Informacije o ostrvu Milos
18/03/2016 Tekst ažuriran 05/03/2022 Iskustva 1

Milos je prelepo ostrvo takođe poznato i kao ostrvo boja, zbog svog vulkanskog porekla koje doprinosi magičnom reljefu obojenom mističnim bojama, zapanjujućim oblicima stena i upečatljivim vodenim nijansama. Ima spektakularnu prirodnu lepotu, bogatu istoriju i kulturu i najlepše plaže u Kikladima.


Milos je pogodna turistička destinacija za turiste koji su u potrazi za autentičnim iskustvom. Fenomenalna vulkanska obala, reljef različitih nijansi i njegova neiskvarena prirodna lepota, kao i spektakularne zabačene plaže, čine Milos idealnim mestom za bekstvo u mir i romatičnu ludoriju.

Ostrvo je puno fascinantnih arheoloških mesta, prelepih prirodnih formacija i atrakcija za razgledanje.

Poznat je kao nalazište jedne od najlepših statua iz vremena stare Grčke, Miloskoj Veneri, koja se danas nalazi u pariskom Luvru.

Adamas je glavna luka Milosa, živopisno mesto koje, čini se nikad ne spava i ne miruje. Veliki broj lokala uz more, ukotvljeni brodovi ispred kojih kapetani, skiper i lepe Grkinje nude krstarenje zapadnom obalom Milosa i pristup mestima na koje se može samo brodom stići.

Mesto Polonia je idealno za plivanje, a ima i dosta restorana. Pored toga, odatle voze feriboti do ostrva Kimilos. Glavno mesto na ostrvu je Plaka, prepuno belih kućica po kojima su Kikladi prepoznatljivi.


Plaže ostrva Milos

Milos krase neke od najlepših plaža u Kikladima. Sa više od 70 plaža i kristalnih topaznih voda koje se prostiru njegovom vulkanskom obalom, Milos predstavlja savršen beg u spokoj i odmor u Egejskom moru. Neke od najboljih plaža su Sarakiniko plaža koja tlom podseća na Mesec, divna plaža Papafragas na kojoj voda menja boje i Tsigrado plaža koja je poznata po svom spektakularnom prirodnom sjaju.


Sarakiniko plaža

Nalazi se 4 km od Plake. Bele vulkanske stene oformile su usko poluostrvo na čijem kraju se nalazi malena plaža. Voda je tu plitka, bezbedno je za malu decu i zanimljivo za one koji vole ronjenje u plićaku.



U neposrednoj blizini ima nekoliko malih uvala koje nisu prave plaže, ali su vrlo privlačne za kupanje.


Plaža Agios Ioanis

Locirana između neravnih stena, smaragdnih voda i azurnog neba, drevna plaža Agios Ioanis je zapravo sastavljena od tri manje plaže. Prva je dostupna automobilom, dok su druge dve teže pristupačne zbog svoje zabačenosti.

Da bi se bezbedno stiglo na jednu od te dve plaže, potrebno je pažljivo se spustiti strmom kamenitom liticom, ali fini pesak i smaragdne vode čine ovaj napor vrednim. Sve tri plaže su divlje i bez sadržaja, prema tome posetioci moraju organizovati sve potrepštine.


Plaža Paliorema

Izuzetna plaža Paliorema je savršen izbor za turiste koji žele da se ukrcaju na putovanje kroz istoriju i kulturu ovog ostrva. Ova jedinstvena plaža se nalazi na mestu gde su bili rudnici sumpora i još uvek sadrži mnoge osobine iz tog perioda. Zlatni pesak, raznobojni šljunak i ostaci rudarskih postrojenja čine pejzaž veoma neobičnim. Do ove izvanredne plaže se može stići putem ili brodom iz Zefire i plaža nudi potpunu privatnost.


Plaža Pachena

Ova mala peskovita plaža pruža smirujuće sklonište od gužve svojim upečatljivim pejzažem sa velikim stenama koje izviru iz safirnih voda, samo na par koraka od obale. Dok veliki talasi nežno grle obalu, kupači mogu da uživaju u osvežavajućem kupanju u kristalno čistoj vodi i posmatraju scensku lepotu i vulkanska ostrvca Glaronisije. Ova lepa divlja plaža je bez sadržaja, ali drveće borova nudi hlad kupačima, a u blizini postoji i nekoliko taverni.


Plaža Platiena

Dvesta metara dugačka linija belog praškastog peska koji klizi u mirne smaragdne morske vode. Nalik na veliki prirodni bazen, ova lepa peskovita plaža je potpuno neorganizovana i pruža zabačeno mesto za plivanje, sunčanje i potpuno opuštanje daleko od gužve.

Rasuto drveće borova nudi širok hlad kupačima, a plitka kristalna voda je idealna za porodice sa malom decom. U blizini plaže ne postoji mnogo usluga za posetioce, stoga se turisti savetuju da sa sobom ponesu sve što im je neophodno za taj dan.


Plaža Alogomandra

Skriveno u malom zalivu i okruženo visokim stenama koje nude prirodni hlad kupačima, ovo iznenađujuće mesto je idealan izbor za turiste koji traže nezaboravno iskustvo na plaži. Fini sitni pesak i kristalna smaragdna voda formiraju savršenu lokaciju za magično i romantično bekstvo. Daleko od gužve, ova potpuno očuvana plaža lako je pristupačna. Posetioci moraju da ponesu sve potrepštine sa sobom.


Plaža Lagada

Plaža Lagada se nalazi na maloj razdaljini od luke i jedna je od dve najbolje plaže u Adamasu. Njena centralna lokacija omogućava laku pristupačnost mnogim restoranima, kafićima i smeštajima. Plitke, kristalno čiste vode i fini zlatni pesak čine ovu plažu idealnim izborom za malu decu. Borovi rasuti su po plaži nude prirodni hlad kupačima, a ribarski čamci privezani za obalu upotpunjuju slikovitost ovog mesta.


Plaža Gerakas

Okružena impresivnim geološkim stenama, ova lepa peščana plaža pristupačna je isključivo brodom. Zlatna plaža i smaragdna voda preko puta divne pozadine strmog planinskog pejzaža oduševiće sve posetioce.

Savršen je izbor za sve koji žele da uživaju u krajnjoj izolaciji i miru. Na ovoj plaži ne postoje barovi, stoga se plivači savetuju da se opreme za njihovu posetu ovom mestu.


Agia Kiriaki plaža

Magični polumesec of zlatnog peska i finog šljunka koji dodiruje egzotičnu morsku vodu. Ova idealno izolovana plaža nudi opušten spokoj i odvojenost od gužve. Uprskos njenoj neiskvarenosti, ova dragocena plaža ima ležaljke i suncobrane, kao i dva bara koji nude ukusne zakuske i ledene koktele žednim plivačima. Okružena raznobojnim vulkanskim stenama, ova neverovatna plaža je izdvojeno mesto koje nudi osećaj prilične privatnosti.


Papafragas plaža

Najimpresivnija plaža na ostrvu Milos je plaža Papafragas koju čini vrlo uzan pojas peska, odakle ka otvorenom moru vodi dug i takođe uzan fjord, okružen visokim stenama. 
Zanimljiva i vrlo neobična plaža na kojoj voda svakodnevno menja boju i koju svakako treba posetiti ukoliko se nekada nađete na Milosu.


Kako stići do Milosa

Milos je dobro povezan sa velikim grčkim gradovima i ostrvima preko cele godine, bez obzira na to da li ste odlučili da putujete brodom ili avionom.


Dolazak brodom

Milos je trajektima i brzim katamaranima povezan sa lukom Pirej u Atini, svim Kikladskim ostrvima, Dodekanezima i Kritom. Dolasci i polasci su svakodnevni, pogotovu u toku letnje sezone. 
Na Milosu postoje dve luke: glavna luka u Adamasu i luka u Apoloniji, koja povezuje Milos sa ostrvima Kimolos i Glaronisia.
Trajanje putovanja: oko 6h30m-7h od i do Pirejske luke.


Dolazak avionom

Aerodrom na Milosu je udaljen oko 5 km od glavne luke u Adamasu. Milos je povezan sa međunarodnim atinskim aerodromom Elefterios Venizelos tokom cele godine, a let do tamo traje oko 30 minuta. Takođe postoje konekcije sa drugim velikim gradovima i ostrvima kao sto su Solun, Santorini i Rodos, zavisno od godišnjeg perioda. Do aerodroma na Milosu se lako može stići autobusom ili taksijem iz većine ostrvskih lokacija.

Napiši komentar
4372 luka K   24/05/2022
Postovani, da li imate informaciju da li je Milos 'skupo' ostrvo kao sto su Santorini i Mikonos ili su cene pribliznije Lefkadi/Kefaloniji ?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu