Varvara vodopadi, Halkidiki: Skriveni raj nedaleko od Olimpijade
07/01/2018 Tekst ažuriran 20/02/2019 Komentara 0

Između sela Varvara i Olimpijada, tačnije malo bliže Olimpijadi (oko 8 km udaljenosti), nalaze se vodopadi Varvara. U pitanju su dva neverovatna vodopada visoka oko 15m, sakrivena u gustoj vegetaciji i prirodi.

Ovaj prekrasan pejzaž je vredan posete i idealan za porodice sa decom koja će biti oduševljena prizorom!

Šuma u kojoj se vodopadi nalaze je puna drveća lipe, bukve, borova, kestena, hrastova, divljih lešnika, žbunova i cveća. Lokacija i osećaj smirenosti i spokojstva će dovesti do toga da pomislite da ste otkrili mali raj.

Tokom sunčanih dana duž puta videćete male, lepe guštere i kornjače, a ako budete imali sreće možete naleteti i na veverice.

Kako stići do Varvara vodopada

Ako želite da se divite ovom pejzažu, pratite put koji povezuje Olimpijadu sa selom Varvara. Kada prođete područje "Pente Vrises" (Krassoneri) - u pitanju je 5 česmi u kamenu, videćete znak koji vas dovodi do odredišta zemljanim putem koji zahteva pažljiviju vožnju. 

Ovim zemljanim putem vozite oko 2.5 km nakon čega nailazite na širok šumski put i znak za prve vodopade.

Do samih vodopada ne možete stići automobilom, potrebno je da kola ostavite na parkingu u blizini, a zatim ćete odatle prošetati kroz predivnu prirodu 5 do 10 minuta.

Primetićete dva vodopada u uvali nakon što parkirate svoj auto. Voda vodi do Mavrolake, reke koja je granica između Olimpijade i Varvare. Jedan vodopad je vidljiv sa puta, a drugi nije. 

Oblast je prikladno uređena za pešačenje, sa drvenim mostovima i odgovarajućom signalizacijom.

Preporuka je da na izlet krenete u zatvorenoj obući.
 


Posetioci ovde imaju priliku da upoznaju lepote planinskog Halkidikija, da rone u kristalno čistoj, ali hladnoj vodi i da uživaju u prirodnom bogatstvu ove oblasti.

U vodi ima i raznih slatkovodnih rakova.

Poseta Varvara vodopadima je idealna ideja za izlet za porodice, ali i za sve ostale koji žele da pronađu mir i savršeno prirodan pejzaž, potpuno drugačiji od uobičajenih destinacija. 

Ako odlučite da posetite i selo Varvara, imaćete priliku da upoznate veoma gostoprimljive i ljubazne meštane i uživate u tradicionalnoj i netaknutoj arhitekturi koja između ostalog uključuje i kaldrmisane uske ulice i stare crkve. 

Ne zaboravite da probate tradicionalne bombone, rezance i trahanu koje pripremaju žene iz sela.

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu