"Šta ako platim rezervaciju, a vlasnik mi se više nikada ne javi?"

Iako je većina naših turista upoznata sa sistemom rezervisanja smeštaja preko interneta i bez usluga agencija, svake godine na početku, a i tokom sezone javi nam se poneki turista koji prvi put letuje bez agencije i najčešće nas zabrinuto pita: "Kako da znam da nije prevara kad pošaljem u Grčku depozit za rezervaciju?" ili "Šta ako platim rezervaciju, a vlasnik mi se više nikada ne javi?" ili "Da li mi je ovako sigurno da putujem, jer prvi put rezervišem na ovaj način?"...

Mi uvek odgovaramo: "Tokom svih ovih godina koliko postojimo, nikada se nije desilo da neko od posetilaca našeg sajta bude prevaren, da vlasnik nestane ili da objekat koji je na našem sajtu ne postoji"
Svi vlasnici objekata na našem sajtu su prvenstveno vrlo korektni i pouzdani, gostoljubivi prema gostima iz Srbije i zaista smo počastvovani što sarađujemo sa takvim ljudima.

Na našu veliku žalost i sramotu, desilo se dva puta to da se porodica naših turista u rano jutro kad svi spavaju, iskrala iz hotela i napustila ga ne plativši račun za boravak vlasniku. Jednom se to dogodilo na Tasosu, a nakon nekoliko molbi i telefonskih razgovora sa porodicom, vlasnici hotela su nekako ipak na kraju uspeli da ubede te goste da budu korektni i plate svoj dug. Ipak posle svega... ostao je i nama, a i vlasniku hotela gorak ukus zbog cele ove neprijatne situacije, posebno zbog toga što su u pitanju bili gosti iz Srbije, a ne gosti iz neke druge zemlje.

Druga porodica je letovala sa troje dece u Nikitiju, a iz apartmana su pobegli tokom noći, ostavivši svetla u apartmanu upaljena. Vlasniku su ostali dužni 540€.

Iz tog razloga ukoliko nas ponovo pitate da li je bilo prevara, možemo vam samo odgovoriti sa "Da, ali ne od strane vlasnika apartmana u Grčkoj."


"Uplatio sam depozit za rezervaciju, prošlo je tri dana i vlasnik mi se ne javlja da potvrdi?"

Još jedna situacija koja se takođe dešava svakog leta i opet nepotrebno brine turiste je i ova: "Uplatio sam depozit za rezervaciju, prošlo je tri dana i vlasnik mi se ne javlja da potvrdi" ili "Dok nisam uplatio odgovarao mi je svaki dan na mail, a sad se ne javlja već 3 dana pa sam vrlo zabrinut".

Hajde da objasnimo kako iznajmljivači manjih hotela i kompleksa u Grčkoj najčešće funkcionišu kad su uplate u pitanju:

Kod manjih privatnih hotela, vila i apartmana u Grčkoj najčešće se dešava da jedna osoba radi rezervacije, odgovara na mailove, proverava uplate, dočekuje goste, ispraća goste itd...

Kada ne odgovore na vaš mail istog dana, treba da razumete da vi niste jedini potencijalni gost koji im piše već da su tog dana imali još možda stotine mailova i zahteva za rezervacije od drugih gostiju kojima takođe treba da odgovore.

Mnogi Grci još uvek ne koriste E-banking za proveru uplata već im banka povremeno šalje uplate na mail ili faksom, a neretko moraju da idu lično u banku da bi proverili da li im je vaša uplata legla. Ukoliko se nalaze u nekom manjem mestu, banka može biti udaljena od njih i oko 60km.

U tom slučaju oni će sačekati da im se skupi nekoliko uplata odjednom i tek onda otići da provere da ne bi to morali raditi često. Isto ovo važi i ako šaljete uplatu putem Western Union-a: sačekaće par dana da im se skupi nekoliko uplata i podići sve te uplate odjednom. Mnogi od njih to rade samo jednom nedeljno i to je osnovni razlog zašto će se ponekad dogoditi da čekate na potvrdu uplate.

Neretko se takođe desi da se među velikim brojem mailova koje dobijaju svakodnevno, zagubi vaš mail u kom ih obaveštavate da ste uplatili, a čak je bilo i situacija da im serveri ne isporuče uopšte vaš mail sa uplatnicom u prilogu, greškom ga prepoznajući kao neželjenu poštu.


U ovim slučajevima savetujemo vam

Od trenutka kada ste uplatili depozit potrebno je oko 2-3 radna dana da vaša uplata legne na račun u Grčkoj. Obavestite mailom vlasnika da ste uplatili (zakačite skeniranu uplatnicu u mail), koji iznos ste uplatili i obavezno sa kog imena ste uplatili, da bi mogao lakše da identifikuje vašu uplatu. 

Takođe naglasite u mailu da čekate njegovu potvrdu da je novac primio, jer neki od njih misle da nema potrebe za dodatnim dopisivanjem, jer je apartman već od prethodnog maila rezervisan za vas.

Ukoliko vam vlasnik ne potvrdi da je dobio uplatu nakon 5 radnih dana, nemojte se brinuti i nepotrebno sebi kvariti te prve lepe trenutke priprema za letovanje, već mu pošaljite sms poruku ili ga pozovite direktno telefonom i zatražite da vam potvrdi da je novac dobio.

Bilo da ste poslali novac putem banke ili preko Western Union-a, imajte uvek na umu da je svaka vaša uplata sigurna i da ne može nestati ili se izgubiti.

Napiši komentar
110 Svetislav Vučović   29/10/2016
Potpuno korektan i tacan tekst. Imao sam priliku da ove godine avansiram putem WU-a letovanje u Sidi beach hotelu, Nea Flogita, i jednog momenta nije postojala sumnja da ce doci do nepredvidjene situacije. Sve pohvale g-nu Kostas Sidiropoulosu kao i svim malim hotelijerima koji , kao sto ste naveli, uglavnom sami obradjuju e-mailove , uplate, rezervacije , termine i slicno.
111 Vesna Čekić Ex Savković   29/10/2016
Mi već nekoliko godina letujemo u sopstvenoj režiji. Nikad nam se nije dogodila nikakva neprijatnost, novac šaljemo preko banke u kojoj imam devizni račun i vlasnici hotela nam posle nekoliko dana šalju potvrdu da je novac "legao" na njihov račun. U Grčkoj nas dočeka tačno ono što smo tražili putem mejla, određeni sprat, pogled na more ili na bazen i sl. i naravno već poznato grčko gostoprimstvo. Zato ne menjamo destinaciju, za nas je Grčka uvek na prvom mestu.
546 Jovic Snezana   12/02/2017
Evo jos jednog licnog iskustva koje ce mozda koristiti nekom ko planira da na ovaj nacin rezervise smestaj. Pre par godina letovali smo u Kala Neri na poluostrvu Pilion u apartmanima Megani, smestaj smo rezervisali upravo preko ovog sajta. Posto je potrebno uplatiti depozit to smo hteli da uradimo preko banke ili Westen Yuniona medjutim provizije su bile tolike da nam se vise isplatilo da smestaj uzmemo preko agencije. kada sam to u mejlu napisala vlasniku objekta odgovorio mi je da mu samo potvrdim da sigurno dolazimo a da mu ne uplacujem depozit. Nisam bila bas potpuno sigurna da ce nas smestaj cekati kad stignemo na odrediste, ali sam se prevarila, dobili smo apartman koji smo trazili i u knjizi u kojoj se vode evidencije bilo je jasno na nase ime rezervisan termin. Zaista sam odusevljena zbog ovakvog poteza vlasnika, nikada se ne bi dvoumila da smestaj opet ovako rezervisem, preporuka za sve nase turiste. Sto se tice mesta i ovog dela Grcke po meni jedan od najlepsih delova ove zemlje, jednostavno sam odusevljena Pilionom, nadam se da cu imati prilike da ga opet posetim.
547 Sonja Nikolic   12/02/2017
Prosle godine smo imali divan smestaj i divnu gazdaricu,koja je u roku od 2 dana odgovarala na mejlove. Prosle nedelje sam uplatila depozit i rezervisali app, vlasnik se takodje javljao nekad odmah istog dana a nekad kroz 2 dana. Uglavnom poslala sam preko 30 mejlova i na svaki sam dobila odgovor. Hvala www.grckainfo.com na ponudi, objasnjenju, dostupunosti.. svaka cast, o utiscima sa letovanja za jedno 5 meseci
548 Dragomir Savic   12/02/2017
Naravno,sve ste lepo napisali, evo vec 6 godina rezervisemo smestaj preko vaseg sajta i jos se nije desilo da neko od Grka ne postoji tj nejavi se, doduse malo su sporiji u odgovorima al nista strasno, veliki pozdrav za ozbiljne ljude sa grckainfo
549 Paulina Surlan   12/02/2017
Posle vise od deset godina putovanja preko agencija...sad sam rezervisala kontaktirajuci vlasnika...dosta mi je vise nametnutih datuma,smjena...losijih smjestaja i kao sigurnosti agencije...koja ustvari tamo kad dodjete....nikom nista ne pomaze...sad sami...i bice ok vjerujem....
550 Vladan Rosić   12/02/2017
Za svaku preporuku grckainfo.com, njihova preporuka smeštaja, sve moguće informacije o mestima, saobraćaju, plažama, trajektima...Ko govori engleski, ima bar osnovno poznavanje rada na kompjuteru(da bi mogao da pošalje mail vlasniku objekta) i ume u Poštama Srbije preko Western Uniona Transfer novca da pošalje depozit od 50%, može u roku od 24h da završi sve oko uplate i potvrde letovanja. Dobijate na mail overenu fakturu od vlasnika, koju možete da odštampate i to vam je isto kao da ste u nekoj od agencija uplatili letovanje, SAMO što ste uštedeli pare od provizija agencije(minimum 40 eura), njihovo ugrađivanje u transfer avionom/autobusom, njihovu ponudu uglavnom lošeg smeštaja, njihovu bahatu ponudu izleta i ekskurzija(koja je za 50% skoro uvek viša od grčkih agencija), njihovu "krađu" dana jer uplaćenih 10 dana u agenciji je uvek 9, itd... još jednom sve pohvale i preporuke za grckainfo.com
551 Marko Kostic   12/02/2017
Interesantno je da je njihova komunikativnost znatno izraženija PRE nego što uplatite avans, ja sam jednu gazdaricu na Lefkadi uspeo da kontaktiram tek 2 nedelje nakon uplate. Srećom na kraju ne samo da je sve ispalo kako treba, nego je i dalje jedna od najljubaznijih gazdarica kod kojih smo bili smešteni.
1467 Dragan Vukelić   08/03/2018
Pre 2 dana sam prihvatio ponudu za letovanje u jednom malom mestu na Jonskoj obali. Međutim, gazdarica ne želi uplatu depozita već da joj pošaljem detalje moje platne kartice, da bih sačuvao rezervaciju. Originalni mail je: "Dear Dragan good morning, Ok,we confirm your reservation as per above!! Is it better for you if you send me card details? i will not charge you !!! i need it just to protect the reservation!! You will pay in cash apon arrival." Da li neko ima ovakva iskustva sa rezervisanjem smeštaja?
1468 GrckaInfo.com   08/03/2018
Poštovani Dragane, ovo nije neuobičajeno za hotele i vile koje imaju POS terminal. Na taj način vlasnica smeštaja ne želi da vas dodatno opterećuje da plaćate depozit i provoziju banci, ali opet želi da bude sigurna da ćete se pojaviti u smeštaju po dogovoru i verovatno bi vam u slučaju nepojavljivanja skinula iznos za jedno noćenje - zavisno od toga koji su joj uslovi otkazivanja rezervacije. Ukoliko vam nije napisala uslove otkaza naš savet je da ne prihvatate i da uplatite ipak depozit.
1604 Tamara Vučković   11/05/2018
Imam jednu nedoumicu, zapravo kontaktirala sam vlasnicu jednog apartmana u Toroniju, zelela sam da rezervisem termin ali ona kao depozit trazi celokupan iznos od 800 €. Nikada mi se nije desilo da traze celokupan iznos kao depozit i sada ne znam sta da radim. Da li je neko imao ovakvo iskustvo, sta raditi u ovoj situaciji?
1607 GrckaInfo.com   11/05/2018
Poštovana Tamara, da, ponekad neko od vlasnika smeštaja traži da se uplati ceo iznos prilikom rezervacije. Najčešći razlog za to je da bi bili sigurni da gost neće otkazati smeštaj. Pre nego što uplatite ceo iznos, pogledajte njihovu politiku otkazivanja i da li vam se, do kog datuma i koliko vraća novca od ukupnog iznosa.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu