Ponekad dosadna i uporna kiša u letnjim mesecima naterala me je da biram destinacije za odmor na dalekim grčkim ostrvima. Čak i prelepi Skijatos pre dve godine nije ispunio moja očekivanja što se tiče vremena, moguće je i zbog meseca septembra. Bilo kako bilo, prošle godine sam se zaputila na Karpatos, baš udaljenu destinaciju, malo ostrvo između Rodosa i  Krita. 

I ništa nisam znala o njemu, pronašla sam neke video snimke i slike preko interneta. Smeštaj je bio odmah pored plaže, divan pogled na more, što mi je veoma prijalo. Izlasci sunca iznad vode su neprevaziđeni. Naš jezik skoro da uopšte nećete čuti na plaži, jer su sve stranci. Prvenstveno Italijani i razni severnjaci, koji ovde letuju već dugi niz godina. Koliko sam čula srpske agencije organizovano vode na ovo ostrvo tek dve godine.

Prijala mi je veoma večernja tišina i šetnje bez gužve, kao nekadašnja letovanja sa roditeljima, još dok smo otkrivali Grčku. Prosto zadivljujuća mirnoća, a opet restorani i kafići puni. Ali nema meteža, sve je pristojno i relaksirajuće. Oblaka jednog nisam videla, što je za moj odmor bilo izvanredno. Ovde je, kako starosedeoci kažu, pojava da kiše nema, ali vetar zna da jako duva tri dana i da onda utihne… i ko zna kada će opet početi. Imala sam sreću da sam taj jedan dan potrošila baš u putu! 

Htela sam da isprobam što više plaza, poučena odmorom sa Skijatosa, ali zbog uskih i krivudavih puteva brzo sam odustala. Za 45 minuta vožnje preko serpentina pređete svega petnaestak kilometara! Divna plaža Amopi sa zlatnim peskom bila je pored mog gradića Karpatosa, laganom vožnjom desetak minuta. Predivno čisto i toplo more sa divnim peskom, i plićakom do nekih 70 metara od plaže… pravi Karibi! Osim toga na ostrvu koje je u razvoju turizma, tuševi i kabine na plaži su pravo osveženje! Zbog štednje vode tuširanje se naplaćivalo 25 centi, ubacite novčić i dok traje… Ležaljke na plaži sa stočićima su se naplaćivale 8 evra, što je neki standard i za celu Grčku.

Jedne večeri dok sam večerala u piceriji (moram da kažem da ovde prave pice bolje nego bilo gde na svetu), stigao je veliki trajekt! Malo mesto – ogroman trajekt pun kamiona, turista koji idu peške i kola! Na moje iznenađenje, saznala sam da je trajekt stigao iz Atine, da do Karpatosa vozi skoro ceo dan, a da mu je sledeća stanica grad Rodos! Znači ovde se može stići i morem, pa ko voli avanturu, dobiće baš lep izazov!

Domaćini su se zaista potrudili da smeštaj drže u savršenom redu! Svakodnevno čišćenje, provetravanje soba, zamena peškira i posteljine je zaista bila na veoma visokom nivou! Izlazili su u susret ukoliko vam je nešto bilo potrebno i davali sve potrebne informacije. Pošto sam opet letovala u septembru, uglavnom su na plaži, ali i u gradiću bili sredovečni ljudi, penzioneri, osobe sa decom, i poneki mlađi bračni par. 

Mislim da moje pomalo adrenalinsko letovanje nikada ne može da prođe bez kola. Tako sam i ovaj put iznajmila mali Clio, koji je bio perfektan u svakodnevnoj akciji nabavke namirnica, odlaska do grada, obilaska sela koja se nalaze u brdu, i naravno plaza. Marketi su savršeno snabdeveni robom i u njima možete plaćati kreditnom karticom, dok, na drugim mestima, manjim radnjicama…..to baš i nije bilo moguće! Mesto se još uvek razvija u turističkom smislu i nekog prevelikog šopinga, sem suvenira i poneke majce..haljinice, nije moguće kupiti. Ali mislim da u ovakvom retro letovanju, to i nije neophodno, i nije mi falilo. 

Vožnja kolima će vam svakako doneti dosta uzbuđenja, ali i poglede na ogoljen prostor, još neurbanizovane placeve, koji čekaju svog Investitora da ih oživi. Zaista, kao da ste se malo vratili u prošlost, bez buke, zgusnutih kućica, bez kola na putu (možda poneki autobus sa turistima koji pokušava nemoguće skretanje u lakat krivini). 

Svakome bih preporučila ovakav odmor, pravi odmor… ono što smo možda i pomalo zaboravili!


Milena Obradović

Napiši komentar
957 Tanja   30/04/2017
Hvala puno na divnom i iscrpnom putopisu sa Karpatosa.Ove godine je odluka pala da letujemo bas tamo i citajuci ovaj tekst vec sam se zaljubila u ovo ostrvo i jedva cekam-o da odletimo!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu