Svakog leta javi nam se nekoliko turista kojima se desi neprijatna i prilično opasna situacija tokom vožnje u kružnom toku u različitim gradovima Grčke.

Naime, dok su u Srbiji ovakve raskrsnice najčešće obeležene saobraćajnim znacima STOP ili obrnuti trougao, u Grčkoj je broj kružnih tokova obeleženih znacima veoma mali što često zbunjuje naše vozače.

Prioritet vozila u kružnim raskrsnicama - kružnim tokovima u Grčkoj (isto kao i u Srbiji) definiše se znakovima STOP ili obrnuti trougao. U slučaju kada znak ne postoji - primenjuje se pravilo prvenstva desne strane.

S obzirom na mali broj kružnih tokova obeleženih saobraćajnim znakovima, u Grčkoj automobil koji čeka da se uključi u kružni tok ima prednost, jer dolazi sa desne strane vozilima koja su unutar toka.

Poslednjih godina postavljaju se znaci koji regulišu saobraćaj na sve većem broju kružnih raskrsnica, dajući prednost vozilima koja se u njemu već nalaze.Zahvaljujemo Andriji Petroviću na snimku kružnog toka na ostrvu Kefalonija.

Napiši komentar
2327 Vucko   26/06/2019
Ispada da ima prednost ko je jaci nema tu pravila isto ko u albaniji ti si u krugu a ovi drugi zapinju da se uguraju pre tebe nema tu znakova i desne ruke pa se cude sto ih ne pustas??????
2334 Bojan   26/06/2019
@Vucko Grešiš. I te kako ima veze. Prvi put (pre dosta godina) mi je bilo čudno zašto staju i puštaju me da uđem u kružni tok i tek kasnije sam saznao da je kod njih to pravilo. I poštuju ga.
2336 dejan   27/06/2019
Vucko u Albaniji nisam bio ali jesam na Slaviji u Bg. Ovi su male mace u odnosu na bg a verujem i Albaniju tako da...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu