Zagorohoria ili Zagori - skriveni dragulj Epira
02/09/2016 Tekst ažuriran 15/09/2018 Iskustva 10

Otkrivamo vam skriveni dragulj Epira, još jednu sjajnu usputnu stanicu ka Jonskom moru koja se nalazi na manje od sat vremena od autoputa Egnatia. Možete je poseti pri povratku ili odlasku u Pargu, Lefkadu, Sivotu, Krf ili neka druga mesta u Jonskoj regiji.

Priroda, pešačenje, čist vazduh i prelepi predeli, a poznate vode "Zagori" i "Vikos" koje ste sigurno pili upravo vode poreklo iz ovog kraja.

Nemojte se iznenaditi ako vas na sred puta zaustave konji ili vas na jednom od vidikovaca pozdravi umilno magare guranjem glavice kroz prozor kola koje čeka da ga pomazite i nahranite.


Oblast Zagorohoria ili Zagori

46 tradicionalnih planinskih sela sa kamenim kućicama, uske kaldrmisane uličice, stari kameni mostovi i "kamene šume", planinski pejsaži, reke i potoci, vodopadi, dva nacionalna parka, najdublji kanjon na svetu - Vikos, prirodni kaskadni bazeni usečeni među stenama, crkve i litice iznad kojih klecaju kolena, svuda oko vas pogled na vrhove planina na kojima se i leti nazire sneg, neverovatna količina lepote u prečniku od samo nekoliko kilometara i zaista nestvarna priroda.

Cela oblast se teritorijalno proteže na površini od oko hiljadu kvadratnih kilometara, a smeštena je u podnožju planine Pindos koja se smatra najvećim masivom na teritoriji cele Grčke. 

Posebna je ne samo po selima koja je čine i njihovoj arhitekturi, već i po činjenici da se na njenoj teritoriji nalaze čak i dva nacionalna parka, ali da su tu i specifične takozvane kamene šume, vodopadi i prelepi mostovi od kamena. I dok boravite u bilo kom od mnogobrojnih sela, lako se može dogoditi da pomislite da ste zalutali u neka stara vremena. 

Uz kuće, neizostavne su i crkve koje uglavnom potiču iz 17. i 18. veka, a većina ih je građena u skladu sa pravilima koja nalaže vizantijski stil arhitekture.

Našu preporuku za boravak u ovim prelepim tradicionalnim selima možete pogledati ovde.
 


Ova oblast je od autoputa Egnatia udaljena tek oko sat vremena vožnje i nalazi se nadomak mesta Janina, a osim sela Aristi, Mikro i Megalo Papigo, treba pomenuti i selo Tsepelovo, Kipi i Monodendri, mada ih ima još 40. 

Ukoliko ste u mogućnosti, naša preporuka je da posetite ovu predivnu oblast bar na dva dana nakon letovanja, jer je smeštaj u ovim selima pristupačan. Bićete preporođeni i pre svega iznenađeni činjenicom sa koliko još prirodnih lepota osim mora ova zemlja obiluje.

 

Kanjon Vikos

Vikos je kanjon u Pindskim planinama, dug je oko 20 km, dubine 450 do 1600 m, a širine od 400 m do samo nekoliko metara u najužem delu. Smatra se najdubljim kanjonom na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda.

Počinje između sela Monodendri i Koukouli i završava u blizini sela Vikos. Glavni deo kanjona se prostire od sela Vikos do Monodendrija i dostiže dubinu od oko 1.000 metara. 

Kanjon skuplja vodu iz brojnih rečica i vodi ih u reku Voidomatis koja teče kroz kanjon. 

Danas je kanjon zaštićen i popularna je turistička lokacija u kojoj su zabranjene bilo kakve ljudske aktivnosti vezane za poljoprivredu.


Magare - maskota vidikovca Oxia

Ovo magarence je maskota vidikovca Oxia. Uvek kada dođu turisti, ono je tu da ih dočeka i pozdravi, tako što vrlo često gurne glavu čak i kroz prozor kola tražeći molećivim pogledom poneku poslasticu i prateći vas dok god mu ne date da nešto prezalogaji :)
Snimili smo turiste koje je magare preplašilo pa su ga posmatrali sa "bezbedne" distance, dok su ga neki drugi "hrabro" hranili :)

P.S. Nama je ovo magarence toliko bilo umilno da smo poželeli da se i sledećeg dana vratimo do njega i ponovo ga nahranimo. 

Ako vas put nanese u ovom pravcu i planirate da svratite do vidikovca Oxia, ponesite nešto hrane za ovu slatku životinju, nemojte je se plašiti, jer je apsolutno dobroćudna, izmazite je i obavezno nam javite da li je i vas sačekala na istom mestu.
 

Napiši komentar
454 Sladjana Lukic   30/12/2016
Ovo je čista čarolija!!! Fascinirana sam, hvala vam!
455 Dragana   30/12/2016
Kad je carobno na slikama mogu misliti kako je tek uzivo
456 Biljana Ilic   30/12/2016
Bila sam i stvarno je predivno, nestvarno i uzivala sam. Rafting, planinarenje, kupanje, mir i tisina te ostavljaju bez daha, posebno selo Aristi i Papigo. Upoznajte Grcku i njene lepote
457 Nebojsa Stamatov   30/12/2016
Ne morate ići čak u Grčku da biste videli Magarca. u Srbiji ih imate na svakom koraku...
458 Nebojsa Stamatov   30/12/2016
Još nešto! NE MORATE IĆI U GRČKU I VIDETI SVE OVO.. SRBIJA IMA SVE OVO ĆAK I VIŠE SAMO ISPLANIRAJTE PUT I SVAKOG DANA ĆETE VIDETI NEŠTO NOVO I PRELEPO + NISTE LIMITIRANI SA VREMENOM.. PLANIRAJTE SAMI , VIDEĆETE ONO ŠTO VAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE NEĆE PONUDITI..
459 GrckaInfo.com   30/12/2016
Tako je, Nebojsa, Srbija je prelepa i prebogata slicnim lepotama i svakako je treba obici i upoznati. Ali... mi se zovemo GrckaInfo :) Ne bi bilo lose da vi mozda napravite slicnu stranicu pa da na njoj objavljujete i upoznajete ljude sa lepotama Srbije bas kao sto ih mi ovde upoznajemo sa lepotama Grcke? :) Usput... Zagorohoria se ne posecuje da bi se video magarac. Ljubitelji i poznavaoci ovakve prirode, a posebno oni koji su ovakve oblasti vec posecivali u Grckoj, Srbiji ili nekoj drugoj zemlji, znaju to odlicno :)
460 Biljana Krstic Nikolic   30/12/2016
Srbija je lepa samo kad bi ne bi moralo da se olupaju kola da bi se stiglo kojekuda, bilo bi super.
461 Nebojsa Stamatov   30/12/2016
Biljana recite vozaču da auto ima i! volan, kočnicu, kvačilo i šalt heblu a, ne samo gas... svaka rupa može da se izbegne..
462 Jasna Mihajlovic   30/12/2016
Prelepo je... kroz sam kanjon protice reka, mislim da se zove Vojdomati, kristalno plava, ledena, i puna pastrmki. A kada se popnete u Vicu imate osecaj kao da se nalazite na krovu sveta. Bila nekoliko puta i nadam se ponovnom boravku u najlepsem delu Grcke (naravno more se ne racuna) :-)
1004 Mirjana   13/06/2017
Poštovana Biljana Ilić, imate li možda preporuku za neki smeštaj u Papigo i Aristiju?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu