Drenia ostrva - netaknuta priroda poluostrva Atos
07/01/2018 Tekst ažuriran 19/03/2023 Iskustva 1

Drenia ili Magareća ostrva (Gaidouronisia) kako ih zovu lokalni stanovnici, su grupa od 6 malih razuđenih ostrva nedaleko od ostrva Ammouliani i Ouranoupolisa na kopnu.


Lepota, smirenost mesta, netaknuta priroda, predivno plitko more u svim nijansama plave i tirkizne boje, posljednjih nekoliko godina počela su da privlače posetioce Atosa u sve većem broju.


Šest ostrva koje čine Dreniju su zapravo dva ostrva i četiri kamenite stene koje se uzdižu iz mora. Stene nisu naročito privlačne za one koji traže plaže i kupanje, ali predstavljaju dom mnogim pticama koje svijaju svoja gnezda na njima i raznim vrstama riba. 


Ova mala ostrvca formiraju lagunu sa veoma plitkom vodom za plivanje pa se zato do njih može stići samo malim brodićima ili čamcima.


Glavno i najveće ostrvo je Drenia. Sastoji od dva šumovita brda koja su okružena morskim liticama sa tri strane, a na strani na kojoj je laguna nalazi se veoma lepa peščana plaža. Ovo je ujedno i glavna plaža Drenije i ona koju turisti posećuju tokom dnevnih izleta iz Uranopolisa. Na ovoj plaži postoji bar-taverna sa uvek svežim morskim specijaleitetima, kao i ležaljke i suncobrani za posetioce. 


Sledeće ostrvo u grupi se zove Penna. Ono je neznatno manje veličine od Drenije, a kako joj se nalazi veoma blizu, do njega se može i otplivati.


Penna se sastoji od dve peščane plaže: veća plaža je okrenuta ka laguni, a druga prema Uranopolisu.


Ostala ostrva su Feti, Tigani, Pontiki i Artemi i mogu vam sjajno poslužiti ukoliko ste ljubitelj ronjenja ili jednostavno želite da se osamite na nekom od njih.


Kako stići do ostrva Drenia

Ukoliko dolazite iz Ouranoupolisa, postoje svakodnevni izleti brodićem direktno do plaže Drenia. Brodići polaze iz Uranopolisa u 10:00 časova, na svakih sat vremena do 18:00 sati. Sa ostrva Amuljani takođe postoje organizovani polasci, a ukoliko želite možete i sami iznajmiti čamac za koji vam nije potrebna posebna dozvola i posetiti Dreniju.


Najam čamca iz Uranopolisa ili sa Amuljanija košta oko 70 evra za ceo dan plus potrošeno gorivo.
 


Napiši komentar
1950 Филаберза   15/08/2018
Imadoh divnu priliku da dva puta posetim ova ostrva. Mislim da je to čista fantazija. Mesto je savršeno za odmor, plivanje i sunčanje. Mislim da se posle kupanja ili pešačenja po ostrvu osećate odmornije nego na drugim mestima. Šteta bi bilo da se ovaj kutak prirode upropasti većim prilivom turista


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu