Zakintos: cvet istoka Svetog Dionisiosa... by Gordan Gorunović
04/03/2016 Tekst ažuriran 14/11/2016 Iskustva 0

Trajektom od Kilinija na Peloponezu za 75 minuta stižemo u prelep grad Zante (Zakintos). Uz luku potkovičastog oblika načičkane su prelepe građevine. 


Jedna od retkih preživelih starina, posle razornog zemljotresa 1953. godine, je Crkva Svetog Dionisiosa, zaštitnika grada. Rađena je po uzoru na venecijansku Crkvu Svetog Marka. Hora (prestonica) u svojim nedrima čuva veoma ljubazne meštane, gde na malom prostoru pronalazimo vinariju autentične unutrašnjosti, kao plombu među savremenim zdanjima. 

Na upit za put ka najlepšim plažama Vasilikosa, preko grada Argasija, vremešni majstor je seo na motor i navodio nas 3 kilometra bez da smo mu to tražili. Posle nekoliko dana shvatio sam da se to podrazumeva. Jonski domaćini iz bilo koje sfere uvek su srdačni, usporeni i gostoljubivi. Zašto je ovo raj za mlade Britance? Ma koliko konzumirali opijate, a od podneva se osvežavali u moru, verovatnoća za utopljenje je minimalna. 

Oko većeg dela ostrva gaz na plažama je veoma plitak, tako da je teško zamisliti da se neko udavi. Prelep reljef prošaran ravnicom gde se nižu prelepe plaže (Porto Kaminia, Porto Azuro, Banana i po kornjačama Kareta Kareta legendarna Gerakas). Na zapadnom delu prostiru se planine načičkane živopisnim selima Kiliomenos i Agios Leoni, sa najvišim vrhom Vrahionasa od 758 metara. 

Pogled na tirkizne talase deluje sablasno pošto se proteže u ambis. Tu je i najpoznatija Navajo (Shipwreck) plaža do koje se može doći isključivo brodom. Moj favorit je sumporna plaža Ksigija na severu. Rentakar je neophodan da obiđete mnoge bisere koji će dočarati pravi duh ovog areala. Litakia skriva fabriku i muzej maslinovog ulja, koje je ovde tamno zelene boje i punog ukusa. 

Za uživanje u gastronomiji preporuka je taverna „Skartsofoli“ (u prevodu miraz) vlasništvo srbofila Georgiusa zvanog Đole, na Vasilikosu u blizini Banana plaže. Posle aromaterapije u zečetini (lokalnom specijalitetu), vinu verdea i voćnoj salati u ovalu, svi vidici se šire. Najlepši osećaj je kada ste negde dobrodošli. 


Gordan Gorunović

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu