Vodič za Kipar: 15 stvari koje ne smete propustiti u Pafosu
19/11/2020 Tekst ažuriran 12/04/2021 Iskustva 0

Primorski grad Pafos sa svojom srednjevekovnom tvrđavom i neobičnom lukom harmonična je kombinacija istorijskih mesta, turističkih kompleksa i prelepih seoskih predela. U ovoj oblasti mešaju se planine i more. Pafos je skladno jedinstvo kulture, savremenog života i arheoloških nalazišta. 

U Pafosu se može uživati u brojnim aktivnostima, od sportova na vodi, golfa, ronjenja, plivanja i ronjenja do kartinga, posete vodenom parku, i izleta po tradicionalnim selima.

Pafos je grad na zapadu Kipra koji je mitsko mesto rođenja grčke boginje Afrodite, tako da ima mnogo toga da ponudi svim ljubiteljima antičke arheologije. Kato Pafos uz more je grad u kom su mozaici rimskih vila i danas jednako živopisni kao i nekada.

Dobra hrana i piće u Pafosu su zagarantovani. Sigurno ćete uživati uz meze i degustiranje raznovrsnog domaćeg vina. Tu je i mnogo zabave za najmlađe – vodeni park, zoološki vrt i beskrajni izbor plaža. Hajde da pogledamo šta obavezno treba videti u Pafosu!

1. Afroditina stena ili Petra tou Romiou

Petra tou Romiou („Rimska stena“ u prevodu) je poznata i kao Afroditina stena i izvire iz mora oko 25 km od Pafosa na Kipru. Nalazi se nedaleko od glavnog puta koji vodi od Pafosa do Limasola. Kombinacija lepote područja i njegovog statusa u mitologiji kao rodnog mesta Afrodite čini ga veoma popularnim turističkim mestom.

Veruje se da je Afrodita, grčka boginja ljubavi, lepote i plodnosti, izronila iz morske pene između dve male stene. Prema legendi ovde je prvi put zaplakala, a njene suze su se pretvorile u stene. Prema jednoj romantičnoj legendi ukoliko se okupate među ovim stenama bićete večno srećni u ljubavi, dok po drugom, ako imate dovoljno hrabrosti da u noći mladog meseca zaronite između stena, ostaćete večno mladi.

More u ovom regionu je uglavnom uzburkano, a penjanje na Afroditinu stenu nije dozvoljeno. U blizini se nalaze restoran, prodavnica suvenira i vidikovac.

2. Kato Pafos Arheološki park

U ovoj atrakciji u blizini luke Pafos lako se možete zadržati satima. Pojedine strukture u ovom parku potiču još iz praistorije, ali najpoznatiji ostaci su iz rimskog doba.
Preživele su četiri zgrade iz ovog vremena koje se još uvek diče zadivljujuće detaljnim mozaicima. Svi mozaici potiču iz 100. godine i prikazuju scene iz rimske mitologije.

Antički Odeon je iz iste ere. U pitanju je mala arena koju grad još uvek koristi kao prostor za performanse. Vredan pomena je i podzemni kompleks Grobnice kraljeva gde se nalaze netaknuti dorski stubovi stari 1.500 godina.

3. Stub svetog Pavla

Ovo je jedno od najznačajnijih mesta na Kipru za hodočasnike. U vremenu kada je podignut, 45. godine, širenje hrišćanstva bilo je izuzetno opasno.
Apostol Pavle došao je u Pafos da konvertuje vladara koji je bio paganin zbog čega je kažnjen sa 39 udaraca bičem. Stub za koji je svetac bio vezan tokom kazne nalazi se na zemljištu Panagia Hrisopolitisa, šarmantne pravoslavne/anglikanske crkve koja je uzdignuta na mestu antičke bazilike.

Stub je tokom godina počeo da se urušava, ali još uvek ponosno stoji među dva milenijuma ruševina, gde se mogu videti i neki zadivljujući mozaici.

4. Srednjevekovna tvrđava u Pafosu

Ova građevina koja "čuva" ulaz u luku ima veoma šarenoliku istoriju.
Prvenstveno je na ovom mestu bila vizantijska tvrđava. Nju su podigli Luzinjani koji su posedovali brojne teritorije širom Mediterana u 13. veku.
Kasnije su Mleci uništili to staro zdanje, ali kada su Osmanlije preuzele Kipar, izgradili su zamak koji i danas možete videti.

Reč je o niskoj, pravougaonoj zgradi koja je u proteklih nekoliko stotina godina služila kao zatvor i skladište soli. Danas je, pak, kulturna znamenitost i zaštitni znak grada Pafosa.

5. Pelikan u Pafosu

Ako prošetate lukom Pafos u popodnevnim satima, nemojte se iznenaditi ako ugledate pravog ružičastog pelikana u istoimenom restoranu. Nekada ih je bilo dva, a sada jedan pelikan šeta po restoranu.

Možete ga pomaziti, nahraniti ribom koju će vam dati osoblje i fotografisati se sa njim.
 


6. Manastir Hrysorrogiatissa

Najsevernije od Pafosa, u podnožju Trodos planina, nalazi se ovaj manastir iz 12. veka. Prelep je sam po sebi, ali sadrži i muzej vizantijske umetnosti.
I manastriska riznica hagiografske umetnosti čuva izuzetna remek-dela, uključujući ikone Hrista i Bogorodice prekrivene zlatom i srebrom.
U muzejskoj kolekciji čuva se i skulptura Bogorodice izrađena od čistog srebra.
Veličanstvena je i sama lokacija na kojoj se manastir nalazi. Smešten je u šumi Pafos i gleda na obronke prekrivene kedrom i čempresima.

7. Zoološki vrt Pafos

Vrt je nekada bio u privatnom vlasništvu lokalnog biznismena i kolekcionara životinja Hristosa Hristoforoua.
On je krajem prošlog veka odlučio da otvori svoj vrt za javnost kako bi prikazao svoju kolekciju i edukovao posetioce o očuvanju životinja.
Zoološki vrt je okružen prelepim pejzažima, punim jezera i vrtova. U njemu su dom pronašli majmuni, žirafe, tigrovi, beli lavovi, kenguri, merkati i mnogi drugi. 
Možda najzanimljiviji jeste deo sa više od 200 vrsta ptica, uključujući mnoge tipove grabljivica.

8. Vinske ture

Na uzvišenjima u unutrašnjosti Pafosa, idealni su uslovi za uzgoj vinske loze, zahvaljujući velikom broju sunčanih dana tokom godine, kao i blagom povetarcu koji dopire sa Mediterana.

Pafos je odlična polazna tačka ukoliko želite da provedete odmor uživajući u vinskim turama. Severno od Pafosa nalazi se Laona u kojoj se proizvodi fantastično belo vino od domaćeg xynisteri grožđa. Vouni Panagias i Ambelitis su takođe poznati po xynisteri grožđu. Ovde se uzgaja i mavro - crno grožđe od koga se pravi fenomenalni rose.

9. Planine Trodos

Ukoliko želite malo da promenite okruženje dok ste na letovanju na Kipru, planine Trodos su odlično rešenje. To je najveći planinski venac na ostrvu gde se nalazi najviši vrh Kipra – planina Olimpus.
U podnožju planina nalaze se uspavana stara sela pored maslinika i vinograda, ispresecanih potocima i listopadnim šumama.

Kako se penjete, doći ćete do vrhova pošumljenih borovima, a zimi ovde možete čak i skijati.
Ako Vas inetersuju kulturni sadržaji, na Trodosu se nalaze vizantijske crkve i manastiri sa UNESCO liste. Ove srednjevekovne građevine spolja možda izgledaju skromno, ali unutra se kriju murali koji oduzimaju dah.

10. Arheološki Muzej u Pafosu

Ovaj muzej dokumentuje raznovrsne ljudske aktivnosti zapadnog Kipra u periodu od neolita do 18. veka. Izloženi artefakti prikupljeni su sa 15 različitih arheoloških nalazišta, uključujući  i neka antička naselja koja su bila tu pre Pafosa i susednog grada Kuklije.

Posebno se ističe kolekcija novčića iskovana baš u Pafosu pre jednog celog milenijuma.
Svaka prostorija u muzeju predstavlja različito doba oblasne istorije. Tako se, na primer, nakon eksponata iz antičke Grčke, možete diviti izuzetnim mermernim skulpturama koje potiču iz rimskog doba. Bista Afrodite se ovde naročito izdvaja.

11. Poluostrvo Akamas

Sa Pafosa možete organizovati divan jednodnevni izlet do ovog neverovatnog dela ostrva. Akamas je udaljen svega sat vremena severno uz obalu, a zbog svog neravnog reljefa nikada nije razvijen.
Zbog toga se ističe svojim prirodnim lepotama, a tu se može naći i trećina kiparskih endemskih biljnih vrsta.

Akamas je takođe jedno od ključnih područja na Mediteranu na kome se gnezde kornjače, pa je ovde sve podređeno njima.
Na izolovanoj Lara plaži moći ćete da plivate i da se sunčate na zlatnom pesku.

12. Plaže Pafosa

Najbolji način da se oporavite od svojih ostrvskih avantura jeste opuštanje na plaži.
Okrug Pafos ima više od 50 km obale i 27 plaža, od kojih je 12 nagrađeno Plavom zastavicom zbog čistoće i sadržaja.

Najbolje plaže za turiste u okolini Pafosa nalaze se između grada Pafosa i rta Drepanon.
Van ovog područja, na putu prema Lari, ima nekih izvanrednih zaštićenih prirodnih plaža koje se prostiru više od kilometra.
Ukoliko ste voljni da putujete malo duže, možete naći savršena skrivena mesta i zalive, uz potpuni mir i privatnost.

13. Jahanje konja

Ukoliko Pafos posećujete sa decom i želite malo da se sklonite od plaža, imaćete mnogo mogućnosti za uzbudljive i zanimljive aktivnosti.
Ono što bi Vašoj deci moglo naročito da se svidi jeste jahanje konja. Ima mnogo rančeva u blizini grada koji nude raznovrsne vožnje kroz prelepe mediteranske pejzaže.

Ako ste malo više avanturistički nastrojeni, probajte noćno jahanje i kampovanje između mirisnih borova i maslinika.
Zaljubljeni parovi mogu uživati u jahanju u suton i posmatranju zalaska sunca.

14. Ronjenje

Kipar se nalazi među najboljim ronilačkim destinacijama u Evropi, a Pafos je dobar kako za početnike, tako i za eksperte.
Najveća pogodnost Pafosa za ronjenje jeste temperatura vode, koja varira od 16 do 27 stepeni.
Morski svet je živopisan i uzbudljiv, zajedno sa istorijskim olupinama brodova i dramatičnim podvodnim morskim pejzažima strmih litica i jaruga.

15. Vodeni park Afrodita

Omiljeno porodično mesto tokom dugih letnjih dana, Afrodita je najveći akva park u ovom delu Kirpa. Sastoji se od ukupno 17 vožnji i atrakcija, nudeći ponešto za svaki uzrast. Za ljubitelje adrenalina, tu su četiri super brze vožnje, uključujući Trkača – na njemu se trkate sa prijateljima da vidite ko može prvi doći do dna cevi.

Oni koji bi ipak samo da se opuste i uživaju mogu se prepustiti Lenjoj reci dugačkoj više od 1.5 km koja prolazi ispod raznovrsnih vodopada i fontana.


Pogledajte našu preporuku za smeštaj na Kipru.


Foto: Flickr

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu