Informacije o ostrvu Kitnos u Kikladima
22/02/2019 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 0

Kitnos (Kythnos) je jedno od ostrva koje pripada Kikladima i deo je okruga Kea-Kitnos u okviru periferije Južni Egej. Najbliža okolna ostrva su Kea, udaljena 10-ak kilometara ka severu i Serifos, udaljen 10-ak kilometara ka jugu. 

Od glavnog grada Grčke - Atine Kitnos je udaljen oko 100 km, tako da se zbog blizine u poslednje vreme dosta Atinjana odlučuje da ovde kupi vikendice. Dostupan je trajektima iz luka Pirej i Lavrio. Put iz luke Pirej traje oko tri sata, a iz luke Lavrio oko sat i po. Takođe, postoje svakodnevni polasci sa ostrva Serifos, Milos, Sifnos i Kimolos. Dva puta nedeljno ide trajekt koji povezuje Kitnos sa Santorinijem, Sikinosom i Folegandrosom, a tri puta nedeljno sa Keom i Sirosom.

Kitnos se do skoro smatrao jednim od poslednjih ostrva Kiklada koje nije podleglo masovnom turizmu, ali se i to iz godine u godinu polako menja, s obzirom na to da živopisna arhitektura i lepe plaže sve više privlače posetioce.

Ostrvo ima dva značajnija naselja: to su Kitnos (češće nazivan Hora) i Driopida. Oba sela su poznata po krivudavim, uskim i brdovitim ulicama, i malim trgovima. Arhitektonski stil sela je različit, ali su čuvena po svojoj slikovitosti i pejzažu kao sa razglednica. Kuće u Hori imaju ravne krovove karakteristične za Kiklade, dok kuće u Driopidi imaju popločane nagnute krovove.

Hora je prestonica Kitnosa i nalazi se u sredini ostrva, na vrhu brda, i samim tim je dosta udaljena od mora da bi bila zaštićena od nekadašnjih napada gusara. Ovde se nalazi nekoliko crkava koje možete posetiti: Agia Triada, Agios Panteleimonas, Metamofosis i Ioannis. Ove crkve su bile dostupne i za pravoslavne hodočasnike, koji su se molili na desnoj strani crkve, i za katoličke hodočasnike, koji su se molili na levoj strani. Najstarija od njih Agia Triada. Na severozapadu Hore nalazi se jedan od najstarijih energetskih parkova u Grčkoj, sa pet vetrenjača. 

Driopida je nekada bila administrativni centar ostrva. Najistaknutija karakteristika sela su njegove živopisne uske ulice, kao i brojna stabla smokvi na padinama. Najposećenija znamenitost ovde je drevna pećina Katafiki. To je jedna od najvećih pećina u Grčkoj, koju je lokalno stanovništvo nekada koristilo kao sklonište. Pećina je početkom 20. veka imala ulogu rudnika gvožđa, ali kasnije postaje turistička atrakcija.

Hora i Driopida se nalaze u unutrašnjosti ostrva Kitnos, dok su na obali tri važnija mesta Merihas, Lutra i Kanala.

Mesto gde se nalazi luka se zove Merihas. Nalazi se na zapadnoj obali ostrva, oko 8 km od prestonice. Ovaj gradić je pun tokom letnje sezone, s obzirom na to da ima sve potrebne sadržaje za smeštaj i boravak turista, kao što su hoteli, apartmani, restorani, barovi i kafići. Takođe je polazna tačka za sve izlete brodovima, kao i za autobuse za Horu. 

Merihas je mesto na ostrvu gde postoji malo razvijeniji noćni život, tako da zbog toga više privlači mlađe turiste. Od znamenitosti, možete obići mesto Vriokatsro, drevnu prestonicu ostrva koja je bila naseljena do 7. veka, sa ostacima hramova, zidina, oltara i rimskih građevina.

Na severoistočnom delu ostrva nalazi se Lutra, selo poznato po termalnim izvorima koja imaju lekovita svojstva zbog obogaćenosti različitim mineralima. Izvori dostižu temperaturu i do 52 °C, proizvodeći paru u kontaktu sa hladnijim Egejskim morem, a postoji i hidroterapijski centar.

U blizini se nalazi jedan važan arheološki lokalitet, najstarije poznato naselje na Kikladima. To je mezolitsko naselje na području Marulas, koje potiče iz 10.000 – 8.000. godine pre nove ere. Danas se ovde mogu videti njegove ruševine i ostaci. 

Lutra je dosta popularna kao izletište koje možete obići na dan, iskoristiti priliku da se okupate u termalnim izvorima i obići arheološko nalazište. U mestu postoji veliki izbor restorana i kafića, a plaža u koju se ulivaju izvori je veoma posećena, a samim tim i uređena i prepuna različitih sadržaja.

Kanala je malo selo smešteno u okruženju borove šume. Nalazi se pored poznatog manastira Panagia. Smatra se da ikona u manastiru ima lekovite moći i privlači veliki broj vernika u posetu. Mesto ima lepu plažu, peščanu i šljunkovitu, a morsko dno je većim delom šljunkovito. Dobro je opremljeno apartmanima, tavernama i drugim turističkim sadržajima, i idealno je za mirniji odmor, pošto su gužve manje nego u Lutri i Merihasu.

Najpopularnija plaža na ostrvu je Kolona. Ovo mesto je specifično po tome što je plaža u stvari uski pojas koji povezuje Kitnos sa ostrvcetom Agios Lukas. More se nalazi sa obe strane, a između je sitan zlatni pesak. Kolona se nalazi na otprilike 3 km od Hore, a do nje je najlakše doći taksijem iz Merihosa. S obzirom na to da je put malo lošiji, ne preporučuje se dolazak svojim automobilom ili pešice. 

Na plaži Kolona na Kitnosu nema sadržaja, postoji samo jedna taverna. Nema ni suncobrana, ali ih zamenjuje prirodna hladovina dva velika stabla koja se nalaze na plaži. Mnogi je smatraju najlepšom plažom na celom ostrvu. 

Jedna od najvećih plaža na Kitnosu je Apokrusi. Nalazi se severno od luke Merihas, nakon uvale Episkopi, a najbliže mesto je Hora, na udaljenosti od oko 3 km. Od luke do plaže ide nekoliko autobusa, a možete doći i taksijem. Plaža Apokrusi ima Plavu zastavu, peščana je i okružena zelenilom. Osim jedne taverne, ne postoje nikakvi sadržaji.

Još neke manje plaže su Agios Dimitras, Agia Irini i Kalo Livadi. Agios Dimitras ima dugu peščanu plažu okruženu drvećem. Ime je dobila po kapeli koja se nalazi na obali mora. Ne poseduje sadržaje osim što se može naći određen broj apartmana za iznajmljivanje. Agia Irini je mala šljunkovita plaža, do koje se dolazi od Lutre. Ima vrlo čistu vodu i mirno okruženje stvoreno za plivanje i uživanje, pošto obično nema gužve. Kalo Livadi se nalazi u blizini sela Panagia. Do nje se može stići brodom ili pešice iz Panagie. Plaža je mirna, bez ikakvih objekata, peščana ali je morsko dno kamenito.

Jedna od zanimljivosti jeste da su venčanja na ostrvu Kitnos uvek posebno ispraćena i da predstavljaju najradosnije događaje. U pripremama učestvuje celokupno lokalno stanovništvo, nema pozivnica, zato što su proslave uvek otvorene za sve pa samim tim i za turiste. Tako da ukoliko nekada naletite na venčanje koje se održava ovde, slobodno se pridružite i uživajte u zabavi. 

Tokom letnje sezone održava se i festival, sa sadržajima poput koncerata, pozorišnih predstava, plesnih priredbi i različitih drugih programa, koji pružaju turistima kvalitetnu kombinaciju odmora i zabave.


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu