Predsednik Udruženja građana opštine Termaikos, gospodin Spiros Kuzinopulos je na nedavno održanom sastanku izneo vrlo zanimljiv predlog. Naime, ideja je da se gradonačelnik ove oblasti, zajedno sa članovima Gradskog veća okupa na glavnoj gradskoj plaži u letovalištu Agia Triada, a sa ciljem da dokaže kako stanovnicima ove opštine, tako i brojnim turistima, da je voda i dalje potpuno čista i bezbedna. 
 
Kako prenosi portal Olathessaloniki.com, pomenuta ideja je zapravo odgovor na odluku, koju je nedavno donelo grčko Društvo za zaštitu prirode. Zapravo se radi o tome, da je pomenuto društvo ustanovilo da su primetni problemi u funkcionisanju plaže na teritoriji ovog mesta, pa je shodno tome i odlučeno da ne bude više ovenčana čuvenom Plavom zastavicom Evropske Unije

Gospodin Janis Mavromatis, gradonačelnik pomenute oblasti je taj događaj okarakterisao kao nesrećni splet okolnosti, te naveo da je odluka doneta na osnovu nenajavljene posete stručnjaka nadležnog društva. A nekako se baš u tom trenutku dogodilo da stakla na prozorima oba toaleta, koja se na ovoj plaži nalaze, puknu, te da sve bude još gore, o tome navodno nadležni nisu obavešteni. Sasvim je logično i da je gradonačelnik kao glavnog krivca za taj propust, naveo službenika koji nije informisao svoje nadređene. 

Svakako je gospodin Mavromatis dodao da, bez obzira na gubitak ovog prestižnog odličja, sa sigurnošću može da kaže da je voda na plaži Agia Triade, ali i cele oblasti i dalje izuzetno visokog kvaliteta. 


Pokvarena mašina za čišćenje plaže

Da je prisutan vrlo ozbiljan problem u ovoj oblasti, naveo je i predsednik Udruženja građana opštine Termaikos, te naglasio da smatra da Plava zastavica uopšte nije uklonjena zbog pogoršanja kvaliteta vode, već zbog situacije koja je aktuelna na teritoriji celog Soluna i regije, a koja nije ni malo ohrabrujuća. Na samom početku leta se pokvarila mašina, koja je trebalo da bude korišćena za čišćenje ove plaže, pa su nadležni u tom slučaju, pribegli nimalo dobrom rešenju - sve nečistoće su, jednostavno ostavljali na plaži i tako praktično napravili pravu prepreku, koja je nastala kako od algi i grančica, tako i od peska, ali i ostalih nečistoća, što je svakako uticalo na pogoršanje higijenske situacije na celoj plaži. 

Drugi problem, koji je sasvim sigurno doprineo da do gubitka ove zastavice dođe, se odnosi na odnošenje, odnosno neodnošenje smeća, što je bio prilično veliki problem tokon prethodne sezone i u mnogim drugim letovalištima širom Grčke. 

A da bi jedina “industrija” koja je i dalje visoko razvijena na teritoriji cele zemlje, mogla nesmetano da funkcioniše, potrebno je izvući pouku iz ovog nemilog događa, smatra gospodin Kouzinopulos. Kako je naglasio, potrebno je da svi zajedno brinu o svemu, da bi poboljšali uslugu, ali je naročito važno da brinu o higijeni i da dokažu da su zaista shvatili gde su pogrešili, te da će pokušati sve to da isprave, a kako bi se Plava zastava opet zavijorila na Agia Triadi. 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu