Vodič za Kipar: TOP 10 plaža u Pafosu
28/11/2020 Tekst ažuriran 17/05/2022 Iskustva 0

Prema komentarima posetilaca najboljih 10 plaža u Pafosu na Kipru su sledeće.

1. Afroditina stena (Petra tou Romiou)

Plaža Afroditina stena se nalazi u oblasti Pafosa. Lako se može primetiti na obalskom putu između Pafosa i Limasola. Radi se o lepoj peščanoj plaži okruženoj stenama za koju se vezuju dva poznata mita. 

Naziv Afroditina stena nastao je iz mita o grčkoj boginji lepote i ljubavi, Afrodite. Legenda kaže da je Kronos odsekao genitalije Uraniju i bacio ih u vodu. Potom se iz vode u zalivu izdigla boginja. 
Drugi naziv plaže, Petra tou Romiou, dat je zbog vizantijskog ratnika Akritasa Digenisa. Mit kaže da je ratnik pokušao da zaustavi napad arapskih pirata, pa je bacio veliku stenu u more. 

Lokacija plaže je vrlo romantična, naročito tokom zalaska sunca. Zbog toga je Afroditina stena veoma popularno odredište za mladence koji ovde dolaze zbog svadbenih fotografija. Savršeno je mesto za opuštanje, sunčanje i šetnju, pošto se ne stvaraju velike gužve. Ipak, posetiocima se ne preporučuje da plivaju na ovoj plaži, jer je more nemirno, a penjanje po stenama je zabranjeno.

2. Coral Bay

Coral Bay se nalazi u oblasti Peyia, oko 12km od centra Pafosa. Ova plaža je najpopularniji izbor u okrugu Pafos za porodice, omladinu i parove zbog bistre, plitke vode i zlatnog peska. Pogodna je za sve uzraste i nosilac je Plave Zastave što znači da ispunjava sve kriterijume Evropske Unije i ima najviši rejting na zapadnoj strani Kipra. 

Uređen je i pristup za osobe sa invaliditetom. Zbog mirnog i plitkog mora, plaža Coral Bay je savršena za porodice sa decom. Dostupni su svi sadržaji potrebni za prijatan boravak – suncobrani, ležaljke, kabine za presvlačenje, a mogu se isprobati i razni vodeni sportovi. Tokom letnjih meseci ovde dežuraju i profesionalni spasioci. 

Leti se na ovoj plaži ponekad održavaju žurke što privlači brojne posetioce. U okolini zaliva se nalaze i mnogi restorani, barovi, taverne, kafići, prodavnice i apoteke. Možete isprobati ukusne specijalitete tradicionalne kiparske kuhinje, a ponegde čak čuti i kiparsku muziku uživo.

3. Plaža Plava Laguna, Akamas

Plava Laguna se nalazi na poluostrvu Akamas u okrugu Pafos. To je jedna od najlepših plaža na čitavom ostrvu, jer izgleda potpuno netaknuto. Radi se o magičnom mestu sa kristalno čistom vodom i zlatnim peskom, koje podseća na veliki bazen. Voda nije suviše duboka, a tu je i greben savršen za one koji žele da probaju ronjenje pošto u okolini ima mnoštvo riba i stena. 

Zalivu kod Plave lagune se prilazi čamcem ili četvorotočkašem, jer put nije pogodan za obične automobile. Postoje dva pristupa Plavoj Laguni. Prvi je put uz obalu koji vodi od Afroditinog kupališta i za koji kažu da je prilično opasan. Drugi je odlazak do Latsija, odakle se nastavlja do sela Neo Horio u pravcu Peyeia. 

Kada stignete do raskrsnice treba da skrenete desno prema plaži Fontana Amorosa. Kada stignete do nje, ponovo skrenite desno i pratite put koji će Vas odvesti do Plave Lagune. Ukoliko ste avanturista, tamo možete iznajmiti razna vozila poput džipa i kvada, a možete se priključiti i organizovanom safariju.

4. Plaža Lara, Akamas

Lara se nalazi na poluostrvu Akamas u okrugu Pafos. Plaži se prilazi iz mesta Agios Georgios preko Pegie. U pitanju je još jedna peščana plaža sa kristalno čistim morem. Zaliv je u obliku potkovice i proteže se na 35 metara dužine. Celo područje je zaštićeno pošto se tu mreste zelene i Kareta Kareta kornjače. Oblast je prilčno napuštena, a jedini stanovnici su divlje koze, ptice i kornjače. Zbog toga je priroda u punom sjaju, pa je plaža Lara pravi mali raj. 

Kako biste došli do nje, trebaće Vam četvorotočkaš, pošto nema asfaltiranog puta. Takođe, preporuka je da sa sobom ponesete i suncobran, hranu i piće, ukoliko to želite, jer se na plaži ne može naći. Kako bi se priroda zaštitila, treba obratiti pažnju na pravila koja zabranjuju pecanje, noćni boravak na plaži i ostavljanje đubreta.

5. Fontana Amorosa, Akamas

Plaža Fontana Amorosa se nalazi na zapadnoj strani Kipra, na poluostrvu Akamas u okrugu Pafos. Jedna je od najvećih atrakcija u toj oblasti.

Ime Fontana Amorosa znači ,,izvor ljubavi’’ i povezuje se sa čuvenim Afroditinim kupalištem (Loutra tis Afrodites), prirodnim izvorom na kome se boginja kupala. Prema legendi, tamo je Afrodita odvodila svoje ljubavnike. Druga legenda kaže da će se oni koji se napiju vode sa ovog izvora ponovo zaljubiti. 

Plaža Fontana Amorosa je na neki način odvojena i izolovana od ostatka ostrva, obavijena svojim mitovima koji se ogledaju i u samoj lokaciji. Karakteristični su bujna vegetacija, šumski pejzaži i kristalno plavo more. Fontana Amorosa nije klasična peščana plaža, ali se u moru prelivaju divne tamno zelene i svetlo plave nijanse. Dno je prekriveno peskom i kamenjem, a voda je duboka 3 do 5 metara.

Plaža je idealna za sve koji uživaju u ronjenju, istraživanju i pešačenju po prirodi. Plaži je najbolje prići četvorotočkašem ili morem. U luci Latsi možete pronaći brodove koji nude jednodnevne izlete do ove plaže.



6. Plaža Alykes

Ova plaža se nalazi u centru turističke oblasti Kato Pafosa. Mala je, prekrivena peskom i kamenjem i zaštićena sa dva lukobrana. Ovo je još jedna kiparska plaža nagrađena Plavom Zastavicom zbog čistoće i kvaliteta vode. Ispunjena je brojnim sadržajima. 

Možete iznajmiti suncobran i ležaljku, dostupni su tuševi i kabine za presvlačenje, sportovi na vodi, a u blizini se nalaze raznovrsni restorani, barovi i taverne. U periodu od 15. aprila do 31. oktobra, na ovoj plaži dežuraju spasioci. 

Vrlo je jednostavno doći do Alykes plaže, pa možete ići automobilom, autobusom, motorom, biciklom, pa čak i peške, utabanom obalskom stazom. Smatra se jednom od najboljih plaža za plivanje u ovoj oblasti.

7. Plaža Afroditino kupalište (Baths of Aphrodite)

Afroditino kupalište se nalazi u selu Neo Chorio u okrugu Pafos, ispod istoimenog restorana i javnog parkinga. Plaža nije mnogo poznata zbog činjenice da je stvarno Afroditino kupalište ponelo svu slavu. Plaža je dugačka 300 metara, a široka 15 metara. Uglavnom je kamenita, uz poneki peskoviti delić. Mogu se iznajmiti suncobrani i ležaljke, a prilaz plaži je lak. 

Pogled sa plaže je božanstven, jer se pruža ka selu Pomos, jednom od retkih u ovoj regiji koje nije pod turskom okupacijom. U restoranu KOT možete uživati u specijalitetima sa morskim plodovima dok sedite uz ivicu litice ispod koje se nalazi plaža Afroditino kupalište.

8. Plaža Geroskipou

Geroskipou se nalazi između Kato Pafosa i sela Geroskipou. Poznata je i pod nazivima Atlantida ili Rikos, i jedna je od najpopularnijih u Pafosu. Dugačka je oko 400 metara, prekrivena suncobranima i ležaljkama, a dostupne su i svlačionice, toaleti, kao i snek bar. Plaža je i stenovita i peskovita – na obodima su kamenčići koji zatim postepeno prelaze u pesak. 

Ističe se kako Plavom Zastavicom zbog čistoće, tako i uređenim pristupom za lica sa invaliditetom. Od aprila do oktobra duž cele plaže su raspoređeni spasioci. Smatra se idealnom za sve uzraste zbog lakog pristupa, organizovanosti i dostupnih sadržaja.

9. Plaža Vrysoudia

Ovo je impresivna peščana plaža koja se nalazi u blizini hotela i turističke regije u Posidonos aveniji, u Kato Pafosu. Dugačka je oko 300 metara i okružena stenama. Reč je o najorganizovanijoj plaži u Pafosu, i o njoj brine opština Pafos. Takođe je nosilac Plave Zastavice i lako je dostupna ljudima sa invaliditetom. 

More je plitko i mirno, pa je plaža Vrysoudia savršena za porodice sa decom. Čisti se svakog dana, a pored suncobrana, ležaljki, toaleta, kabina i vodenih sportova, dostupan je i besplatan Wi-Fi. Tokom letnje sezone, spasioci su na dužnosti od 11h do 17:30h. Do plaže možete doći svim vidovima transporta – automobilom, motorom, biciklom, peške, a u blizini su i autobuska stajališta.

10. Morske pećine Peyia

Morske pećine se nalaze u selu Peyia u okrigu Pafos. Možete ih posetiti prateći uzbudljivi put uz obalu i stene. Ambijent u kome se nalaze je skoro nestvaran, sa prirodno stenovitom plažom koja je nekada bila utočište sredozemnim morskim zvezdicama. Iako su u međuvremenu napustile ovo mesto, jedna od pećina i dalje nosi naziv ,,Spilios tis Fokenas’’ u njihovu čast. 

Oni koji vole penjanje, uživaće u okruženju punom visokih, strmih litica sa prirodno izrezbarenim polu-podvodnim pećinama. More je idealno za različite vrste ronjenja. Do Pećina je moguće doći samo morskim putem ili džet-ski vozilima koje možete iznajmiti.

Ukoliko se odlučite za posetu baš ovom mestu, zasigurno ćete biti oduševljeni prizorima prirodnih stenovitih skulptura naspram zadivljujuće moćnog mora. Ako se bavite i fotografijom, ne zaboravite da ponesete svoju opremu!


U ponudi možete pogledati našu preporuku za smeštaj na Kipru.

 

Pridružite nam se na Viberu i pratite važne vesti iz Grčke!
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu