Da li je uskršnja supa Magirica najgore grčko jelo koje postoji?
07/03/2022 Tekst ažuriran 08/03/2022 Iskustva 0

Magirica (Magiritsa) je grčka uskršnja supa od jagnjećih iznutrica. Priprema se i služi u skoro svakom domaćinstvu u Grčkoj na Veliku subotu, dok je glavni uskršnji obrok koji se služi narednog dana u nedelju jagnjeće pečeno na ražnju. 


Autentični recept za magiricu je takav da su u njemu iskorišteni svi ostaci jagnjetine kako se ne bi bacili: srce, jetra, creva, slezina, pluća i drugi organi.


Magirica se služi nakon ponoćne crkvene službe uoči Uskrsa čime se prekida period Velikog posta od 40 dana. Smatra se najboljim obrokom posle perioda posta koji probavni sistem postepeno vraća navikama u ishrani mesom.


Tradicionalni recept za Magiricu 

Kao i za svako drugo jelo i za magiricu važi da se može spremiti na više načina. 

U nekim regijama Grčke koristi se i pirinač, dok se na Peloponezu stavlja i sveže rendani paradajz. Negde se služi kao frikase, a ne supa, sa dodatkom raznog povrća.


Čišćenje creva

Veče pred kuvanje stavite creva u dublju posudu i prelijte ih vodom, u vodu iscedite sok od limuna (da pobele) i stavite u frižider.


Sledećeg dana uzmite jedan kraj creva, prstima razvucite otvor i stavite otvor ispod slavine za vodu. Pustite da prođe velika količina vode, a zatim stiskajući crevo (koje će nabubriti kao balon) gurnite vodu dole ka drugom kraju. Ponovite postupak nekoliko puta dok voda koja izlazi sa drugog kraja ne bude potpuno čista.


Sastojci za Magiricu

• 1 kg jagnjećih iznutrica (srce, jetra, pluća i drugi organi)
• creva od 1 jagnjeta
• 1 krupniji crveni luk, sitno iseckan
• 5-6 mladog luka, sitno iseckanog
• 3 srednje zelene salate, iscepkane
• 4-5 kašika sveže seckane mirođije
• 1/2 šolje pirinča (opciono)
• 1/2 šolje maslinovog ulja
• so i sveže mleveni bibera


Sastojci za sos od limuna i jaja (Avgolemono)

• 2 jaja
• sok od 2 limuna


Priprema

1. Da biste pripremili tradicionalnu grčku supu magiricu, dobro očistite i operite sve unutrašnje organe i stavite ih na stranu. Dobro operite creva vodom, natrljajte ih morskom solju i limunovim sokom i ponovo operite. Da biste ih lakše oprali, možete ih iseći po dužini ili okrenuti naopačke.


2. U veću šerpu dodajte iznutrice i dosta vode i staviti da provri. Blanširajte iznutrice u vrućoj vodi oko 3-5 minuta. Dodajte creva i blanširajte još 5 minuta. Ocedite i ostavite da se malo ohladi. Narežite na male komade i uklonite višak masnoće.


3. Zagrejte veliki lonac na srednjoj vatri i dodajte maslinovo ulje, seckani luk i meso. Dinstajte 5-6 minuta dok ne porumeni. Dodajte 2-3 čaše vrele vode i kuvajte oko 10 minuta. Dodajte iscepkanu zelenu salatu tako da listove stisnete da stanu svi u šerpu i stavite poklopac. Kuvajte 10 minuta, uklonite poklopac i dodajte začine. Dobro promešajte i kuvajte magiricu još oko 40-50 minuta sa poklopcem. Ako odlučite da napravite magiricu sa pirinčem, dodajte pirinač oko 10 minuta pre kraja vremena kuvanja.


4. Pripremite sos od limuna i jaja za magiricu. Počnite tako što ćete odvojiti belanca od žumanaca. U činiji umutite žumanca i dodajte sok od limuna mešajući dok se ne sjedini. U drugu posudu dodajte belanca i umutite ručnim mikserom dok belanca ne postanu penasta i gusta. Muteći lagano dodajte smesu žumanaca u belanca.


Nastavite da mutite 1-2 minuta i postepeno dodajte malo po malo 1-2 kutlače vrelog bujona iz magirice. Pazite da čorbu dodajete polako ili će se belanca zgrušati! Kada je gotovo, sipajte smesu nazad u šerpu i dodajte joj seckanu mirođiju. Dobro promešajte, stavite poklopac i ostavite 5 minuta. 


5. Toplu magiricu sipajte u tanjire i pospite sveže mlevenim biberom. 
 


Izvor: Mygreekdish.com

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu