Znamenitosti u Grčkoj
02/03/2016 Tekst ažuriran 13/11/2016 Iskustva 1

Atina

Glavni grad i najstarija prestonica Zapadnog sveta. Grad ima brojne građevine iz klasičnog razdoblja, s Akropoljom koji je od najstarijih vremena bio centar Atine.


Akropolj

Smešten je na jedinom uzvišenju na 156 m, što je nekada predstavljalo najbolju poziciju s koje se moglo braniti od potencijalnih neprijatelja. Njegovo ime znači “grad na vrhu” i vekovima je bio sedište kraljeva tog grada kao i versko središte Atine. Za Akropolj kažu da je najsavršeniji spomenik na zemaljskoj kugli, a mnogi govore i da je bio naseljen već u trećem veku pre Hrista. 

Ono što danas vidimo ostaci su mikenske kulture iz 13. veka pre nove ere. Od tog vremena ostali su ogromni hramovi, palate, zidine, pozorišta, grobnice, statue i mnoge druge istorijske vrednosti. 
Na samom ulasku u grad nalazi se hram boginji pobede - Niki, monumentalni prilaz Propilej, najpoznatiji svetski hram Partenon (izgrađen između 447. i 432. pre n.e.) posvećen boginji Atini u kojem se nalazio 12 metara visok Atinin kip od zlata i slonovače. Kip je izradio poznati vajar Fidija. 

Ispod Partenona nalazi se Eskulapovo versko svetilište kao i Dionisiovo pozorište u kom su se dva puta godišnje održavali festivali na kojima su dodeljivane nagrade najboljem piscu, drami i izvođaču. Tu je i rimsko pozorište Heroda Atika, a istočno od Akropolja nalazi se Zevsov hram (najveći u Grčkoj) i stadion iz 1896. pre n.e.


Plaka

Najstariju četvrt grada koja je bila konstantno naseljena, krase mnogobrojne taverne, tradicionalni grčki restorani u kojima caruju mirisi dobre hrane, zvuci sirtakija, noćni klubovi, kafići, prodavnice suvenira, spomenici...
 

Glifada

Središte je Atinske rivijere s velikim brojem restorana, kafića i disko klubova.


Delos

Veliko ostrvo (4 km) u Kikladima, jedno od najvažnijih verskih središta Jonjana, rodni kraj Apolona i Artemide. Tamo se nalaze brojne iskopine, Apolonov i Artemidin hram, rimska Agora i dr.


Delfi

Na tom mestu su se prema legendi, putevi dva orla koje je Zevs pustio sa suprotnih strana sveta ukrstili na nebu. Smešteni na obronku planine Parnas, u antičkoj Grčkoj su bili središte poštovanja boga Apolona. 
Tamo se nalazi slavno Apolonovo proročište, njegov hram, Atinska riznica i ostale svete građevine koje su smeštene uz sveti put koji je vodio do Apolonovog hrama.


Epidaurus

Antički grad u Saronskom zalivu na Peloponezu, sa hramom boga medicine Eskulapom, antičkim stadionom i sačuvanim pozorištem iz 4. veka pre Hrista (koje je ujedno i najakustičnija građevina te vrste na svetu) za 30.000 gledalaca.


Solun

Izvorno Thessaloniki, luka i ekonomski centar severne Grčke s brojnim ranohrišćanskim i vizantijskim crkvama i tvrđavama Vizantijskog i Turskog Carstva (Bela kula, Galerijev slavoluk pobede - Kamara...)


Samos

Ostrvo u Egejskom moru 2 km od Male Azije, jedno u nizu grčkih turističkih meka. Vina sa Samosa su svetski poznata (papa Ivan Pavle II pije samoški slatki muškat). Ostrvo ima vrlo bogatu istoriju, a njegovi najpoznatiji stanovnici bili su filozof i matematičar Pitagora i astronom Aristarh koji je prvi utvrdio da se Zemlja okreće oko Sunca. Pythagorion i Kokkari najpoznatija su tamošnja letovališta. U Pythagorinu se nalaze arheološka nalazišta poput ostataka gradskih bedema, hrama boginje Here i Eupalinijev tunel kao i brojni restorani, kafići i prodavnice suvenira. Kokkari pruža nešto mirniji odmor. Sa Samosa se ne odlazi bez 'čarobne' Pitagorine keramičke čaše.
 

Mikena

Među iskopinama jednog od najstarijih grčkih gradova, prestonice kralja Agamemnona na uzvisini Argolidske ravnice, posetioci mogu da se dive ostacima kraljevske palate koja je utvrđena zidinama debelim šest metara. Impresivna su i Lavlja vrata, podignuta u 13. veku pre n.e.


Meteori

Skupina čuvenih manastira na jedinstvenom položaju - na vrhovima nedostupnih kamenih šiljaka. Od 14. veka izgrađena su 24 manastira (4 su još uvek nastanjena), a sadrže veliko bogatstvo fresaka, ikona i knjiga.


Olimpija

Iskopine Herinog i Zevsovog hrama nalaze se na severozapadu Peloponeza. Na bivšem poprištu Olimpijskih igara nalaze se ostaci gimnastičke dvorane i stadiona iz rimskog razdoblja.


Santorini

Slikovito vulkansko ostrvo u južnim Kikladima jedno je od prirodnih čuda Sredozemlja. Nalazi se na davno ugašenom vulkanu i po svom obliku ne podseća ni na jedno drugo ostrvo iz tog arhipelaga. Prepoznatljiva arhitektura - belo obojene kuće s plavim kupolama i autentični hoteli građeni u tradicionalnom grčkom stilu. Ostrvo ima dugu istoriju, brojne arheološke lokalitete, a poznat je i po vožnji magarcima, crnim i crvenim peščanim plažama i nezaboravnom noćnom provodu.


Krf

Jedno od sedam Jonskih ostrva nalazi se pred ulazom u Otranska vrata koja povezuju Jadransko s Jonskim i Sredozemnim morem. Udaljen je od Grčke i dela Albanije samo 2,5 km, a ima izuzetno važan strategijski značaj. Poznat je kao najzelenije i najšumovitije grčko ostrvo. Istoriju Krfa pratimo od antičkih i rimskih vremena kada su ostrvo nazivali Kerkyra. Današnje ime ostrvo je dobilo u srednjem veku. 
Poznato je po svojoj istoriji, kulturi, smaragdnim zalivima, kristalno čistom moru, luksuznim hotelima, lepim plažama okruženim zelenilom i nepreglednim brdima obraslim maslinama. Mnoga mesta i gradići isprepleteni su uskim uličicama, mletačkim građevinama i vizantijskim crkvama. Mnoga od njih inspirirala su mnoge umetnike, a medju prvima Šekspira.


Rodos

Značajni turistički centar, nalazi se u jugoistočnom delu Egejskog mora u blizini jugozapadne obale Male Azije. Predstavlja najveće ostrvo Dodekaniza. Na Rodos su ostavile uticaj mnoge kulture i civilizacije. Stari grad je sagrađen u vreme vitezova koji su za sobom ostavili briljantnu arhitekturu tog perioda zbog čega je Rodos UNESCO proglasio spomenikom kulture.
Sve znamenitosti ostrva nalaze se u starom gradu: iskopine, arheološki muzej, bolnica vitezova sagrađena u gotskom stilu (napuštena početkom 16. veka zbog borbi koje su se vodile protiv turskih osvajača).


Krit

Ovo planinsko ostrvo najjužniji je i najveće grčko ostrvo. S Kritskim morem graniči se na severu, a s Libijskim na jugu. Nenaseljeno mesto Vai, na jugoistočnom delu ostrva, jedinstveno je u Evropi po svojim prirodnim palmama koje obogaćuju lepu peščanu plažu. 
Najveća atrakcija ostrva je grad Knosos s iskopinama palate kralja Minosa, s dvorištem u kojem su se priređivale obredne borbe bikovima i lavirintom koji ima više od 800 soba. Na ostrvu se nalazi preko 800 crkvi ukrašenih freskama iz 5. i 6. veka.

Napiši komentar
1568 Veseli petàr   23/04/2018
A Kavala, Ksanti, Tasos...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu