10 atrakcija na Skijatosu koje ne smete propustiti
20/04/2019 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Ostrvo Skijatos je poznato pre svega po brojnim peščanim plažama, izuzetnoj prirodi i živopisnoj atmosferi. Ono što najviše privlači turiste jesu dugačke plaže sa sitnim zlatnim peskom okružene zelenilom, kojih na Skijatosu ima zaista mnogo. Mi smo za vas izdvojli one najlepše, uz predloge šta još da obiđete na ovom predivnom ostrvu.

1. Bourtzi

Bourtzi je malo poluostrvo koje deli luku Skijatos na dva dela. Nekada je to bila tvrđava sagrađena od strane braće Gizi koji su vladali Skijatosom 1207. godine. Arheolozi smatraju da je tu nekada postojala i mala crkva Agios Georgios, zbog koje se Bourtzi naziva još i “Tvrđava Svetog Đorđa”. Na sredini poluostrva je 1906. izgrađena škola, a na ulazu u školu je bista Aleksandrosa Papadiamantisa. Danas je Bourtzi popularno mesto za odmor i rekreaciju, sa kafićem sa pogledom na okolinu, a osnovna škola služi kao kulturni centar gde se održavaju razne manifestacije.

2. Lalaria plaža

Lalaria plaža mnogi smatraju najlepšom na Skijatosu. Nalazi se na severoistoku ostrva i dostupna je samo brodom. Lepotu joj daju ogromne litice iznad obale, blistavo beli obli kamenčići i kristalno čisto more predivne plave nijanse, a posebna je i po steni koja formira prirodni most sa otvorom u sredini. Zbog ovog predivnog okruženja Lalaria je najviše fotografisana plaža na Skijatosu. U neposrednoj blizini postoje i dve morske pećine: Skotini (“tamna pećina”) i Galazia (“plava pećina”).

3. Koukounaries plaža

Koukounaries (u prevodu "šišarka") je najposećenija plaža na Skijatosu, poznata po izuzetno sitnom belom pesku i blizini borove šume. Smatra se najočuvanijom plažom Mediterana, a u borovoj šumi je stanište različitih vrsta biljaka i ptica, zbog čega je cela plaža zaštićeno područje. Koukounaries je organizovana plaža, sa suncobranima i ležaljkama, sportovima na vodi, barovima i tavernama, ali imajte u vidu da se zbog njene popularnosti ovde često stvaraju malo veće gužve.

4. Kanapitsa plaža

Ova plaža je udaljena oko 6 km od glavnog grada Skijatosa i nalazi se na istočnoj strani rta Kalamaki. Pošto na njoj nikada nije velika gužva, smatra se idealnom za mirniji odmor i porodice sa decom. Voda je čista, plaža je opremljena suncobranima i ležaljkama, a postoji i centar za sportove na vodi.

5. Banana plaža

Zemljani put od plaže Koukounaries nastavlja dalje ka jugu i u jednom trenutku se razdvaja na dva dela. Jedan kraj puta vodi do peščane plaže nazvane Banana zbog svog oblika. U pitanju je organizovana plaža koja nudi širok spektar sportova na vodi, kafića i dnevnih žurki koje se ovde održavaju. Iz tog razloga je dosta popularna kod mlađih turista, ali je zbog finog peska i kristalno čiste vode obožavaju i ostali. Drugi kraj puta se nastavlja do manje uvale pod nazivom “Mala Banana”. To je nudistička plaža, dosta mirnija od Banane, i odvojena od nje ogromnom stenom.

PREPORUKA SMEŠTAJA: APARTMANI, HOTELI, VILE NA OSTRVU SKIJATOS

6. Plaže Vromolimnos i Agia Paraskevi 

Ove dve plaže se nalaze jedna uz drugu na južnoj obali Skijatosa, oko 8 km od glavnog grada. Vromolimnos je uvala sa sitnim peskom i čistom vodom, opremljena velikim brojem kafića i taverna na plaži, kao i centrom sa sportove na vode. Agia Paraskevi je lepa plaža sa zlatnim peskom i kristalno plavim morem, koja je ime dobila po maloj istoimenoj crkvi. Uz plažu se nalaze brojne taverne i smeštajni objekti.

7. Kolios plaža

Ova plaža je dobar izbor za porodice i one koji vole manje gužve. Nalazi se na jugu Skijatosa, i nudi sve potrebne sadržaje, tako da osim ležaljki, suncobrana i sportskog centra, dostupni su i taverne i mini market. Na plaži postoji i deo za kampovanje.

8. Kastro

Kastro je tvrđava na poluostrvu na severu Skijatosa, koji je nekad bio glavni grad ostrva, tokom kasnog srednjeg veka i za vreme turske okupacije. Postao je centar ostrva kada su se meštani tamo okupili kako bi izbegli piratske napade. Ispod srednjovekovnog grada nalazi se istoimena plaža Kastro. Kupanje u tirkizno plavom moru okruženom stenama u kombinaciji sa posetom tvrđavi predstavlja jedinstveno iskustvo. Do Kastra se dolazi brodićima koji svakodnevno polaze sa Skijatosa.

9. Crkva Agios Nikolaos i sat

Crkva se nalazi u gradu Skijatosu, na steni ispred luke. Posvećena je Svetom Nikoli, zaštitniku mornara. Obojena je u belo i ima izuzetno visok toranj sa satom. Iz dvorišta crkve pruža se predivan pogled na grad, more i ostrvo Tsougrias. Ova lokacija je takođe poznata i zbog filma “Mamma mia”, čiji deo je ovde snimljen 2007. godine.

10. Troulos plaža

Plaža je dobila ime po obližnjem ostrvu koja izgleda kao kupola (“troullos”). Nalazi se na južnoj obali ostrva, oko 10 km od grada Skijatosa, i odlikuje se kristalnim morem, belo-zlatnim peskom i prirodnim hladom koji prave visoki borovi. Nagrađena je Plavom zastavicom za čistoću i kvalitet voda. Plaža je uređena, sa suncobranima, ležaljkama, tavernama i svim drugim sadržajima koji su potrebni posetiocima.


Skijatos: sletanje na najkraću pistu Grčke

Najlepše plaže na Skijatosu

Trajekt za Skiatos, Skopelos i Alonisos


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu