu draž daje prelepa fontana u centru mesta, koja uz muzičku pratnju i menjanje boja svetlima koja je osvetljavaju daje poseban utisak. 

Hanioti je vrlo interesantno mesto koje se ne sme propustiti, jer je pravo turističko grčko naselje, sa svim potrebnim sadržajima, a ukoliko imate malu dečicu, vrlo je verovatno da će vam biti omiljeno mesto za letovanje.


Radmila Lemajić Kišgeci

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu