Najpovoljniji internet u Grčkoj za turiste
09/01/2017 Tekst ažuriran 20/07/2023 Iskustva 16

Iako skoro svaki smeštaj u Grčkoj nudi gostima besplatan internet, to nije garancija da će pokriti vaše potrebe.
 

Na letovanju ste u Grčkoj i želite da koristite internet na plaži ili nekom drugom mestu gde ne postoji besplatan Wi-Fi? Ili vam je internet u smeštaju u kom letujete suviše spor s obzirom da ga istovremeno koriste svi gosti? Treba vam internet za posao, ali je suviše loš? Ne želite pored svega da koristite roming u Grčkoj? Nemojte se nervirati već pronađite najbližu trafiku, mini market ili Germanos prodavnicu.


eSIM - korišćenje interneta u Grčkoj bez kupovine kartice

Pre nego što vam napišemo cene i pakete interneta u Grčkoj, podelićemo sa vama još jednu mogućnost za internet. Mi nismo imali prilike lično da isprobamo eSIM, ali neki od naših turista jesu i preporučuju ga kao odličnu opciju.

 

eSIM (ugrađena SIM kartica) je digitalna kartica u vašem telefonu koja vrši funkciju obične SIM kartice. Nema potrebe da fizički menjate karticu – sve se radi elektronski, putem aplikacije ili skeniranjem QR koda. Najnoviji modeli smart telefona već imaju u sebi ugrađen eSIM.


Možete kupiti i preuzeti jedan (ili više) eSIM paketa podataka i čim uđete u Grčku odmah se povezati na mobilnu mrežu. Na taj način nećete morati da čekate ili tražite mesto za kupovinu SIM kartice za internet, da idete u poslovnice gde se kartice prodaju već ćete internet imati odmah. To je naročito zgodno ako u Grčku ulazite noću ili tokom vikenda kada poslovnice ne rade.


Uz eSIM paket vaš broj mobilnog ostaje aktivan u telefonu + dobijate još jedan novi broj. Takođe zadržavate WhatsApp koji već imate. 



Postoji veliki broj kompanija koje nude eSIM pakete za Grčku, Evropu i ceo svet, pa možete pogledati cene, pakete i pokrivenost. Neki od naših članova FB grupe su koristili pakete sa sajta Esimcard.com koji nam trenutno deluje kao najpovoljniji.


Ovaj sajt nudi: 1GB za 7 dana po ceni od 2.4 USD, 3GB za 30 dana po ceni od 5.24 USD, 10GB za mesec dana po ceni od 12.40 USD.


Ostale kompanije koje možete pogledati su: Airalo.com koji nudi eSIM paket Meraki, Nomad eSim, Holafly i druge...


VAŽNO: eSIM se može aktivirati samo na pojedinim modelima telefona. Pre kupovine paketa obavezno proverite da li se usluga eSIM može aktivirati na vašem uređaju. Spisak trenutno podržanih modela telefona možete videti ovde.


Kako aktivirati eSIM karticu?

Uputstvo za aktiviranje eSim kartice za Android telefone pogledajte ovde.

Uputstvo za aktiviranje eSim kartice za Ios telefone pogledajte ovde.

 

Gde kupiti SIM karticu za internet u Grčkoj?

Sim kartice u Grčkoj za korišćenje interneta možete kupiti u svim Germanos i Cosmote poslovnicama (Vodafon i Wind poslovnicama takođe), a negde i u većim supermarketima i kioscima.

Na ulicama Soluna i Atine takođe postoje prodavci kartica od kojih možete kupiti karticu sa svim, u tom trenutku, aktuelnim ponudama.


Na mapi pogledajte gde sve možete kupiti Cosmote kartice.


Grčka SIM kartica košta 5 EUR + dopuna za kredit minimum 12 EUR.


Cene internet paketa u Grčkoj

Cosmote trenutno ima najbolju 4G i 5G mrežu, najbolju pokrivenost i ima povoljne trenutne ponude za prepaid sim kartice sa internetom:
 

  • Neograničen internet za 7 dana po ceni od 6.5 evra
  • 5 GB - 30 dana - po ceni od 8.5 evra

 

U ponudi postoji još nekoliko prepaid internet paketa, pogledajte ih ovde.


Osim Cosmote u Grčkoj postoje i druge kompanije koje nude internet: Vodafone i WIND/Nova (nešto slabija pokrivenost, niže cene).


Ovo su trenutne cene za Vodafone internet pakete. Na njihovom vebsajtu proverite da li ima novih ponuda www.vodafone.gr
 

  • 12 GB - 10 dana - po ceni od 10.90 evra (minimalna dopuna je 12 evra)
  • 18 GB - 30 dana - po ceni od 18.10 evra (minimalna dopuna je 20 evra)


Na sajtu Nova.gr možete pogledati internet pakete kompanije Wind (Nova). Trenutne ponude su:
 

  • 10 GB - 30 dana - €10
  • 15 GB - 60 dana - €15
  • 30 GB - 60 dana - €25


Cene svih kartica su uglavnom slične, a promocije za dopunu kredita se menjaju i njihove cene ponekad variraju, kao i količina GB koja se dobija uz njih.

 

Tokom letnje sezone skoro sve internet kompanije u Grčkoj nude određene vrste dobrih ponuda kao što je npr. neograničeni internet 30 dana, neograničeni broj poziva i sms poruka i slične. 

Zato uvek proverite ponude na njihovim sajtovima ili pitajte članove u našoj grupi Grčka Info za savet

 

Internet u Grčkoj - iskustva turista

 

12.06.2023. (g. Radmilo Belić)

Želim da obavestim sve koji postavljaju pitanja u vezi paketa Cosmote provajdera oko neograničenog interneta u trajanju od 30 dana sledeće:

Od danas su postavili paket za neograničeni internet u trajanju od 30 dana po ceni od 10,9 e. Ovo je cena paketa a karticu sa brojem možete naći u Cosmote radnjama, zatim i u kod njihovog kooperanta Germanos radnjama.

Za uzimanje kartice obavezno je sa sobom poneti pasoš jer u Grčkoj nema anonimnih brojeva kao u Srbiji.
Ako kupite u Cosmote radnji platićete 12 evra a oni će vam na licu mesta skinuti sa kredita od 12 evra 10,9 evra za ovaj paket. Na računu će vam ostati 1,1 evro.

Ukoliko karticu kupite kod kooperanta Germanos platićete karticu 5 evra sa tim kreditom pa će vam biti potrebna dopuna kredita a minimalna iznosi 12,5 evra. U tom slučaju ćete platiti 17,5 evra pa će vam na računu kada se skine iznos od 10,9 evra ostati 6.6 evra.

Ukoliko želite da dopunite kredit Cosmote kartice onda dopunu kupujete na bilo kom kiosku ili radnji gde se prodaju cigarete. Kao što sam naveo postoje dve vrste dopuna od 12,5 i 20,5 evra.

Dopuna se vrši na sledeći način tako što ćete poruku poslati na broj 1314 a u poruci ćete napisati ANA pa onda sledi razmak pa onda ukucavate broj koda koji ste dobili na papiru.

 

11.06.2023.

Kartice u Grčkoj za internet, moje pozitivno iskustvo Kupio sam kod nas hrvatsku Tomato karticu. Košta već od 1.000 din na sajtu "Kupujem prodajem" sa 8gb interneta. Ako želite odmah da imate internet, eto rešenja. Možete je aktivirati kod nas ali nemojte uključivati prenos podataka jer mi nismo u EU, nego tek kada stignete u Grčku. Prednost ove kartice u odnosu na Grčke je to što ne morate da birate koji grčki operater ima gde bolji signal, nego pustite telefon izabere koja mu najviše odgovara jer radi na svim grčkim mrežama.


10.06.2023.

Dobar dan. Da bi turisti lakše funkcionisali u letnjem periodu u Grčkoj Cosmote mobili je izbacio paket neta bez ograničenja za 30 dana usluga je pripejd i košta 12 e, samo treba pasoš radi njihove evidencije. Eto čisto mala pomoć ljudima, mada vidim sada da i Vodafon isto nudi ali na Halkidikiju svi kažu da je Cosmote bolji, mi smo prezadovoljni. 


05.06.2023.

Moja preporuka za hrvatsku Tomato pripejd karticu koja dolazi sa 8gb interneta. Imate brz 4g ili 5g internet. Kartica već ima 8gb i to je promocija za nove korisnike. Važi za EU roaming 30 dana i dolazi sa kreditom od 3e. Prednost u odnosu na grčke kartice je ta što možete da birate operatera pa samim tim ne možete da pogrešite ako kod jednog internet radi sporo, prebacite na Cosmote, Wind ili Vodafone.
 

05.06.2023.

Juče, 05.06.doputovao  u Polihrono. Pre dolaska svratio na prvu pumpu Eko u Makedoniji (oko 18 km od granice). Štand Vodafona, kupio karticu 20 eura, mesec dana, neograničen internet. Prodavac izuzetno ljubazan, sve podesio na telefonu i aktivirao.


Domaći mobilni operateri takođe imaju dodatke za korišćenje interneta u Grčkoj

Savetujemo vam da isključite sve Update opcije u telefonu da vam kredit ne bi bio nepotrebno istrošen pre vremena.


YETTEL

Za roming u Grčkoj možete koristiti tarifni dodatak 1 GB 7 dana korisnicima daje 1 GB internet saobraćaja tokom 7 dana po ceni od 899 RSD.  

Aktivacija ovog tarifnog dodatka je moguća na sledeće načine:

  • putem aplikacije Yettel
  • besplatnim pozivom direktnog USSD koda *135*5#
  • putem Biznis portala (za pravna lica)
  • pozivom ka Call centru
  • u Yettel prodavnici


A1

Kompanija A1 ima u ponudi sledeće tarifne dodatke za internet u Grčkoj:

  • 500 MB - 3 dana = 399 RSD
  • 10 GB - 30 dana = 3.999 RSD
  • 3 GB - 15 dana = 1.399 RSD
  • 2 GB - 10 dana = 1.199 RSD
  • 1 GB - 7 dana = 799 RSD


MTS

Ukoliko ste korisnik kompanije MTS u ponudi su sledeći tarifni dodaci za internet u Grčkoj:

  • 1 GB - 10 dana = 999 RSD
  • 1.5 GB - 15 dana = 1.599 RSD
  • 2 GB - 30 dana = 2.499 RSD


5G internet u Grčkoj

U Grčkoj postoji 5G internet. Cosmote mreža tvrdi da je njihova pokrevinost 5G mrežom na početku 2023. godine 70%, a da očekuje da to bude 90% do kraja 2023.

Reč je o mreži sa brzinom preuzimanja podataka od 161.3 Mbps.
Grčka je, posle Nemačke i Austrije, treća država u Evropi u kojoj je 5G mreža puštena u rad.


Podelite internet sa osobama u vašem društvu

Kupili ste jednu internet karticu u Grčkoj, ali želite da još neko iz vaše porodice ima mogućnost da koristi internet? Ili želite da ga koristite i na svom laptopu? Ukoliko ne želite da kupujete više kartica, to možete vrlo lako i brzo uraditi ukoliko imate bilo kojih od smart modela telefona.


Za podešavanja ove opcije ukucajte u Google pretraživač "Kako da podelim internet sa telefona" i pronađite uputstvo za vaš model mobilnog uređaja.


Svi uređaji u vašoj neposrednoj okolini imaće mogućnost da se povežu na vaš Personal Hotspot i uživaju u internetu.


Naravno ovo se ne odnosi na "uljeze" sa strane već samo na osobe kojima ćete dati lozinku koju ste u podešavanjima prethodno postavili.

Imajte na umu da se u tom slučaju brzina interneta deli i može biti manja nego kad sami koristite jednu karticu.

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
966 Aida Jovanovic   07/05/2017
Izuzetno koristan clanak...narocito sto uskoro dolazim u Grcku :D
1042 Bojana Šulic   28/06/2017
Da li mozda znate parametre za podesavanje mobilnig interneta u Grckoj i da li su potrebni?
1092 Radovan Švedić   11/07/2017
COSMOTE Vodafone nisam koristio ali Cosmote (kompanija se zove OTE, mislim da je to nešto kao državna kompanija, a-la naš Telekom, ako grešim ne zamerite) jesam vrlo uspešno i to na Tasosu i Sitoniji, u blizini naseljenih mesta ima i 3G ali gde je malo divlje ne bude 3G, npr. na Sitoniji sam manje više svugde imao 3G sem na brdima u unutrašnjosti i na samom jugu u Kalamitsiju gde sam uglavnom hvatao 2G ili ponekad na tren 3G, čim se odmaknem par kilometara od Kalamitsija ka severu bilo po zapadnoj ili istočnoj strani - prenos se brzo vrati na 3G. Na Tasosu se ne sećam bilo je pre par godina ali znam da je u Limenariji sigurno bio dobar 3G a ne sećam se za ostalo ali bih rekao da je 90% ostrva na obali imalo 3G. Drugar kaže da mu je Cosmote na Kefaloniji radio "onako", nije precizirao ali vidim da nije nešto puno koristio :( Kartica mi se čini da košta 5 eur (bez kredita), ali nema baš svugde da se kupi, ja sam našao u nekoj radnji sa suvenirima u Neos Marmarasu blizu škole na obali (brdu), biće potreban lični dokument - ja sam dao vozačku dozvolu pošto mi je lična karta ispisana u ćirilici. Obratiti pažnju da umesto same kartice ne nude samo dopunu za nju ("credit top-up"), ta dopuna će svakako biti neophodna pošto kartica stiže bez kredita, ali je bemislena dopuna bez kartice :) Kad već pričam o dopuni - minimalna dopuna za Cosmote je 5 eur ali to manje više niko ne prodaje (sem poslovnice Cosmote možda, kojih ima samo u većim mestima i uglavnom zovu Jermanos a pišu "Germanos" ili "ΓΕΡΜΑΝΟΣ" ili tako nekako, tamo mogu da se možda nađu i USB modemi za komp, no to ne treba nekom ko će da ubaci sim karticu u mobilni i share-uje net, ili pak ima kupljen ili pozajmljen tzv. MIFI modem koji hvata mobilni signal i deli net preko Wifi), uglavnom po tim kioscima i radnjama sa suvenirima minimalnu dopunu koju prodaju za Cosmote je 10 eur, dobije se na fiskalnom računu i predstavljena je kroz 16-cifreni kod napisan na tom računu. Dopunjuje se ili pozivom na 1314 (i praćenjem glasovnih instrukcija a navodno može i besplatnim SMS-om na isti broj sa sadržajem "ANA" i odmah iza 16-cifreni kod (bez razmaka, pretpostavljam) - ali ovo sa SMS-om meni ranije nije uspevalo. ONLINE dopuna - takođe - ranije je moglo da se dopuni i online preko PayPal tu može i za 5 eur da se kupi dopuna - ali sam ove godine dobio poruku da može da se plati samo Paypal računom iz EU - pa možda je to bilo nešto privremeno - nisam više pokušavao. NAPOMENA za dopune: Mislim da kad se dopuna od 10 eur aktivira - na račun legne oko 8.9 eur ili tako nešto, valjda porez ili tako nešto, sličan % i za ostale dopune, rekao bih. PROVERA KREDITA: Što se tiče poziva na 1314 tamo se besplatno mogu proveriti krediti, ako kojim slučajem ne može da se dođe do MENU-ja na engleskom - pitati nekog Grka u radnji da asistira (poželjno mlađu osobu) pošto je Grčki jezik poprilično neintuitivan za nas :) ... ja lično više volim da proverim kredit SMS-om na 1314 - pošalje se "Y" i uskoro stigne par poruka, jedna je za preostale minute, druga za SMS, treća za internet - sve poruke su na grčkom ali su brojevi arapski pa se skonta suština... NAPOMENA ZA POZIVE (za paket "Cosmokarta" koji sam ja imao): Sa ove kartice mislim da ne možeš da zoveš inostranstvo, al možeš da primaš pozive iz inostranstva (ja taj broj ostavim za 24x7 tim kad sam na odmoru) :) PAKETI: Što se tiče paketa interneta - ove godine su to malo promenili u odnosu na prethodne. Ukratko: - ako se ne aktivira nikakav paket - po automatici se startuje paket "Mobile Internet Day Pass" - koji skine sa računa 1 Eur ali da samo 20 megabajta i do kraja isteka 24h koliko traje paket - neograničeno interneta ali NAJSPORIJEG :( ... ono što je dobro kod ovog paketa je što svaki duduk može da ima kakav-takav net i viber i da se uopšte ne razume u aktivaciju paketa i da ne troši više od 1 eur dnevno na to, i može da zaboravi YouTube :) - Giga Day paket - za isti taj 1 Eur se dobije 1 Gigabajt što već znači i Youtube :) ... kad istekne 24h ili ako istekne 1 GB - paket se deaktivira i ako se ne aktivira novi (a ide se na internet dalje) - po automatici će se aktivirati Internet Day Pass opisan iznad... EVO duže analize koju sam bacio drugaru ranije, nadam se da je ovo sve - iako malo poduže - bilo od pomoći: ---------------------------------------------------------------- Ja lično se ne bih puno uzbuđivao i koristio bi paket Giga Day jer to košta 1 eur za 24h, trudio bi se da pratim potrošnju jer kad isteknu podaci aktivira se za još 1 eur (nije skupo al bezveze) još jedan paket koji je bezveze (20 mega pa spor internet još 24) za koji ćeš znati da se aktivirao ako imaš 3G ili 4G a sve sporo radi :) Ne možeš u paraleli da aktiviraš pakete pa kad jedan prestane da drugi krene i to je smor, izgleda da na tu foru oće da maznu lovu na sitno (po 1 eur za taj glupi neki paket Day pass internet koji sam objasnio dole), al bar jeste sitna lova :) Pošto je moj paket CosmoKarta (Kosmokarta, Cosmokarta, Cosmocarta), mada Grci to pišu COSMOKAPTA. Potrudili su se da imaju i pakete “na duži rok” a i na “više podataka”. Što se tiče “dužeg roka” izdvaja mi se: Mobile Internet 200MB … ovo iznad mi je cool za one koji ostaju dugo a koristiće samo Viber i Email, pa za 6 eur mogu da se pokriju ceo odmor... … ostali “vremenski paketi” me nisu toliko impresionirali, ima i nekih paketa sa voice i sms ali mislim da je to bezveze jer mislim da lokalni pozivi i po regularnim cenama nisu skupi i bez paketa a zatrebaće ti samo za ne daj Bože (policija, doktor i slično), već bi rađe pucao na što bolje Internet opcije i komunicirao preko Vibera gde može a lokalni pozivi gde ne može… … nisam razumeo da li kad isteknu megabajti možeš da surfuješ po najsporijoj brzini do kraja meseca ali ne bih rekao, pre bih rekao da će ti se ili automatski aktivirati opcija Mobile Internet Day Pass (20 mega) koju sam opisao dole ispod ili tako nešto slično... Što se tiče “više interneta na kraći rok” izdvajaju mi se: GIGA DAY
1140 Dragana Janković   27/07/2017
Da li u toroniju ili okolini mogu da se nabave internet sim kartice i po kojoj ceni? Cosmote ili vodafone. Hvala unapred.
1167 Radovan Švedić   06/08/2017
Samo još jedan komentar za Tasos - Cosmote sim kartice (WhatsUp) se mogu uzeti samo u Limenasu, u radnji koja se zove Germanos (Jermanos) u samom centru. Vodafone (mislim da je par metara pored Germanosa) se može uzeti i u Limenasu a i u Limenariji. Radnik u tom Germanosu u Limenasu mi je rekao da 4g mogu da očekujem u Limenasu, i možda u Potosu i Limenariji. Što se ostalog tiče - konkretno plaže - tu mi se dešavalo (npr. Psili Amos) da mi signal padne na 2G na samoj plaži, slično i na Notos plaži blizu Potosa - na putu imam normalan 3G a čim se spustim na plažu signal padne na 2G i takav internet može da posluži eventualno za neki Viber (bez fotki ili jedva nešto) kao i npr. za online radio :) Što se tiče Toronija - teško, sad kad vidim kakva je situacija ovde na Tasosu (morao u Limenas) čudim se kako sam uspeo da 2015-te kupim SIM karticu u Neos Marmarasu u jednom od šopova sa suvenirima, blizu (20 metara nagore ka školi sa leve strane puta) onog kafića što ima 2 akvarijuma sa ribicama poredstolova (ko se šetao tuda - zna, radi se o "drugom" centru Neosa). I konačno još jedan savet za Cosmote za prebacivanje meni-ja na engleski (menu za servisni i besplatni broj 1330) - je da se pozove 1314 (takođe besplatni poziv, isto neki servisni broj) i pritisne broj 9. Dopuna s druge strane stvarno ima svugde tako da to nije problem, a Paypal dopune (kao ni kartice) definitivno više ne radi za nas čiji bankovni račun nije u EU. Savet za svakog ko je stacioniran na jednom mestu - pre nego što kupite Cosmote karticu - proverite (pitajte gazdu ili nekog od Grka koji imaju Cosmote) - da li imaju 3G signal tu, ako nemaju - onda razmislite o kupovini.
1579 Dejan   29/04/2018
Meni nije potreban jer koristim Nemacki broj,a rominga nema.....
4290 nesa nesic   13/04/2022
Dajte pasos u Vodafonu i uzmite samo data paket, 12,5e plus kartica. Kad potrosis pola oni ti dodaju jos pola. Radi svuda extra a kartica vazi godinu dana. Provereno vise godina. Pozdrav.
4422 Vlad   14/06/2022
A kako naci 100GB karticu? Da li je to moguce?
4423 Marko Urošević   14/06/2022
Cosmote do kraja leta ima WhatsUp ponudu neograničen internet na 30 dana za 9,90€ plus kartica ako je nemate. Sličnu ponudu ima i Wind.
4563 Nikola   26/07/2022
Globaltel je daleko najpovoljniji. Trenutne cene za 7 dana su: 1gb - 300 din. 3gb - 800 din. 5gb - 1400 din. Izuzetno brz a troši jako malo. Evo posle 3 dana od aktivacije, koristim ga non stop i ne gasim ga, potrošio sam jedva 0,5gb. Predlog da ih dodate na listu naših operatera.
5046 Miloš   14/05/2023
Да слажем се са Николом, већ неколико година користим само Глобалтел. Имао сам чак и предност у Грчкој где неки грачки опетатери нису имали добар сигнал а ја јесам имао јер користим роминга. Све похвале за Глобалтел за роминг пакете. Можете картицу наручити преко нета или купити картицу у било којој пошти.
5048 Željko Sučević   15/05/2023
Moje pitanje je ,dali i gde može da se kupi sim internet kartica Cosmote na Eviji u mestu Pefki,ili na graničnom prelazu Evzoni.
5052 Mile   16/05/2023
pogledajte i globaltel domaći šta nudi, ja ga dosta koristim, 5gb 7 dana 1400 din na primer
5132 Zozon   26/06/2023
Uzeti u obzir kapacitet bazne stanice u blizini! Na velik broj korisnika (Hanioti) preko dana i večeri protok je bio 570 Kbps! Rano ujutru 30Mbps!
5294 Plovak   17/07/2023
Dobra varijanta je i HR Tomato kartica. Na kartici ima 3eur-a i aktiviranjem se dobija 8000 jedinica dobrodošlice na poklon koje je moguće koristiti 30 dana od trenutka aktivacije. Opcija će ti se automatski aktivirati kada aktiviraš novu SIM karticu 1 jedinica, 1bon=1mb, ili 1 min, ili 1 sms Znači ako čete koristit samo Internet dobijate 8GB
5398 Zoran   20/08/2023
Njihova 5G mreza je ekvivalent sezam pro dial up-a.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu