Kako Srbi izdaju svoje apartmane u Grčkoj
11/05/2017 Tekst ažuriran 19/05/2018 Iskustva 21


Aleksandra i njen suprug Goran su 2014. godine ostvarili svoju želju, prodali stan koji su izdavali u okolini Beograda i kupili stan u Haniotiju. Izdaju ga već dve godine, a žive u Srbiji. Pitali smo ih kako to funkcioniše na relaciji Srbija - Grčka i kako su se organizovali sa izdavanjem na daljinu.


Zašto ste odlučili da stan za izdavanje kupite u Grčkoj, a ne u Srbiji?

Više razloga je bilo u pitanju, a možda najveći taj što smo u okolini Beograda već imali stan koji smo izdavali i nekoliko godina konstantne probleme sa stanarima. Uvek je bilo nekih natezanja da nemaju novac da plate stanarinu prvog u mesecu, odlazili su i ostavljali nas u dugovima za režije i struju, a da vam ne pričam koliko je tu uvek bilo nerviranja, a za male pare koje smo uzimali na ime kirije. Kad nam je napokon pukao film, odlučili smo da taj stan prodamo i kupimo drugi u Grčkoj. 

Drugi veliki razlog je naravno taj što obožavamo Grčku i naš lepi Hanioti u kom smo pre toga dva puta letovali.


Kada ste odlučili da kupite stan u Haniotiju, da li ste to uradili sa namerom da ga izdajete? Ili ste ideju o izdavanju dobili kasnije?

Odmah smo ga kupili sa namerom da ga izdajemo, zato smo i uzeli malo veću kvadraturu od uobičajene kada su srpski kupci stanova u pitanju. Stan ima 75 m2, zajednički bazen za sve stanare zgrade, palme u dvorištu i parkić za decu, i luksuzno smo ga opremili za razliku od mnogih Srba koji kad kupe ovde stan kupe ujedno i najjeftiniji nameštaj i opreme ga vrlo oskudno. Mi smo išli na luksuz, jer smo namenski ciljali visokoplatežne goste iz Rusije, Ukrajine, Nemačke, Velike Britanije...


Izdajete ga već dve godine. Koliko je apartman udaljen od plaže, koliko ima m2, koliko soba, koliko gostiju može da primi, kako ste ga opremili... ?

Nalazi se 150m od plaže u Haniotiju, ima dve prostrane spavaće sobe, tu je i velika i lepo opremljena kuhinja (šporet sa ravnom pločom, veliki frižider od Inoxa, mašina za sudove...), velika dnevna soba, dve terase za sedenje, dve ljuljaške na terasi, kupatilo i WC, veš mašina, alarmni sistem, LCD TV u svim sobama... Može da primi 8 ljudi, ali najviše ih dolazi po 6 osoba. Stan je opremljen veoma luksuzno i dosta novca smo izdvojili za to.


Koliko je komplikovano živeti u Srbiji, a izdavati stan u Grčkoj? Na koji način ste organizovali izdavanje? (ko dočekuje i ispraća goste, ko čisti apartman, kome se gosti obraćaju ako imaju neki problem u apartmanu...)

Na početku smo imali veliki strah i sumnju, jer nismo bili sigurni da li ćemo moći iz Srbije da sve to organizujemo kako treba. Bili smo spremni i da odustanemo ako ne uspemo ništa da organizujemo. Međutim dok smo opremali stan, u hodu smo upoznali i neke lokalce koji su nas uputili šta i kako da radimo. Grkinja - jedna ženica koja živi u istoj zgradi je prihvatila da nam pomaže i da daje ključ gostima kada stignu i da ga uzme kad odlaze i proveri apartman da li je sve u njemu ostavljeno kako treba.
Ona je tu i za slučaj da se nešto pokvari, da pozove i plati majstora, ali tako nešto se do sada srećom nije desilo. 


Koliko plaćate po satu čistačicu ukoliko je imate?

Moramo je imati obavezno. Našla sam čistačicu koja sređuje apartman, čisti ga nakon odlaska gostiju i pere i menja posteljinu. Nju plaćam 6 evra za sat čišćenja. Dolazi 2-3 puta mesečno da čisti i plaćam joj 60-90 evra mesečno. Jednom je angažujem i pre dolaska prvih gostiju za temeljno čišćenje i tada joj platim za više sati, jer je u pitanju generalka.

Ona je u obavezi da za svaku turu gostiju spremi korpu svežeg voća i ohlađeno vino koje će ih dočekati za dobrodošlicu, i te dve stvari naravno ja plaćam.


Na koji način nalazite potencijalne goste?

Za sada isključivo preko svoje Facebook stranice koja je na ruskom i engleskom jeziku i na preporuku gostiju koji su bili kod nas prve godine. Ali... pošto vidim da i vaš sajt od skoro ima ruski, nemački i ostale jezike (a rekli ste mi da od sledeće godine počinjete kampanju sa mnogo većim fokusom na strano tržište), nadam se da ću tada i kod vas da se reklamiram, jer mislim da ste odlična stranica i vrlo rado i često vas pratim. :-)


Kada vila ima veći broj apartmana teže je naći goste nego kad je samo jedan apartman u pitanju. Koliko je vama teško da popunite termine u letnjoj sezoni?

Ja imam samo jedan apartman za sada, ali da imam još novca verujte da se ni trenutka ne bih dvoumila da kupim još 1 ili 2. Nije teško izdati jedan apartman za 3 ili 3 i po meseca, jer je potrebno naći samo 8 do 10 porodica. Neki ostanu i 3 nedelje pa se onda taj broj dovoljno smanji.

Moj apartman je luksuzno opremljen, takvih ovde za izdavanje nema mnogo i onda je potražnja veća. Jer ovde u Haniotiju imate 90% prosečnih studija od 25-35 m2, a samo 10% većih, komfornijih i luksuznih. Oni koji imaju novca traže luksuz, ne traže prosek. Moji gosti su baš zbog toga najčešće Rusi i Holanđani.


Koliki su troškovi na godišnjem nivou za vaš stan Haniotiju? (struja, voda, TV, internet, porez)

Internet, voda, struja, TV... sve zajedno godišnje plaćam oko 1.200 evra (sa uključenim godišnjim porezom koji je 270 evra, znači samo račune plaćam oko 930 evra). Definitivno ne stoji tvrdnja da su porezi nenormalno veliki pa su zato stanovi jeftini.

Ima tu još nekih troškova. Kupovina novih čaša, tanjira, pribora za jelo... Uvek se nešto polomi pa mora da se dokupi. Pred sledeće leto ću morati i da krečim pa će i to biti dodatan trošak od par stotina evra. E da, plaćam 100 evra i knjigovođu koji me prijavljuje za porez.


Kada je u pitanju stan vaše kvadrature koji može da primi 8 osoba, da li će biti neukusno ako vas pitamo da kažete našim posetiocima koliko se tokom jedne letnje sezone prosečno može zaraditi sa takvim jednim stanom u Haniotiju?

Ja ne pravim razliku da li je u stanu 8 osoba ili 4 osobe. Izdajem ceo apartman, a ne krevete. U junu izdajem po ceni od 70 evra dnevno, u julu 100 evra dnevno, u avgustu 140 evra dnevno, a u septembru (izdajemo samo do 15.09.) 70 evra dnevno. Dajem popuste samo u slučaju da porodica želi da ostane 3 nedelje ili više.
Prve godine sam imala prazan hod po više dana dok se nisam naučila. Već prošle sam imala smenu za smenom i samo nekoliko nepopunjenih dana. Zaradila sam u prošloj sezoni oko 9.500 evra za 3 i po meseca, a voljenoj državi Grčkoj sam porez platila oko 700 evra (iako sam čula da naši koji izdaju porez uopšte ne plaćaju). Plus skinite one troškove koje sam već napisala.

Da ne bude zabune pa da vaši posetioci pomisle da je ovakva zarada svuda, jer nije. Kao što sam već napisala, manja studija i prosečno opremljena, bez bazena i lepog dvorišta nikada u avgustu neće moći da naplate svoj smeštaj 140 evra. I greška koju naši prave kad kupuju stan za izdavanje, okreću se primarnom izdavanju srpskim turistima, jer misle tako će im najlakše biti.

Međutim Srbi u Haniotiju neće da plate studio više od 50 evra u avgustu, maksimum 60 evra ako je baš blizu plaže. Dok stranci prvo gledaju da li je stan kvalitetno opremljen pa tek onda cenu.

Naši ako žele da u Grčkoj izdaju stan i da im se isplati, moraju da luksuzno urede stan i da traže da im gosti budu stranci, a ne Srbi ili Makedonci.

Inače suprug i ja boravimo u stanu tokom celog maja - maj je fantastičan za boravak na Kasandri, jer ima ljudi, ali taman koliko treba da ne bude prevelika gužva. I obavezno ponovo dolazimo na odmor u drugoj polovini septembra. Tako da mogu da kažem i da izdajemo i da mi boravimo u stanu.


Konkretno u Haniotiju postoji više porodica iz Srbije koji svoje stanove izdaju turistima. Da li se možda poznajete sa nekima od njih?

Čula sam da ima dosta naših koji izdaju i to ne samo u Haniotiju, već i u Pefkohoriju i  Polihronu. U Haniotiju sam pre dve godine upoznala jednu porodicu, ali nažalost od tad više nisam imala priliku da ih sretnem.

Napiši komentar
969 Dragana P.   11/05/2017
Kako vam zavidim, pozitivno naravno :-) Hvala na tekstu, i ja se odavno razmisljam da kupim i to bas u Haniotiju. Ako mozete javite mi se na mail, imala bih samo par pitanja. Pozz
972 Sladjana S.   11/05/2017
Dobra investicija i biznis...suprug i ja smo još pre deset godina bili ozbiljno zainteresovani za jednu vilu u Volosu, ali vlasnik koji inače źivi u Atini, nije hteo da je proda, nego da iznajmi...a ulagati u nešto što nije lično vaše, baš i nije bilo isplativo...Puno uspeha, i samo napred!
1125 Danijela Stojmirovic   24/07/2017
Da li postoji nacin da se gospodja Aleksandra kontaktira radi izdavanja apartmana? Sve najbolje, Danijela
1295 Medic Marinko   02/12/2017
Postovani, zanima me sta je sve potrebno uraditi da bi neko iz Srbije ko je vlasnik apartmana u Grckoj mogao legalno da ga iznajmljuje i da placa porez. Molio bih vas da mi pojasnite celu proceduru. Hvala.
1428 branko jovanovic   28/02/2018
Postovani, zanima me sta je sve potrebno uraditi da bi neko iz Srbije ko je vlasnik apartmana u Grckoj mogao legalno da ga iznajmljuje i da placa porez. Molio bih vas da mi pojasnite celu proceduru. Hvala.
1510 Miljana Lukic   26/03/2018
Mogu li dobiti vas kontakt radi informacija,rezervacija...
1543 Nenad T   04/04/2018
Postovani... Mozete li poslati kontakt vaseg agenta preko koga ste kupili nekretnine .. Mail ako ste u mogucnosti ... Hvala
1573 Vladam Aleksic   24/04/2018
Dobro znam Grcki jezik i imam iskustva u izdavanju soba . Treba mi posao u Grckoj. telefon 0600253937.
1621 Mister   14/05/2018
Mislim da je prica malo nerealne,i cene su previse naduvene.....izdati stan od 70kv za 140e tesko, mlattite praznu slamu ovom pricom i ovim nerealnim cenama za izdavanje
1697 N.Kalikratija   08/06/2018
Pozdrav! Da biste iznajmljivali svoju nekretninu u GR potreban vam je racunovodja. Vodi se evidencija svih gostiju. Porez se placa na kraju godine. Duzni ste da dajete drzavi 15% svojih prihoda od izdavanja. U poslu sam sa nekretninama, Ukoliko vas zanima jos nesto, tu sam da odgovorim.
1819 Nebojša Marković   13/07/2018
Molim admina za kontakt gospođe Aleksandre radi informacija oko zakupa apartmana. Hvala unapred!
1912 Hvala na divnim informacijama   30/07/2018
Da li bih mogla da dobijem vas kontakt telefon ,jer i ja sam zainteresovana za takvu vrstu poslovanja.
1978 Sasa   31/08/2018
Jel te to Vucic nauci kako porez moras da platis al srbinu nista jer od njega nemozes sa zaradis Jesi platila porez na izadavanje tog apartmana u Srbiji imas ga na tebe se vodi plati porez i u svojoj zemlji
2006 Jovana   22/09/2018
Poštovani , zamolila bih za kontakt telefon gospođe Aleksandre . Hvala unapred , Jovana
2052 brankotumbas   14/10/2018
posto vidim da je potreban moleraj moze te me nazvati kome treba moze kompenzacija za smestaj 10 dana 0646629967 svima dobro
2193 Nikola Miloradovic   13/04/2019
Kako se to zakonski u Srbiji resava jer se to vodi kao zarada na crno
2194 Advokat Niš   13/04/2019
Bravo gospodjo za investiciju, a ovi ljubomorni nek se izjedu od ljubomore. Zasto da žena placa bilo sta u Srbiji? Ne izdaje u Srbiji, nema goste iz Srbije, ne naplacuje u Srbiji. Grckoj pise da placa porez.
2571 Milan Trajkovic   03/08/2019
Koji je facebook nalog doticnih osoba, Aleksandre i Gorana, kako bih pogledao apartman i eventualno rezervisao? Hvala
3031 aco   07/02/2020
pozdrav----dali znate kako bih mogao da nadjem apartman na prodaju u hanioti
3039 Татјана   14/02/2020
Овакво издавање је колико ја знам рад на црно. Не може се некретнина у Грчкој издати тек тако физичком лицу на неколико дана. Може ускључиво ако се преко неке агенције тј.њеног АФМ-а илити ПИБ-а у ГР изврши регистрација туриста.Вероватно овој госпођи то књиговођа нађе,али не сигурно за 100 евра годишње.Потребно је извршити упис туриста у дневну евиденцију и обрачунати боравишну таксу и ПДВ.Што се тиче прихода од најма,ако се евидентирају, не може се двоструко опорезивати у ГР и у Србији,али мислим да треба пријавити тај приход пореској у Србији.Па ни у Србији не можеш стан да изнајмиш на дан,а да не региструјеш делатност или по новом да по кревету платиш годишњу таксу 5000 дин.Дакле, ако госпођа врши најам без евиденције туриста,то је рад на црно,а Грци су по том питању веома ригорозни.Порези за физичка лица ниду велики,али за фирме су ненормални, нор.за доо фирму прво ПДВ 13%, па на добит 29%, на дивиденду тј.да подигнеш паре као власник фирме још 15%.А таксе плус којекакве,доприноси .... Зато Грци ником не дају рачуне за смештај,јер од 100 евра које наплати, кад би све евидентирао, не остане му ни 20 евра.
3060 Maja M.   23/02/2020
postovani,da li mi mozete dati savet oko iznajmljivanja nekretnine u Grckoj,da li je bolje stan agenciji,i da li mi neko moze preporuciti neku pouzdanu agenciju koja se time bavi?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu