Odisejevo ostrvo Itaka u Jonskom moru
04/03/2019 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Itaka je ostrvo u zapadnom delu Grčke, u Jonskom moru. Ima površinu od 96 km2 i oko 3.000 stanovnika, a nalazi se par kilometara istočno od ostrva Kefalonija u odnosu na koju je mnogo manje i mirnije.
 

Do ostrva Itaka se stiže trajektom iz luke Patra ili iz mesta Sami na Kefaloniji do luke Pisetos, a tokom letnje sezone postoje i svakodnevni polasci lokalnim kompanijama sa Lefkade i Kefalonije.


Itaka je dobila ime po mitološkom heroju Itakusu, koji je zajedno sa svojom braćom kolonizovao ovo ostrvo oko 1320. godine pre nove ere. Iako je ime Ithaki ostalo nepromenjeno još od antičkih vremena, pisani dokumenti iz različitih perioda pokazuju da se ostrvo nazivalo i drugačijim imenima. U pitanju su bili nazivi: Thiaki za vreme vizantijskog perioda, Teaki za vreme venecijanskog, a Fiaki za vreme osmanskog. Takođe, po nekim drugim izvorima, ostrvo je dobilo ime od grčke reči “ithy”, što znači veseo, a po nekim od feničanske reči “utica”, što znači kolonija.
 

Najprepoznatljiviji simbol Itake svakako je Odisej, s obzirom na to da je Itaka prvenstveno poznata kao postojbina ovog Homerovog junaka, koji je opevan u “Ilijadi” i “Odiseji”. Po Homeru, Odisej je bio kralj Itake, i heroj koji je imao značajnu ulogu u Trojanskom ratu, nakon čega se vraća u svoju domovinu, na ovo ostrvo. I dan danas, Itaka simbolizuje nostalgiju, povratak u utočište i ispunjenje cilja.


Zalivom Aetos, koji zalazi duboko u ostrvo, Itaka je podeljena na severni i južni deo. Veća i značajnija mesta na ostrvu su Vati, koji je glavni grad, Stavros, Perahori i Kioni.


Vati je prestonica i glavna luka Itake još od 16. veka. Selo je izgrađeno u obliku amfiteatra oko duboke i zaštićene uvale. Zemljotresi 1953. godine su gotovo u potpunosti uništili Vati, ostavaljajući samo nekoliko zgrada, ali većina ruiniranih venecijanskih zgrada je obnovljena od strane lokalnog stanovništva. Uveden je i zakon 1978. godine, po kome je zabranjeno podići bilo kakvu građevinu koja se ne uklapa u tradicionalni athitektonski stil. 


U mestu Vati se nalaze brojne znamenitosti. Jedna od njih je restaurirana katedrala posvećena Vavedenju Bogorodice, sa predivnim izrezbarenim ikonostasom. Postoje i dva muzeja: Arheološki muzej, u kom se nalazi zbirka različitih predmeta iz geometrijskog, mikenskog i korintskog perioda, kao Nautički i folklorni muzej. Ne propustite obilazak kuće u kojoj je rođen grčki heroj Odisej. 


U zalivu na kom je Vati je smešteno i malo ostrvo Lazareto, gde su se nekada nalazili karantin i zatvor, a danas je pokriveno borovom šumom i ima samo jednu malu kapelu. Mnogi parovi biraju da baš ovde obave ceremoniju svog venčanja. Takođe, s obzirom na to da je Vati turistički centar ostrva, u gradu postoji brojni turistički sadržaji.


Stavros se nalazi na oko 5 km od Vatija, u podnožju brda Neritos. Neke od znamenitosti su crkva Sotiris (Spasitelj) koja se nalazi na centralnom trgu, crkva Agia Varvara i Zoodochos Pigi, park posvećen Odiseju u kom se nalazi njegova bista od bronze. Put iz sela vodi do zaliva Polis. Tu se nalazi pećina Loizos, koja je služila kao hram bogosluženja nimfama i Odiseju. Iskopavanjima pećine su otkriveni brojni predmeti koji se danas čuvaju u Arheološkom muzeju u Stavrosu. 


Kioni je živopisno tradicionalno selo koje polako prerasta u turističko naselje. Nalazi se na jugoistoku Itake, u zelenom okruženju, s obzirom da je izgrađeno na obroncima planine. U mestu postoji mala luka koju koriste ribarski brodovi, iako danas možete videti i veliki broj privatnih jahti. U poslednje vreme ovde se otvara sve više ugostiteljskih objekata i drugih sadržaja za turiste. Selo Perahori se nalazi 3 km od Vatija i poznato je po proizvodnji vina. 


Neke od znamenitosti koje možete posetiti na ostrvu Itaka su manastir Taxiarchon i crkva Svetog Rafaela, a u blizini manastira se prostiru velike površine vinograda. Svake godine u avgustu ovde se održava Festival vina. U mestu postoji dobar izbor smeštaja, kao i kafića i restorana za turiste, a Perahori je takođe i najgušće naseljeno mesto na celom ostrvu.


Obavezno obiđite još neka tradicionalna sela, kao što su Frikes sa vetrenjačama ili Anogi, sa praistorijskim megalitskim spomenicima u vidu uspravnih stena visokih i do 8 m. U svakom od ovih mesta možete pronaći bar nekoliko objekata za smeštaj, kao i prodavnicu, kafe i mali restoran.


Plaže na ostrvu Itaka

Plaže Itake su poznate po tirkiznoj vodi i okruženju prepunom zelenila. Uglavnom su šljunkovite. Postoje brojne skrivene uvale za kupanje, ali i plaže koje su u potpunosti uređene i opremljene sadržajima.
 

Jednom od najlepših plaža se smatra plaža Agios Ioannis. Nalazi se 10 km od Vatija i ima pogled na Kefaloniju. Do nje se dolazi prilično strmom stazom koja vodi od sela Lefki, tako da je put malo naporan, ali kad stignete čekaju vas blistavo beli sitan šljunak i prelepa smaragdna boja mora. 


Loutsa je plaža koja je popularna zahvaljujući blizini glavnog grada. Od Vatija se do nje može stići za 20 min hoda. Ovde postoji beach bar gde možete naručiti hranu i piće, kao i iznajmiti ležaljke i suncobrane.


Takođe u blizini Vatija, na 3 km udaljenosti, se nalazi Sarakiniko plaža. Ova plaža je šljunkovita i okružena bujnom vegetacijom maslina i čempresa koji joj daju prirodni hlad. Pogodna je za ronjenje, zbog izuzetno mirne, čiste i prozirne vode. 


Filiatro plaža je najbolji izbor za one koji su smešteni u gradu Vatiju. Topla i plitka voda u kombinaciji sa prirodnim hladom je čine posebno povoljnom za porodice sa decom, iako nema pesak, već beli šljunak. Uz plažu se nalazi i uvala gde borave kamperi. 


Plaža Afales je malo teže pristupačna, pa zato nije toliko posećena, ali vam može biti zanimljiva ako volite ronjenje. Ovde su zabeležene migracije kornjača.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu