Mola Kaliva (Kasandra - Halkidiki)
03/02/2017 Tekst ažuriran 09/12/2021 Iskustva 3

Mesto Mola Kaliva je od Soluna udaljeno oko 100km, odnosno oko sat vremena vožnje. Nalazi se na zapadnoj strani Kasandre, prvog prsta Halkidikija, preciznije između mesta Posidi i Nea Skioni. Razdaljina između Beograda i Mola Kalive iznosi oko 750km, tako da putovanje traje između 8 do 10 sati. 

Ovo letovalište poznato je po banji Lutra koja se nalazi u blizini i njenim termalnim izvorima. Okruženje je uglavnom mirno i tiho, bez puno buke, sa izuzetkom vikenda kada se u lokalnom baru organizuju žive svirke.

Tako da ukoliko se zaželite noćnog provoda potražite ga u okolnim letovalištima kao što su Kalitea ili Pefkohori, poznatijim po živim barovima i kafićima koji rade do kasno u noć. 

U Mola Kalivi postoji par taverni, restorana, pekara, super marketa i prodavnica sveže ribe, dok u blizini možete pronaći i banke sa bankomatima i benzinske stanice, pošto je mesto Fourka udaljeno svega 2km.

Mola Kaliva je veoma malo letovalište, tako da ćete gde god se smestite, zapravo biti blizu plaže. Našu preporuku za smeštaj u Mola Kalivi pogledajte ovde.

Plaža Mola Kaliva

Plaža u Mola Kalivi sa peskom, šljunkom i bistrom vodom čini lep pejzaž, a kako na njoj zbog manjeg broja turista skoro nikada nije gužva, čista je i očuvana. Uska je, ali prilično duga, tako da se u bilo kom periodu sezone možete udobno smestiti i odabrati mesto. 

Ova plaža tokom sezone menja svoj sastav, jer zavisi od vetrova i turbulencija u moru pa tako nekad može biti peščana, a nekad samo šljunkovita. Nagib u vodi nije nagao, ali u određenim delovima pri samoj obali postoji kamenje.

Ako tokom boravka poželite da promenite okolinu, u blizini Mola Kalive postoje divne skrivene i borovinom okružene plaže, koje pružaju jednaku relaksaciju. Jedna od najlepših plaža na ovoj strani Kasandre - Possidi plaža, udaljena je od Mola Kalive samo 9-10 km.

Uprkos skromnoj ponudi u samom mestu, Mola Kaliva je na veoma pogodnoj poziciji za istraživanje okoline i zanimljive izlete. Možete obići Solun, Meteore ili aqua park u Solunu Waterland.

Od krstarenja su Vam na raspolaganju krstarenje zapadnom obalom Svete Gore, ili krstarenje zalivom Toroneos, koje kreće iz Pefkohorija. Organizovano je kupanje na plaži Toroni, obilazak poznatog letovališta Neos Marmarasa, kao i obrok na brodu. 

Mola Kaliva, kombinacijom Egejskog mora i netaknute prirode, daleko od masovnog turizma, savršeno je mesto za sve turiste koji traže miran i opuštajući odmor. 

Napiši komentar
626 Olivera Golubovic   02/03/2017
Cena apartmana za dvoje odraslih i dvoje dece, termin kraj jula?
1303 Mira Milutinovic   05/12/2017
Mozete li mi reci tacnu lokaciju plaze koja se nalazi na slici br.7 i 8? Da li je bas u Mola Kalivi? Unapred hvala!!!
3820 Maja Zlateva   23/06/2021
Plaza za slike 7 i 8 definitivno nije sa Mola Kalive, moguce je da je sa Possidija


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu