Vodič za Kipar: TOP 15 mesta koje morate videti u Limasolu
17/11/2020 Tekst ažuriran 12/04/2021 Iskustva 0

Limasol je najjužniji evropski grad gde možete uživati u jednostavnim zadovoljstvima mediteranskog života. Tu su čiste peščane plaže, a klimu olakšavaju planine Trodos na severu. 

Grci ga zovu Lemesos pa se nemojte začuditi ako na autoputu nigde ne vidite tablu sa nazivom Limassol. U Limasolu možete posetiti brojne taverne i isprobati ukusno meze i predivno lokalno vino. U okolini grada možete otkrivati zemlju prožetu istorijom, gde se maslinovo ulje i vino još uvek prave na tradicionalan način, i gde možete gaziti kroz srednjovekovne ruševine i drevne gradove. 

Limasol je drugi najveći grad na Kipru. To je centralna luka na ostrvu, glavni turistički centar, kao i centar vinske industrije zemlje.

U Limasolu se nalaze dva najspektakularnija arheološka nalazišta na Kipru. Izgrađeni na vrhovima litica, drevni gradovi Amatous i Kurion nalaze se istočno i zapadno od grada, i sa njih se pruža prelep pogledi na more. 

Ovo je spisak lokacija koje ne smete propustiti ako dođete u Limasol!

1. Kurion

U ovom arheološkom parku zapadno od Limasola koji je pod zaštitom UNESCO-a nalazi se 6.000 godina ljudske istorije.
Grad Kurion je doživeo svoj vrhunac tokom rimskog doba, kada je pominjan u spisima Plinija Starijeg i Ptolomeja. Najkompletniji ostaci Kuriona su baš iz ovog perioda, a ima još mnogo toga da se vidi. Gledalište pozorišta uglavnom je netaknuto, a kuća i kupatila Eustaliosa još uvek kriju živopisne mozaike.
U kasnijoj istoriji grada Kurion je prihvatio hrišćanstvo, pa možete posetiti i sedište Kurionovog episkopa, kao i dve bazilike iz V i VI veka.

2. Molos - promenada Limasola

Smešten između grada i mora, Molos je više od šetališta. To je upečatljivi primorski park koji se proteže od stare luke u Limasolu do zoološkog vrta.
Molos šetnju pored mora pretvara u pravi umetnički doživljaj. Zajedno sa igralištima, redovima palmi, kafićima i klupama, tu su i vodene postavke, travnjaci i skulpture.

Nedeljom se možete pridružiti lokalnom stanovništvu koje dolazi na Molos u porodičnu šetnju. Možete iznajmiti i bicikl na nekoliko sati i na taj način upoznati ovaj sofisticirani deo obale Limasola. 

3. Akti Olimpion

Akti Olimpion je glavna gradska plaža u Limasolu. Ovaj zaliv sa Plavom zastavicom je super izbor ukoliko želite da provedete nekoliko sati opuštajući se pored Mediterana. Tu su i razni sadržaji koji će Vam upotpuniti boravak, od ležaljki i suncobrana do plažnih kafića. 

Do plaže možete doći javnim prevozom, a u blizini su i razne prodavnice. Tamno sivi pesak se prostire na više od 2km, a na nekim delovima plaža Akti Olimpion je široka i do 40m.

4. Fasouri Watermania vodeni park

Za celu klasu iznad svih ostalih vodenih parkova na Kipru, Fasouri Watermania je atrakcija za koju je potrebno izdvojiti čitav dan, a mališani će se sigurno oduševiti!

Fasuri akvapark prati polinezijsku temu, a na 100.000 kvadratnih metara tu su tobogani, bazeni, restorani i brojni drugi sadržaji. Ukupno ima 22 atrakcije, od Kamikaze tobogana za stariju decu i odrasle, do dečjih bazenčića za najmlađe.
Dok se mališani zabavljaju, odrasli mogu da se opuste i zakažu masažu u salonu ili da provedu popodne na ležaljci.

5. Tvrđava Limasol

Posebno se ističući u starom gradu, tvrđava Limasol čuvar je kiparske prošlosti i istorije. 
Podigla ju je dinastija Lizinjan tokom Krstaških ratova, a nedavno su u njenim temeljima otkriveni i vizantijska tvrđava i bazilika.

Zamak je izdržao napade Đenovljanja i sultanata Mamluk iz Kaira pre nego što je ojačan tokom osmanskog perioda na ostrvu u 16. veku.
U vremenu kada nije bilo ratova i napada, donji nivoi tvrđave su postali zatvor, što se zadržalo sve do 1950-ih godina.
Danas su u tvrđavi izloženi novčići, oružje i grnčarija iz različitih perioda gradske istorije.

6. Zamak Kolosi

Ova tvrđava svakako vredna posete nalazi se nekoliko kilometara zapadno od Limasola i do nje se može doći javnim prevozom.
Na ovom mestu je 1191. godine engleski kralj Ričard Lavlje Srce oženio Berengariju od Navare nakon osvajanja ostrva.
Zamak Kolosi su izgradili vitezovi Hospitalci tokom 13. veka, a potom je on tokom narednih vekova naizmenično razmenjivan između njih i rivalskih vitezova Templara.
Danas je od zamka ostalo jedno kompaktno zdanje, veliko pravougaono dvorište, bunar i ruševine fabrike šećera, što je bila lokalna industrija tokom srednjeg veka.

7. Kiparski meze

Na Kipru meze je sjajan način da isprobate sve lokalne specijalitete odjednom.
Za razliku od predjela u stilu španskih tapasa, meze u Limasolu je jedan ceo obrok koji se sastoji od brojnih manjih jela.

Počinje se sa maslinama, zatim se prelazi na umake poput humusa, pa na grilovano povrće, lignje i halumi sir, dok za veliko finale možete da birate između pečenog mesa ili ribe.
Naravno, najbolja mesta na kojima možete uživati uz meze jesu tradicionalne kiparske taverne. Čak se isplati i da odete izvan grada u brdska sela, kako biste ručali kao pravi Kipranin.

8. Park i Muzej maslina Oleastro

Opšte je poznato da su masline i maslinovo ulje zaštitni znak kiparske i mediteranske kuhinje, pa nema boljeg načina da se upoznate sa lokalnom hranom.
Oleastro je najveći proizvođač maslinovog ulja na Kipru i koristi isključivo sortu koroneiki za ceđenje. Uz pomoć vodiča i izložbi, ovde se možete bolje upoznati sa celim procesom proizvodnje.
Tolika je važnost maslinovog ulja na Kipru da je proizvod postao deo lokalnih legendi i folklora. U muzeju možete saznati zanimljivosti kako o nauci, tako i o mitologiji masline i njenog ulja.

9. Apolonovo svetilište

Ovaj kompleks je nekada bio najznačajnije religijsko mesto na celom Kipru. Nalazi se nekoliko kilometara zapadno od drevnog grada Kuriona.
Ovde su ljudi dolazili sa svih krajeva da se klanjaju Apolonu kao bogu ostrvskih šuma u periodu između 700. godine pre nove ere i 300. godine nove ere.
Sačuvani su veliki delovi svetilišta, uključujući i fragment zida i stepeništa hrama, stubovi, spomenik na kome su se nekada održavale parade ili plesovi i spoljne zgrade u kojima su boravili posetioci.

10. Arheološki muzej u Limasolu

Zajedno sa Limasolskom tvrđavom ovaj muzej priča priču o istoriji i razvoju civilizacije na Kipru od praistorije do rimskog doba.
Veliki broj komada iz kasnog broznanog doba, kao i helenističkih i rimskih artefakata, iskopani su samo nekoliko kilometara dalje, u Kurniji i Amatusu.
Među najupečatljivijih eksponatima je par ukrašenih posuda za vino u obliku životinja, kao i skulptura rimskog boga Besa.

11. Krasohoria sela

Iz Limasola se brzo stiže do južnih padina Trodos planina.
Najbolji razlog za put jeste vožnja po mnogobrojnim živopisnim selima, u kojima lokalno stanovništvo uglavnom živi od vinogradarstva.

Krasohorija ("vinska sela") je mesto malenih kamenih naselja koja prave neodoljiv kontrast napram brda prekrivenih vinogradima.
Omodos je divan primer. Nalazi se na 900 metara nadmorske visine sa krivudavim ulicama pod kaldrmom, i obavijen je pejzažima voćnjaka sa drvećem šljiva, krušaka, jabuka, kajsija i bresaka.

12. Vino Commanderia

Da biste zaista okusili južni Kipar morate nazdraviti vinom Commanderia. U pitanju je slatko desertno vino sa istorijom koja seže do 800. godine pre nove ere.
Fermentisano je metodama nasleđenim još iz predrimskog doba, a za njegovu proizvodnju koriste se isključivo autohtone vrste mavro ili xynisteri.

Piće sa ovim imenom spravljeno je na južnom Kipru još tokom Krstaških ratova u XII veku, što ga čini jednim od najstarijih kontinuirano proizvođenih alkoholnih napitaka na svetu.
Commanderia je specijalnost istoimenog regiona, i tu možete posetiti razne vinarije da vidite kako se ovo piće fermentiše i flašira.

13. Slano jezero Akrotiri

Jezero Akrotiri predstavlja jedno od retkih močvarnih područja na istočnom Mediteranu i nalazi se u središtu istoimenog rta. Nalazi se 20-ak kilometara od Limasola.
Uprkos velikom obimu jezera, voda nikada nije dublja od metra, a većim delom je čak plića i od toga.
Zbog toga se jata ptica skupljaju oko jezera, posebno tokom sezona migracija. Tada se ovde zaustavljaju raznolike vrste na putu do Afrike ili iz nje.
Ako se zateknete u Limasolu tokom zimskih meseci, posetite obalu jezera i uživajte u prizoru nekoliko hiljada flaminga koji ovde zimuju.

14. Anogira i Pasteli

Neposredno pored puta koji vodi od Limasola do Pafosa nalazi se živopisno selo Anogira, gde se od pamtiveka gaji drveće rogača.
Rogač uspeva na sušnim padinama koje se spuštaju do mora. Od slatkog mesa mahuna rogača kuva se sirup za Pasteli, lokalnu poslasticu. To je vrsta karamele sa pomalo gorkastim ukusom.
U Anogiri postoje tri muzeja gde se možete upoznati sa uzgojem rogača i mukotrpnim koracima koje treba preduzeti kako bi se ručno napravili pasteli.

15. Plaža Avdimou

Obala Limasola je moderna turistička plaža sa mnoštvom sadržaja.
Ukoliko se kojim slučajem zaželite mirnijeg dana pored Mediterana, na raspolaganju su Vam brojne opcije istočno i zapadno od grada.
Plaža Avdimou se nalazi na zapadnoj strani i odlična je za slabije plivače. U pitanju je široki luk peska i šljunka, toliko velik da je nemoguće da na njoj bude gužve. Talasi su blagi, a voda ne doseže iznad kolena sve dok se dosta ne udaljite od obale.


Pogledajte našu preporuku za smeštaj na Kipru.


Fotografije: Flickr

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu