5 najlepših plaža na Tasosu
10/03/2021 Tekst ažuriran 04/03/2023 Iskustva 0

Ostrvo Tasos je egejski smaragd koji je zbog lake dostupnosti i neukroćene prirode našim turistima jedno od omiljenih letovališta u Grčkoj.


Mada ovom ostrvu ne nedostaje kulturno-istorijskih znamenitosti i turističkih atrakcija, plaže su zasigurno jedan od glavnih razloga zašto posetiti Tasos.


Bez obzira na to da li iz smeštaja ne izlazite bez maske za ronjenje ili dan na obali provodite leškareći sa koktelom u ruci, da li volite osećaj svilenkastog peska pod stopalima ili Vam se više dopada rustičnost kamenčića, da li tražite dobro uređene i organizovane plaže ili preferirate one divlje i netaknute – na Tasosu ćete pronaći idealno mesto za sebe.


Iako je zaista teško iz tako bogate i raznovrsne ponude izdvojiti najbolje, spremili smo listu plaža koje nikako ne bi trebalo da propustite ukoliko se odlučite za ovo ostrvo.


Pogledajte naš izbor za 5 najlepših plaža na Tasosu!
 

Golden Beach

Golden beach - Zlatna plaža je najveća i najpopularnija plaža na Tasosu, nosilac Plave zastavice. Izuzetno je široka i dugačka, udaljena oko 10km od glavnog grada Limenasa. Prostire se na nekoliko kilometara, između Skala Potamie na istoku i Skala Panagie na zapadu.


Grci ovu plažu često zovu ,,zlatni pesak’’, što je pokazatelj njenog glavnog aduta – mekog, svetlog, puderastog peska koji je prava radost kako za decu tako i za odrasle. Okružena je gustim zelenilom koje se spušta sve do same plaže, a sa nje se vidi i Ypsarion, najviša tačka Tasosa. More je kristalno čisto, plićak veliki, a često se javljaju i penušavi talasi.


Golden beach se uglavnom navodi kao idealna plaža za porodice sa mališanima, ali je zapravo odličan izbor za sve generacije i ukuse. Dostupni su raznovrsni restorani, kafići i taverne, a postoje i brojne mogućnosti za vodene sportove. Uprkos mnoštvu ležaljki i suncobrana, kao i velikoj posećenosti, posebno tokom jula i avgusta, zbog svoje veličine ova plaža nikada ne deluje pretrpano. Pored toga, kao stvorena je i za dugačke večernje šetnje pored mora.
 

Paradise Beach

Ova plaža, i te kako dostojna imena koje nosi, nalazi se na istočnoj obali Tasosa, manje od pola sata vožnje udaljena od Limenasa. Iako se uz nju nalazi parking, prilaz plaži je malo otežan, nakon što se siđe sa glavnog puta. Put koji vodi do nje je strm i uzak, pa mnogi odlučuju da se do plaže spuste peške, pošto je reč o 5-10 minuta dugoj šetnji.


Rajska plaža Paradise beach je zaklonjena od pogleda, prijatno ušuškana i obgrljena stenama i gustom šumom. Egzotika mekanog, belog peska i mora koje se preliva u bezbroj plavo-zelenih nijansi učiniće da se osećate kao da ste na nekom dalekom tropskom ostrvu. Upravo zbog svog izolovanog položaja, ova plaža je godinama bila stecište nudista, ali kako je počela da se uređuje i dobija popularnost, vremenom su se povukli u jedan ugao.


Paradise Beach na Tasosu ima izuzetno dugačak plićak, koji je takođe prekriven peskom, pa je sigurno da će i najmlađi uživati na njoj. Plaža je poznata po talasima, ali su oni zbog plitke vode mali, pa čak i veoma zabavni. Sa nje se pruža pogled na uspavano ostrvce Kiniru, a nemojte se iznenaditi ni ukoliko na okolnim stenama primetite koze.


Izuzetno je čista i sasvim uređena, sa uobičajenim sadržajima poput restorana, kafića, suncobrana i ležaljki za iznajmljivanje. Ima prostora i za one koji žele da postave svoje peškire, a tu su i toaleti i tuševi čija se upotreba naplaćuje.
 

Aliki

Aliki se nalazi se na jugoistočnom delu ostrva, 32km od Limenasa. U pitanju je ne samo jedna od najlepših plaža, nego i jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na Tasosu. Uz takvu popularnost neminovno dolaze izuzetno velike gužve, pa je bolje što više poraniti.


Zgodno je doći brodićem, pošto se izleti do Alikija svakodnevno organizuju. Iako postoji parking uz magistralni put, ukoliko se odlučite za dolazak sopstvenim prevozom, potrebno je doći rano ujutru kako bi se našlo mesto.


Aliki se zapravo sastoji iz dve plaže, pri čemu je zapadna mnogo atraktivnija i uređenija. More je vrlo čisto i nestvarne tirkizno-zelene boje, plaža je bela i peščana, ali izuzetno mala i uska. Na tako malom prostoru skocentrisan je veliki broj barova i taverni sa ne tako pristupačnim cenama, pa je plaža većim delom prekrivena njihovim ležaljkama, i nije uvek lako pronaći mesto za svoj peškir. Voda je plitka, pa je vrlo pogodna za decu.



Plaža sa istočne strane je mnogo mirnija i tiša, sa manje gužve, ali je više šljunkovita i more nema tu specifičnu nijansu. Ukoliko ste zaljubljenik u snorkeling i ronjenje, onda je ovo pravo mesto za Vas, zbog vrlo bogatog i zanimljivog podvodnog sveta.


Aliki je okružena maslinama i borovima, a ukoliko poželite da se malo sklonite od gužve i brodova koji stalno dolaze i odlaze, možete krenuti u šetnju kroz šumu, a usput videti i malu kapelu u steni. Na ovom mestu je nekada postojalo veliko drevno kraljevstvo, pa ima više arheoloških nalazišta koje možete obići, a tu je i kamenolom mermera.
 

Psili Ammos

Ova plaža se nalazi na južnom delu Tasosa, svega nekoliko kilometara od Potosa. Lako je pristupačna, a uz nju se nalazi i parking. Njeno ime obećava ,,fini pesak’’, i to zaista i dobijate - sasvim je sitan, mekan, skoro potpuno beo, bez ijednog kamenčića.


Pesak se nastavlja i u besprekorno tirkizno i čisto more. Voda je uglavnom plitka, ali na nekoliko mesto se dubina naglo povećava, pa je potrebno biti oprezan, posebno sa decom. Plažu grle borovi i bujna vegetacija, pa je moguće naći i prirodni hlad.


Plaža Psili Ammos na Tasosu je organizovana, sa restoranom, barovima, ležaljkama, tuševima, terenom za odbojku i mini-marketom. Ovi plažni barovi su posebno omiljeni među mlađom populacijom, pa se u jeku sezone Psili Ammos pretvara u mesto dobre muzike i odličnog provoda.


Ipak, ukoliko želite da se sklonite od gužve i buke, možete se smestiti u mirne kafiće ušuškane u mirisu borovine na kraju plaže. Ona je sa obe strane oivičena stenama na kojima možete prostreti svoj peškir i uživati u sunčanju.
 

Giola

Iako nije reč o tradicionalnoj plaži, Giola je mesto koje nikako ne treba propustiti tokom posete Tasosu, a svojom jedinstvenošću svakako zaslužuje mesto na ovoj listi. Nalazi se nedaleko od sela Astris, ali pristup je prilično otežan. Nakon silaska sa magistrale, put je prilično loš i potrebno je jedan deo prepešačiti. Ipak, mnogi kažu da je Giola plaža vredna truda!


Ovo je svojevrsni prirodni fenomen, laguna smeštena u steni, pa izgleda kao prirodni bazen sa koga se pruža pogled ka otvorenom moru. Voda je zelenkasto-tirkizna, znatno toplija od mora, i menja se pri jačim talasima. Bazen je dimenzija 20x15m, i okružen je prirodno stepenastim stenama, pa nije teško  kretati se po njima. Stene sežu i 8m u visinu, pa je mesto pravi raj za skakače, ali treba pripaziti na morske ježeve.


Ukoliko zaplivate na Gioli, prema legendi, plivaćete na mestu koje je lično Zevs stvorio i poklonio Afroditi.

 


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

Facebook grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info smeštaj"

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu