Svakog leta javi nam se nekoliko turista kojima se desi neprijatna i prilično opasna situacija tokom vožnje u kružnom toku u različitim gradovima Grčke.

Naime, dok su u Srbiji ovakve raskrsnice najčešće obeležene saobraćajnim znacima STOP ili obrnuti trougao, u Grčkoj je broj kružnih tokova obeleženih znacima veoma mali što često zbunjuje naše vozače.

Prioritet vozila u kružnim raskrsnicama - kružnim tokovima u Grčkoj (isto kao i u Srbiji) definiše se znakovima STOP ili obrnuti trougao. U slučaju kada znak ne postoji - primenjuje se pravilo prvenstva desne strane.

S obzirom na mali broj kružnih tokova obeleženih saobraćajnim znakovima, u Grčkoj automobil koji čeka da se uključi u kružni tok ima prednost, jer dolazi sa desne strane vozilima koja su unutar toka.

Poslednjih godina postavljaju se znaci koji regulišu saobraćaj na sve većem broju kružnih raskrsnica, dajući prednost vozilima koja se u njemu već nalaze.Zahvaljujemo Andriji Petroviću na snimku kružnog toka na ostrvu Kefalonija.

Napiši komentar
2327 Vucko   26/06/2019
Ispada da ima prednost ko je jaci nema tu pravila isto ko u albaniji ti si u krugu a ovi drugi zapinju da se uguraju pre tebe nema tu znakova i desne ruke pa se cude sto ih ne pustas??????
2334 Bojan   26/06/2019
@Vucko Grešiš. I te kako ima veze. Prvi put (pre dosta godina) mi je bilo čudno zašto staju i puštaju me da uđem u kružni tok i tek kasnije sam saznao da je kod njih to pravilo. I poštuju ga.
2336 dejan   27/06/2019
Vucko u Albaniji nisam bio ali jesam na Slaviji u Bg. Ovi su male mace u odnosu na bg a verujem i Albaniju tako da...
2361 Marko   29/06/2019
Jedina razlika, kao sto rekose, je trougao ili stop na ulasku u kruzni tok, inace u kruznom toku - kruznom toku sa vise traka vazi pravilo desne strane tj opsta pravila saobracaja....
2389 branko   01/07/2019
Bravo za ovu vest obavestenje prosle god bas ovde u kefaloniji vrlo neprijatna situcija za mene iako sam profesionalni vozac vec trideset god na kruznom toku sam bio u cudu kad su poceli da mi sviraju jer sam mislio da ja imam prednost posle sam primetio da nema znakova i da je pravilo desne strane veoma opasna situacija a jako prometan kruzni tok ..OPREZNO
2458 Saša Stojšin   12/07/2019
Poštovani, na gore prikazanoj raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja (‚‚Kružni tok Grčka‚‚) na svakom ulaznom grlu iscrtana je poprečna oznaka na kolovozu IV-1.2 (isprekidana linija zaustavljanja). Ova oznaka označava mesto na kolovozu ispred koga vozač mora da zaustavi vozilo i ustupi prvenstvo prolaza drugim vozilima. Ukoliko nisu postavljeni saobraćajni znaci ‚‚Ustupanje prvenstva prolaza‚‚ i ‚‚obavezno zaustavljanje‚‚ ove oznake imaju značenje znakova.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu