Varoša - grad duhova na Kipru
23/11/2020 Tekst ažuriran 11/06/2022 Iskustva 0

Napušteni grad, južni kvart grada Famagusta na severnom Kipru, danas zovu Grad duhova. Nekada veoma popularna među holivudskim zvezdama iz 1970-ih, Varoša je ostavljena da trune nakon što je turska invazija 1974. godine prisilila 39.000 stanovnika grada da ga napuste.


U Varoši (na turskom Maras) nekada su letovale poznate ličnosti, uključujući Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, Sofiju Loren i Brižit Bardo, a ovu obalu su zvali Francuskom rivijerom Kipra.


Letovalište je privlačilo 700.000 posetilaca godišnje i imalo je hotela koliko i cela Turska u to vreme.


Dve najpoznatije ulice u Varoši su bile avenija Džona F. Kenedija, prepuna visokih zgrada i modernih luksuznih hotela, i Leonidas - glavna ulica za kupovinu i zabavu koja se sastojala od barova, restorana, noćnih klubova i auto kuće Toyota. 


I danas na istom mestu stoji salon automobila pun najnovijih modela iz 1974. godine. 


Hoteli pored mora Varoše i danas stoje prazni, sa razbijenim prozorima, izlažući nameštene sobe svim vremenskim uslovima.



20. jula 1974. godine, nakon invazije turskih snaga, 39.000 stanovnika grada Varoša u oblasti Famagusta, bilo je primorano da pobegne iz svojih domova.


Među njima je bilo desetine hiljada kiparskih Grka koji su iz Varoše izbegli plašeći se nasilja, ali sa namerom da se vrate čim se tenzije smire. Nikada im nije dozvoljen povratak.


Od tada su zgrade napuštene i propadaju, jer je turska vojska blokirala grad bodljikavom žicom, a natpisi upozoravaju ljude da se drže podalje. Turistima je strogo zabranjen ulazak i fotografisanje unutar ograđenih prostora, ali neki su uspeli da se provuku i dokumentuju ono što je ostalo od Varoše.

 

Nekada glamurozno letovalište sada je neplodna pustoš prošarana bodljikavim ogradama i barikadama. Unutar okruga zgrade se polako ruše, napušteni automobili rđaju, a ulice su sablasno prazne.

Okrug Varoša i danas je zabranjen za većinu posetilaca, osim za turske vojne snage, zvaničnike UN-a i povremene novinare.

 

Kipar je podeljen od 1974. godine kada je Turska napala sever kao odgovor na vojni puč na ostrvu koji je podržala tadašnja grčka vlada.


Prema rezoluciji UN-a iz 1984. godine Varoša je trebalo da bude pod kontrolom UN-a čime je zabranjen svaki pokušaj preseljenja bilo kog drugog osim stanovnika koji su proterani iz grada. Međutim ovi diplomatski napori bili su neuspešni.


Najbliži rešenju problema i ujedinjenju između Kiparskih Grka i Kiparskih Turaka izneo je Kofi Anan 2004. godine.

 

Sporazum su prihvatili Kiparski Turci, ali su ga na referendumu odbili Kiparski Grci (čak 76% Kiparskih Grka je bilo protiv).

 

Trenutno su Turci većina turista koji posete Severni Kipar, a jedini direktni letovi na okupirani deo Kipra su iz Turske.


2003. godine bivšim stanovnicima Varoše je dozvoljeno da se vrate i zavire u zaboravljeno letovalište kroz ograde i bodljikavu žicu. Međutim one koji su se odvažili da uđu u Varošu, umesto nekadašnjeg grada u cveću, dočekao je sablasan i urušen grad duhova. 


Posetioci su te godine svedočili da je gradom zavladala divlja priroda: grmovi bodljikavih krušaka preplavili su čitavih šest kvadratnih kilometara, drveće je niklo kroz dnevne sobe stanova, a razne biljke su se uvukle u pločnik i divlje rastu u starim prozorskim kutijama. 


Glavna plaža u Varoši je javna i otvorena za posetioce, ali leži u pozadini propadajućih hotela i ostatka napuštenog letovališta.


8. oktobra 2020. neki delovi Varoše bili su otvoreni za sve posetioce, a predsednik Turske posetio je Varošu 15. novembra 2020. godine.


Fotografije: Getty Images

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu