Moje leto na Zakintosu... by Ivan
04/03/2016 Tekst ažuriran 14/11/2016 Iskustva 0

Druga polovina avgusta, uplaceno 10 noci u Laganasu, villa Stathis o kojoj ce biti kasnije reci u ovom tekstu, prevoz autobusom. 


Odmah da napomenem da ovo nije ni ulagivacki ni pljuvacki tekst, ovo je sasvim licno vidjenje jednog turiste. Pa da krenemo... Na autobus smo mi koji smo kretali od motela "Kosuta" cekali sat vremena. Cekali, cekali...i docekali. Krenuli put Grcke sa obaveznim usputnim stanicama na koje nemam nikakvih zamerki. Na granicama nisu mnogo gnjavili, sve je proteklo regularno i oko 7h smo stigli na trajekt koji je iz mesta Kerini krenuo oko 8h. Od Kerini-a do Zakynthosa trajektom se putuje 1h 30min minimum tako da smo u sobama bili nesto posle 10h... 

Sudeci po tome da bivsi turisti moraju iz soba da izadju pre 9h ocekivali smo da cemo iste vec zateci sredjene i spremne za "nove stanare". Tu smo prvo cekali nekih 2h, jer "spremachice" nisu stigle da ociste sobe. A "spremacice" su bile neka zena i njen desetogodisnji sin. Oko 13h najzad smo mogli da udjemo u sobu i ostavimo torbe. 

Tople vode je uvek bilo u neogranicenim kolicinama, njihovi peskiri su nam sluzili samo da po njima gazimo posle tusiranja sto je mozda do nas, jer smo razmazeni, klima je bila ukljucena u cenu i radila po ceo dan bez ikakvih problema, prasine i paucine je bilo u izobilju kao da to ne ulazi u spremanje sobe, sporet smo zamenili sa ljudima koji su se taj dan vracali kuci, jer nas nije radio. Pored svega toga od gustera ko ih se plasi, gadi ili sta god, ne bi mogao da spava, jer ih ima podosta (kod nas 3 svakodnevna "gosta" na terasi, jednog smo uhvatili i u sobi). To i nije neki problem, ali sudeci po tome da je leto i da ste na moru i vise vam prija da vecerate na terasi, nije bas lep prizor kad pored vas neki od nepozvanih gostiju rucka insekte. 

Ok, necu vise o sobi, jer sam maltene sve bitno napisao. Malo bih sad priblizio buducim putnicima izlete i ono sto mogu ocekivati od ovog prelepog ostrva. Sto se tice izleta, zna se da svaka agencija ima svog coveka (vodica) koji od svakog izleta dobija procenat. Tako je bilo i ovde. Prvog dana nam je ponudjen izlet koji ukljucuje obilazak celog ostrva, Plavih pecina, kupanje na prelepoj Navaggio plazi-za 23 eura. Ok, nije mnogo, ali ajde da sacekamo neki drugi dan za prijavu, naravno u prvoj setnji po glavnoj ulici saznali smo da svaka lokalna agencija takav isti celodnevni izlet nudi za 18eura sto nije neka razlika kada si sam, ali kada je porodica u pitanju kakav je slucaj bio sa prijateljima usteda je i do 20 eura. 

Jedino ako Vam je malo engleski prevod vec zelite srpskog vodica, u tom slucaju 23 eura ce zadovoljiti vase potrebe. Mi smo odabrali turu za 18 eura i proveli se prelepo, osim sto se naravno najveci deo puta provede na brodu. Ok, tri pauze za brckanje u moru, prva na Navaggio plazi koja je prelepa i slobodno mozete zaobici onu gvozdjuriju od "nasukanog" broda i slikati jedrilice, vodu koja je prelepe boje i precista ili jednostavno uzivati u plivanju, i traje u zavisnosti od toga kad stignete, ali oko 1h. 

Druga pauza je bila za iskakanje direktno sa broda na otvorenom moru, cisto radi rashladjivanja i trajala je oko 30min i treca i po meni najlepsa je bila pauza za kupanje u pecini. Drugi izlet koji je u ponudi je izlet do ostrvceta gde su Caretta Caretta kornjace, ali sudeci po tome da se jedna od Caretta Caretta svako jutro od 8 do 10 moze videti kako bukvalno jede iz ruku ribara koji je tu godinama hrane moze se zakljuciti da se i taj izlet moze preskociti i mnogo jeftinije proci, a videti sve sto zelite. Jedino sto nismo uspeli da vidimo, a vezano je za ovo ostrvo su delfini koji su i zastitni simbol ostrva, ali je prava retkost naleteti na njih. 

Pored izleta valjalo bi rentirati neko prevozno sredstvo ukoliko niste sopstvenim prevozom i zelite da upoznate malo bolje ovo ostrvo. Na raspolaganju imate skutere, motore na cetiri tocka, bicikle i automobile. Mi smo rentirali auto, to je kostalo 50eura + 20 koliko smo potrosili za gorivo (Citroen C3) uz neogranicenu kilometrazu. Samo da kada vracate auto kolicina goriva u rezervoaru bude na istom niovu kao kada ste uzeli. Sudeci po tome da smo obisli bukvalno celo ostrvo i nije mnogo. Kola smo rentirali u lokalnoj rent-a-car agenciji "Budget", jer tamo jedino nisu trazili medjunarodnu dozvolu za nas koji dolazimo iz Srbije. Policije uglavnom nema tako da ne morate strahovati da ce Vas zaustaviti, naravno oprez ukoliko niste stigli da izvadite medjunarodnu, a zelite kola! 

Jos jedna bitna stvar, svi koji kazu (a uglavnom su to svi koje pitate) da ostrvo nema ni 150km - lazu! Ostrvo smo obilazili bukvalno ceo dan, presli preko 400km. Za kupanje ukoliko odsedate u Laganasu bih iskreno preporucio malo ostrvce gde se ulaz placa 4 eura, a uz kartu se dobije i jedna konzumacija. Tu nije plitka voda kao na gradskoj plazi i cistija je, a i provod moze da potraje do 5h ujutru dokle to ostrvce i radi. Ljudi su veoma ljubazni pogotovo kad cuju da smo iz Srbije i to je jako lepo. 

Ono sto svi ovom ostrvu pripisuju kao najvecu manu su svakako bahati mladi Englezi, ali moram reci da su oni potpuno neprimetni ukoliko ne obracate paznju na njih vec se usresredite na sopstveni provod. Jedino sto smo mi videli je neka "bucka" koja je na sred ulice skinula majicu i trojicu decaka koji je ljube ili sta vec... po okolnim ulicicama dosta smrdi i uglavnom svuda je neki cudan ne mogu reci bas miris bar tih dana bio. Od jednog polu Makedonca polu Srbina koji radi u lokalnoj turistickoj agenciji smo saznali i zanimljiv podatak da je Laganas mesto koje su Grci (verovatno) odabrali da bude za skupljanje "svih losih i neobuzdanih klinaca iz Evrope" da bi ostatak ostrva bio za turiste koji drze do urednosti, vaspitanja, kulture i slicnih "vrlina". 

U povratku se nemojte cuditi ukoliko se budete smrzavali i odete kod vozaca autobusa, a on kaze "Sto niste poneli jaknu?", jer smo mi upravo takav odgovor dobili. Tako da za povratak kuci dobro se pripremite i obavezno trenerku u kesu i pored sebe. Uf... to bi bilo sve cega se trenutno mogu setiti, ukoliko imate nekih pitanja ili nedoumica rado cu pomoci! Sve u svemu do Zakynthosa treba preko 22h sto je za coveka od skoro 2m autobusom jako puno. Naravno i preporucujem svima koji su u prilici da ne propuste da odu na ovo ostrvo, jer jeste prelepo. 


Ivan

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu