Ako želimo da budemo potpuno objektivni moramo da priznamo da je Grčka, kada su u pitanju hoteli i hotelska usluga, još uvek daleko od onoga što Turska nudi. A Turska nudi: obilnu All inclusive uslugu, veoma luksuzne hotele sa velikim brojem sadržaja za goste, tobogane, mini luna parkove, restorane različitih kuhinja za svačiji izbor, animaciju za mlađu decu, animaciju za tinejdžere, animaciju za odrasle, saune, hamame, zatvorene bazene. Mnogo toga, i što je najvažnije sve to po pristupačnijim cenama nego u Grčkoj.


Zašto je to tako?

U Turskoj porez u turizmu iznosi 8%, u Grčkoj 24%. Država Turska subvencioniše čarter letove. Turoperatori subvencionišu turske hotelijere.

U Grčkoj sezona traje 3-5 meseci, u Turskoj cele godine. Veliki broj hotela u Turskoj je otvoren svih 12 meseci u godini zato što tokom zime turska država plaća radnicima u turizmu poreze i doprinose, a hoteli plaćaju gorivo, struju i vodu po povlašćenoj ceni.

Novoizgrađeni hoteli u Turskoj su oslobođeni mnogih lokalnih poreza u prvim godinama rada. Povrat investicije u Turskoj je 5 godina, u zemljama Evrope 15 godina, a u Grčkoj čak 20 godina pa i više.

Dok se sezona u Grčkoj u septembru polako približava kraju, Turci i dalje skupljaju novac od turista. :)


Šta su prednosti Grčke u ovom slučaju?

Koliko god prednjačili u hotelskim sadržajima, turska obala nije ni blizu grčkoj: razuđenost, uvale, zelenilo, predivna ostrva, more, plaže... sve ovo Turska na žalost nema. Turska, kada je turizam u pitanju, svakako pravi odlične poteze i vrlo je otvorena za strane investitore za razliku od Grčke.

Ipak, Grčka je ta koja ima ono nešto što Turska po mišljenju naših turista nikada neće imati - "ima dušu". U Grčku se dolazi kao kod starog prijatelja koji će vas uvek dočekati raširenih ruku, u Grčkoj u lokalnoj prodavnici znaju vaše ime, u Grčkoj će vas vlasnik smeštaja zagrliti i počastiti Ouzom... U Grčkoj postoji ta neka bliskost koja nas veže. 

U Turskoj će vas zaboraviti i nikad vas se više neće setiti čim izađete iz hotela.

Napiši komentar
1588 Nancy   04/05/2018
Glupost... Da ,evo mene svaki dan zovu Grci gde sam odsedala da me pitaju za zdravlje hahaha


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu