Xenia plaža (Xenia beach) na Kasandri ili kako je neki zovu Chrousso beach nalazi se oko 4 km od Pefkohorija i nedaleko od mesta Paliouri, i ušuškana je u uvali. Ovo je u stvari potez obale dug oko 3 km sa više različitih kafića tj. barova.

Nekada davno krajem 80-ih godina na ovoj plaži je postojao jedan jedini kafić (Xenia beach bar) i po njemu je cela plaža dobila ime. Iako pomenuti kafić odavno ne postoji, plaža Xenia je ipak ostala upamćena po njemu. 

Obala Xenia je peščana, sa veoma čistom i bistrom toplom vodom i idealna je za decu zbog postepenog prelaza u dubinu. Na plaži postoji prirodan hlad.

Kao što je uobičajeno za Grčku sastoji se od uređenog i slobodnog dela. U uređenom delu postoji nekoliko barova se ležaljkama i suncobranima koji su besplatni uz naručivanje pića. Moguće je takođe naručiti i brzu hranu, a na plaži ima tuševa i kabina za presvlačenje.

Neki od barova su prilično popularni među mlađom populacijom tako da se u njima pušta glasna muzika. Ovde se nalazi i Koursaros beach bar koji zbog prirodnog hlada borova uglavnom posećuju porodice sa decom, Lefki Ammos Beach Bar (nalazi se na levoj strani plaže i na njemu je skoro uvek velika gužva) i Cabana Beach Bar (najluksuzniji bar na ovoj plaži i veoma posećen od strane mlađih turista).

Tokom sezone, a posebno vikendima kada se pola Soluna "sruči" na Kasandru, na obali Xenia gužve su neizbežne, a turisti se ponekad žale i na veliko prisustvo osa. Ipak uprkos tome Xenia plaža je svakako jedna od najpopularnijih plaža u ovom delu Halkidikija.


Napiši komentar
399 nnn   22/12/2016
Frape i sok 8,5e! Uz to su i ležaljke na ceo dan. Ima klub sendviča, tost, običan sendvič, cezar salata, voćna salata... Cene za te neke brze obroke su od 4-8e po porciji. Čisto more, pesak lep i mekan... Vredi posetiti bar jednom. Meni nije idealno mesto za odmor zbog gužve. Mogu misliti kako je u sezoni. Ko je bez dece, može da se smori, pošto sa svih strana iskaču klinci uz uobičajen plač i ciku... Ali i pored toga, mislim da je ok odvojiti jedan dan ako ste u blizini.
400 twin   22/12/2016
Ksenija najbolja plaza , ali neodrzavana - šteta. Bili smo na njoj bar 10 puta.
401 Julijana   22/12/2016
Plaza je fantasticna!
402 Bojana Djekovic   22/12/2016
Predivna plaza!
403 Natasa Dinic   22/12/2016
Provereno najbolja plaza na prvom prstu... bili smo tri godine za redom, tople preporuke
404 Tai Chi   22/12/2016
U maju smo gledali sređivanje plaže i njene okoline. Mali bager je danima ravnao prostor za parking koji je bio zarastao u veliku travu i šiblje. Govorim o donjem delu plaže, prema doku. Napravili su baš veliki prostor za parkiranje i već tad je bilo dosta posetilaca. Sa doka kreću brodovi i kruzer za organizovane izlete po zalivu...
405 Zvezdana   22/12/2016
predivna plaza..sitan pesak.. kristalno cista voda...
1098 Mika   12/07/2017
Ljudi, moze li mi neko reci koje su opcije za odlazak na Xeniu ukoliko nemamo sopstveni prevoz, ima li gradski i koliko je redovan, mozda taxi?
1591 Aleksandra   05/05/2018
Koliko je plaza Xenia udaljena od Polihrona? Da li ima lep put donde? Hvala unapred


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu