Vesti iz Grčke: Osam dana nakon otvaranja grčke granice
23/06/2020 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 10

GUŽVE I TESTOVI NA GRANICI PROMAHONAS

Iako je otvaranje granica 15. juna između Bugarske i Grčke krenulo prilično traljavo, nakon samo par dana gužve na prelazu Promahonas su se proredile.

Testiranja su i dalje nasumična. Kako nam svakodnevno javljaju turisti koji se već nalaze na letovanju, testiranja su u poslednja 2-3 dana veoma retka, a nema ni višesatnih čekanja da se uđe u Grčku. Formalnosti na prelazima poslednjih dana traju od dvadesetak minuta do pola sata.
Do nedavno su svi posetioci morali da ostave na granici podatke u koje mesto idu i broj telefona, ali poslednjih dana i te podatke traže ređe.

Turisti prenose da test nije strašan, da ne boli i da izgleda kao bris iz grla: otvorite usta i kažete "Aaaa", a medicinski tehničari vam uzmu uzorak :) Ukoliko je neko pozitivan na virus stići će mu poruka u roku od 3 dana na broj telefona koji je ostavio na granici. Ukoliko poruka ne stigne znači da je sve u redu.

Mnogi od turista smatraju da je čak bolje da znaju ukoliko su nosioci virusa, jer će tako možda sprečiti da se članovi njihove porodice zaraze, a i ostali.

SA LICA MESTA IZ GRČKE

U Grčkoj su trenutno najmnogobrojniji turisti koji dolaze svojim kolima, a to su Srbi, Bugari i Rumuni. Još uvek nema ni Nemaca, ni Engleza, ni Makedonaca, BiH, a ni mnogih drugih. Oni će u Grčku početi da pristižu oko 1. jula.

Grčke plaže i sama letovališta nisu prenatrpani turistima i po raspoloženju vidimo da takva situacija mnogima prija. Zbog manjeg broja turista subjektivan osećaj mnogima koji su tamo je da je sada početak maja, a ne kraj juna. To je sa neke strane potpuno logično, jer će prava sezona u Grčkoj početi tek prve nedelje jula kada u većem broju pristignu i posetioci iz drugih evropskih zemalja.

Većina beach barova i prodavnica koji trenutno ne rade biće otvoreni od 1. jula pa nadalje.

KADA ĆE BITI OTVOREN PRELAZ EVZONI?

Svi se nadamo da će granični prelaz Evzoni biti otvoren 1.07. Za sada se turisti preko Evzonija mogu vratiti kroz Severnu Makedoniju u Srbiju uz maksimalno zadržavanje od 5 sati u Severnoj Makedoniji.

Prema najnovijim vestima vlada Severne Makedonije je donela odluku da od 26.06. otvori sve granične prelaze bez dodatnih ograničenja.

COVID-19

Grci se i dalje dobro drže kada je virus u pitanju, na dnevnoj bazi u proseku ima 10-15 novozaraženih, ali ono što je najvažnije je da je broj preminulih veoma mali.

U proteklih 7 dana testovi koji su nasumično rađeni na granici između Bugarske i Grčke (i u autobusima i onima koji su došli automobilom) pokazali su 5 slučajeva pozitivnih na Covid-19. Nismo obavešteni da se među pozitivnima nalaze turisti iz Srbije.

Od 15. juna od kada su otvoreni aerodromi u Solunu i Atini, testovi su otkrili 21 avio putnika pozitivnog na virus, a među njima je bilo i putnika na letu iz Beograda (naveden je samo dolazni aerodrom Beograd tako da ne znači da je bio Srbin u pitanju).

ZA SVE KOJI USKORO PUTUJU U GRČKU

Proverite važnost pasoša, vozačkih i saobraćajnih dozvola. U potrazi za nekim drugim stvarima zaboravljamo i ove takođe veoma važne za svako putovanje.

I ZA KRAJ...

Nastavićemo da vas obaveštavamo i javićemo ukoliko dođe do nekih promena bitnih za vas i vaše letovanje. Nemojte nam slati poruke sa linkovima iz raznoraznih novina i pitati da li su istina. Od svega što se piše o Grčkoj poslednjih dana istinito je ne više od 10% tekstova.

Ako želite verodostojne informacije, većinom potkrepljene slikama i snimcima iz letovališta, pročitajte u grupi šta pišu turisti koji prelaze granicu i oni koji već uveliko uživaju u Grčkoj.

Sve informacije u vezi sa Grčkom čitajte ovde u našoj grupi "GrčkaInfo".

Napiši komentar
3276 Mira   23/06/2020
Hvala puno na informacijama! Naravno da ne verujemo raznim tabloidima. Vidimo se u Grckoj uskoro1f600
3277 Slavica Carevic   24/06/2020
Nalazim se u Haniotiju.Interesuje me da li mogu da se vratim preko Evzoni prelaza 30. 06. ili moram da cekam 01.07.2020.? Dosli smo preko Bugarske.Unapred hvala. Pozdrav.
3278 Ivan jovanovic   24/06/2020
drugarica mi je na letovanju sa deckom.Kaze sve je normalno ima ljudi ali malo.Inache proshli su granicu bez ikakvih smaranja za 15min.
3281 mirjana milenković   26/06/2020
Hvala Aleksandri Mokran iz TA Voyager. Podrška za sve što je napisala za sve nas koji obožavamo Grčku. Vidimo se u julu! 263a
3286 Aleksandar Lazic   28/06/2020
Pozdrav iz Nikitija Bez problema prešli grčku granicu nocu Normalno ponašanje grka, bez prevelike gužve na plazi Vikend dovodi grke na plaze 3.5 € frape Isto toliko i giros Kugla sladoleda 1.8 Cena u tavernama su iste kao i ranijih godina
3324 Ратко   03/07/2020
Има ли каквих наговјештаја да Грци отворе границе и за држављане БиХ?
3326 mira   06/07/2020
Žalosno i tužno šta nam se dešava. I nije samo odluka Grčke da nam ne dozvoljavaju prelaz preko granice, to je sigurno! Neko želi da ostanemo kod kuće...A toliko volim Grčku!!! I namera mi je da sa porodicom idem krajem jula....
3333 mira   14/07/2020
Tužno i žalosno...jesmo li samo mi Srbi, zaraženi ili samo kod nas postoji korona? Nadam se da će sledeće godine biti bolja situacija (ako ostanemo čitavi i zdravi) pa da se odmorimo i okupamo u Grčkoj! Pozdrav svima koji su uspeli da odu u međuvremenu!
3370 Mira   30/09/2020
Steta sto nema komentara ovde. Nemaju bas svi fb i instagram, a vole Grcku! Da, vole je i dalje iako su nam vrata zatvorena, na zalost. Sto se mene licno tice nikada od Grcke necu odustati. "Letovacu" ako treba i u decembru! Pozdrav svima koji VOLE GRCKU, sa koronom i bez nje
3377 Miki   31/10/2020
Toliko


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu