Apel sugrađanima koji letuju u Grčkoj - ne vadite meduze iz vode!
24/05/2018 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 4

Sezona odmora i letovanja je počela i veliki broj naših sugrađana odlazi u grčka letovališta. Pored prelepog mora, prirode, kulture i dobrih domaćina, moguće je da će neki od vas doživeti i neprijatnost u vidu žućkasto-bele meduze koja pluta u plićaku. Možda ćete biti u iskušenju da je izvadite i ostavite na plaži, kako ne biste doveli sebe i vašu decu u opasnost.

Nažalost, na taj način meduza sigurno umire, a jedina opasnost se krije u nedovoljnoj informisanosti, te ovom prilikom, zahvaljujući sajtu GrčkaInfo, apelujem na vas da to ne činite. 

Navešću vam nekoliko razloga zbog čega je vađenje Mediteranske meduze potpuno nepotrebno i krajnje neprihvatljivo.

Pre svega, Mediteranska meduza je BEZOPASNA. Ne postoji zabeležen negativni efekat Mediteranske meduze na ljude. Lično sam više puta vraćao izvučene meduze i nikada nisam niti osetio niti video bilo kakvu reakciju u vidu svraba, osipa ili crvenila. Uostalom, ovo je citat sa sajta Inhabitat: 

’Meduza Cotilorhiza tuberculata se kreće u toplijim vodama Mediterana, Egejskom i Jadranskom moru. Njen prečnik može iznositi do 35 cm (najčešće je manji od 17 cm), i njeni pipci su toliko slabi da "ujed" nema ozbiljan efekat na ljude.’’

Takođe, nestručno vađenje NIJE DOZVOLJENO. Postoje službe koje u slučaju prenamnožavanja, stručno i u okviru održivog razvoja uklanjaju ove meduze. S obzirom da Mediteranska meduza živi samo u ovom području (Jonsko, Egejsko i Mediteransko more, ponekad zalutaju i do Jadrana), ukoliko bi vas obalska straža ili slična služba uhvatila u vađenju meduza (ali i drugih živih bića, hobotnica i slično, ili ukoliko lovite harpunom bez dozvole), postoji velika mogućnost da ćete dan provesti u policijskoj stanici i završiti sa kaznom u visini od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Meduza je tu tokom cele godine, mora koja mi posećujemo su njena kuća, a mi smo GOSTI. Egocentrični pristup da, ako nam smeta ova životinja ili ona biljka, moraju biti uništeni, je razmišljanje koje je odavno prevaziđeno. Ako bi gledali samo malo drugačije, mi smetamo meduzi, a ne ona nama. 

U svakom slučaju, verujem da je većina ljudi dovoljno civilizovana i da se vađenje dešava iz straha, a ne iz divljaštva.

Mediteranska meduza je, pored toga što je bezopasna, takođe i ZANIMLJIVA. Njena žuta boja se meša sa belom i jarko plavom i možete se izuzetno zabaviti ako je, umesto da je uklonite sa vaše putanje, iskoristite za zanimljivo ronjenje i slikanje. Možete i vašu decu podučiti zdravom odnosu prema prirodi i životinjama.

Na kraju, ova meduza je izuzetno KORISNA. U ekosistemu, ona je hrana velikom broju pomorskih vrsta. Jedna je od retkih koje se kreću nezavisno od morske struje, pa se često proučava i mapira. 

Možda najvažnije - trenutno se vrše ispitivanja u pravcu upotrebe Cotylorhiza tuberculata u tretmanu kancera.

Još jednom apelujem, kao vaš sugrađanin, kolega putnik i zaljubljenik u Grčku, kao ronilac i ekološki nastrojena osoba, i molim vas da ne vadite i ne ubijate ova prelepa stvorenja. Hvala vam!

(ukoliko naletite na neku drugu vrstu meduze, takođe je nemojte dirati ili vaditi posebno ako niste upoznati sa toksičnošću te vrste, jer lako sebi možete upropastiti letovanje nekom manjom povredom, ili ne-daj-bože upropastiti život ukoliko dođe do ozbiljnih opekotina i alergijskih reakcija).


Tekst i slike: Marko Trivunčević

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
1982 Dragan Stosic   03/09/2018
Hvala Vam na edukativnom tekstu o Mediteranskoj meduzi. Juce sam u mestu Solina na Kasandri iskoristio prliku da vidim i snimim dva primerka ovog predivnog stvorenja . Pozdrav gospodine Trivuncevecu !
4018 Dejan   05/08/2021
totalno bezopasne
4044 Miroslav Busa   16/08/2021
U Nea Kalikratiji unazad par dana videli smo mediteranske meduze u blizini obale. Nismo culi da su nekog ugrozili i nastavile su svoje putovanje morem,niko ni njih barem na delu plaze gde smo mi bili nije ugrozio.
4070 Tanja Vasiljevic   05/09/2021
od 1.9.2021. ih viđam na plaži hotela Tosca Beach u Paleon Ciflikionu kod Kavale!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu