Krit - na žalost nikad više
09/03/2016 Tekst ažuriran 16/03/2019 Iskustva 8

Prvi put na Kritu i nikada više u životu. Ne zbog mesta, prirode ili plaža, sve ovo nabrojano je zaista predivno na Kritu, već isključivo zbog ljudi koji tamo žive, njihovog negostoprimstva, nekulture i nepristojnosti.


Priča teče ovako: prošlog leta smo uplatili smeštaj na Kritu, dva hotela preko sajta Booking.com: 5 noćenja u mestu Malia i 7 noćenja u Stavrosu (suprug, ja i ćerkica). Isli smo avionom - čarter let naše agencije. Stigli smo u Maliu, hotel kao na slikama, sobe preslatke, čiste, vlasnici ljubazni, utisak čista desetka. Nakon 5 divnih dana u Maliji stižemo u hotel u Stavrosu - Hania. U hotelu smo uplatili apartman sa dve sobe od 46 kvadrata (sa doručkom), planirajući da u jednoj sobi budemo mi, a u drugoj ćerka. Baš kao što smo spavali i u prethodnom hotelu. 

Već "s vrata" shvatamo da to nije ono što smo mislili po slikama da jeste. Ali ulazimo da se prijavimo, na improvizovanoj recepciji radi klinac od nekih 10-ak godina, a onda se pojavljuje i tata vidno nezainteresovan ili šta god, i u fazonu "niste morali baš sad doći". Da napomenem da je period bio prva polovina avgusta, 7 noćenja, pa možda to nije bilo po volji gospodinu tati, jer se zna da oni u tom periodu mogu da izdaju i na više noćenja od samo 7. Politika hotela je da se odmah uplati ceo iznos unapred, ali mi insistiramo da prvo pogledamo sobu. 

Penjemo se, a u sobi ne da nema 46 m2 i dve spavaće sobe, nego nema ni trećeg kreveta za dete?! Soba ima jedan bračni ležaj u kom su valjda mislili da ćemo da svi troje spavamo (a sa nama i dete od 14 godina) i nije veća od 13-14 kvadrata. Ne treba ni da napominjem posebno da ni u jednom slučaju ne bi rezervisali ovu sobu da je u opisu pisalo da je u pitanju 14 m2. Inače, da izbegnem komentare tipa "Kako si mislila za tu cenu da dobiješ apartman sa dve sobe?" reći ću ovo. Hotel uopšte nije blizu plaže, do plaže se ide kolima nekih 10-ak, 15 minuta, nije luksuzan, tako da je sasvim logično da cena bude ta koja je bila (ali za normalne krevete!). 

Ulazimo u minijaturno kupatilo, isprobavamo tuš i vidimo da voda izlazi napolje iz tuš kabine. Tu već počinje da nam se diže polako kosa na glavi i spremačici na vratima kažemo da treba da bude još jedan krevet za dete. Kaže ona "Donećemo ga za pola sata". Ok, nije problem, rešiće i tu vodu što curi, pomislimo ajde da ne kvarimo sebi odmor pa da pokušamo da se prilagodimo situaciji. Silazimo na recepciju kod nadrndanog tate - gazde hotela i plaćamo mu kešom ceo iznos - velika greška s naše strane, ispostaviće se kasnije! Vraćamo se u sobu, a oni nam donose za dete... pazite sad... ne krevet, ne fotelju na razvlačenje, ne ni pomoćni krevet, već DUŠEK ZA PLAŽU NA NADUVAVANJE?!?!

E tu već pucamo sa strpljenjem i odlazimo na recepciju da mu kažemo da smo uplatili apartman sa dve sobe od 46 kvadrata, a ne bračni krevet sa dušekom za plažu. Pokazujem mu vaučer od Booking.om-a gde sve lepo piše, a on će na to drsko "Pa šta, to sam pogrešio u opisu, evo sad ću da promenim"... i tak, tak, tak, tri poteza mišom i promeni on kvadraturu sobe pred našim očima! Kreće rasprava sa njim, ali bez povišenog tona sa naše strane: tražimo pomoćni normalan ležaj za dete - NEMA. Tražimo veću sobu i da je doplatimo - NEMA. Tražimo novac nazad iako je full sezona na Kritu, a svi znamo koliko je teško naći dobar i pristupačan hotel u tom periodu - hoće da nam vrati novac, ali će zadržati 60 EUR koliko košta noćenje! 

Kreće sad i vika, kreće "Baja" bukvalno da se dere na nas, a svo to vreme njegov sin i dalje radi na recepciji, a njegova žena, majka i otac (baba i deda) sede na nekim foteljama iza nas, ne progovaraju ni reč i gledaju scenu kao da su u bioskopu!!! Počnem da mu pretim turističkom policijom. Ne dam mu 60 evra! S kojim pravom i za koju uslugu da mi naplati 60 evra, mamicu mu bezobraznu? On kreće još glasnije da urla, kaže bili smo 15 minuta u sobi i prijavili smo se, pa to mora da naplati. 

Mi ne verujemo šta nas je snašlo i kako smo tretirani, prvi put u Grčkoj posle skoro 20 godina letovanja bez ijedne slične situacije. Ćerkica nam takođe u šoku. Krećemo u sobu da pokupimo stvari koje su ostale gore, a on seljačina kaže onom sinu jadnom "Idi sa njima u sobu da nam nešto ne ukradu!" Eee jadniče moj, šta da ti ukradem, beeedo? Možda fucking dušek za plažu? 
Dok smo ulazili u kola nisam izdržala, a da mu ne dobacim sočno na njegovom maternjem jeziku "MALAKA!!!!!" ("Drkadžijo"). 

U sred full sezone, na plus 40 i nakon 4-5 sati obilazaka minimum 20 hotela, jedva nađosmo hotel koji ima sobe, po ceni od 120 evra na dan sa doručkom), a Wi Fi internet se posebno plaća 45 eur (5 dana) samo za jedan laptop. Hoćeš da budeš na netu uveče kada i tvoj muž? Može - plati 90 evra! Kad smo ušli u hotel da pitamo za sobe, dugokosi mladić - vlasnik hotela je imao grčko veče u svom restoranu koji je pored recepcije, pa smo ga čekali na recepciji jedno 15 minuta da odigra svoj sirtaki i da se dobro izigra pre nego što nam priđe. Stojimo iscrpljeni, umorni, gledamo mi njega, gleda on nas, đuska, cirka, opet đuska, malo nas gleda, opet cirka, i na kraju se umilostivi i priđe. Ave Cezare!!! 

Uđemo u sobu i vidimo da fali jastuk i prekrivač za jedan krevet. Izađemo i neki čovek koji tu radi nam kaže "Vidite onu prostoriju?" - "Vidimo" - "E uđite tamo i samo uzmite šta vam treba od jastuka i posteljine" Naravno, tako i uradimo, jer ništa nas na Kritu više ne može iznenaditi, jel tako? :) 


Booking.com sajtu smo se naravno žalili, ispričali celu situaciju, međutim vlasnik im je rekao da smo mi bili neljubazni i PIJANI?! Booking.com nas nije zaštitio i nije nam vratio 60 evra uzetih realno na prevaru. Na žalost nimalo bolji nije ispao ni sajt TripAdvisor na kom smo napisali svoje loše iskustvo. Objavili su moju recenziju međutim obrisali su je čim ih je kontaktirao vlasnik Grk. Tužno i nepošteno, naročito od strane Booking.coma koji u sporovima uvek štiti vlasnike hotela, jer od njih uzima proviziju. Od njih se iz tog razloga tako nešto i moglo očekivati, ali ne mogu da shvatim da se i sajt kao što je TripAvisor takođe bavi ovakvim nepoštenim radnjama. Kome onda uopšte verovati ako se ostavljaju samo pozitivni komentari, a negativni se brišu? 


Treća neprijatna situacija koja nam se desila je bila na brodu Krit-Santorini. Dve karte za odrasle i jedna za dete. Računamo nije to JAT, pa nam ne pada na pamet da proverimo da li smo svi dobili sedišta zajedno. Ulazimo, smeštamo se za jedan sto sa 3 stolice) gledajući broj sedišta na karti mog supruga koja je bila prva. Brod kreće, a nama prilazi obezbeđenje da nam kaže da ja i suprug sedimo na dobrim mestima, ali da devojčica treba da ode na mesto koje je od nas udaljeno otprilike 5 minuta guranja među putnicima?! I opet nerviranje, i opet rasprava u nedogled da je to što oni rade i na koji način smeštaju putnike totalno neprofesionalno, žalba hostesi koja "ne može da nam nikako pomogne", džaba sve... 

Nađosmo jedva na kraju neka 3 mesta da možemo put da provedemo zajedno. Iskreno oduševljeni lepotom i originalnošću Santorinija, u povratku upoznajemo rumunsku porodicu sa detetom i pitamo ih "Kako vam se dopada Santorini?", a ona pametnica odgovara "To su samo planine, a i mi u Rumuniji imamo planine"! Pa zar si ti, ženo, od svih lepota na ostrvu videla samo "planine"? 

Završi se nekako i to naše neslavno putešestvije po najvećem grčkom ostrvu. Sledećeg leta vraćamo se tamo gde smo uvek bili maksimalno ispoštovani, srdačno dočekani i gde se svaki put osećamo dobrodošlim - na Sitoniju. Krite, prelep si, ali možda u nekom drugom životu!


Pepeljuga

Napiši komentar
974 Lidija   13/05/2017
Neki od njih stvarno znaju biti odvratni sa ponasanjem. Slicno iskustvo sam imala i to bas na Kritu kao i postavljacica teksta. Srecom vecina su dragi i veoma ljubazni.
1294 Urke   01/12/2017
Kada se putuje porodično, uvek biram da letujem preko proverene agencije, ne bih baš za 100€ razlike da se nadjem u ovakvoj situaciji. Ma neka je i 300€ razlike, ovo je horor.
2157 Krejic Mirhana   17/03/2019
Zao mi je zbog takvog iskustva, alu to zaista nema veze sa Kritom...on je bozanstven i be moze se obici za jedan zivot...
2158 Petar odalovici   17/03/2019
Vi ste azdisali ja da vam kažem.To što se vi izivljavate i dođe čujete 60 posto naroda u Srbiji nema leba da jede a vama zaboga sve smeta.
2159 Zla maćeha   17/03/2019
Tačno mogu da zamislim bahatost i histeriju ove žene na delu.
2162 Filip Batović   17/03/2019
Domaćini su takvi kakvi su. A spram gostiju koji im dolaze.
2163 Majche   19/03/2019
Glupo je generalizovati i pricati lose o celokupnoj populaciji na osnovu pojedinca. U svakom zitu ima kukolja. Konkretno, na Kritu sam bila, smestaj sam rezervisala preko Bookinga, omanji hotel u Retimnu, cena pristupacna, vlasnici preeeedivni ljudi, dobili smo i vise nego sto smo ocekivali.
3123 Marija   12/04/2020
Letovala na Kritu, preko agencije koja je specijalizovana samo za grčka ostrva.. Možda je malo skuplje ali sve je bilo na mestu... Sve vreme je i vodič na ostrvu i odmah se ispravi ako nešto nije po volji... Prve noći smo spavale u apartmanu bez terase, sutradan prešle u apartman predviđen za nas i uz izvinjenje dobile šifre za internet gratis za 10 dana... To je jedina mala situacija koju smo imale... 1f917


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu