Put kolima za Grčku preko Bugarske
31/10/2017 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 4

Ukoliko su vaša odredišta u Grčkoj ostrvo Tasos, Asprovalta, Stavros, Nea Vrasna i ostala na potezu prema Kavali i Aleksandropolisu, ili letovališta na Halkidikuju, možete razmisliti i o putu kolima preko Bugarske.

Turisti koji kreću iz Srbije ka ovim odredištima najčešće se odlučuju da do Grčke stignu preko Bugarske, jer je put kraći i uz malo sreće na graničnim prelazima, do letovališta se brže stiže. 

Radi poređenja, navodimo razlike u kilometrima od centra Beograda (sa Slavije) do Kavale. Recimo, ako vozite preko Severne Makedonije do Grčke ćete preći 770 km, a putujući preko Bugarske prelazite za 80 km kraći put, tačnije, ukupno 690 km. Međutim, udaljenost Nea Moudania od Beograda, preko Severne Makedonije, iznosi 695 km, dok je preko Bugarske 735 km. 

Ipak, ako idete prema Olimpu, Paraliji, Leptokariji i ostalim letovalištima te regije, ili dalje prema jugu, svakako je bliže da putujete preko Makedonije. Tako od Beograda do Paralije ima 670 km, a preko Bugarske se prelazi 740 km.

Od Beograda do granice sa Bugarskom

U našem glavnom gradu se uključujete na auto - put Beograd - Niš, poznat i kao A1. Na naplatnoj rampi, posle megamarketa Ikea i isključenja za Vrčin, uzimate kartončić koji morate da pokažete kada se isključujete sa ove saobraćajnice i plaćate odgovarajuću putarinu. 

Na putu ka Nišu možete napraviti pauzu na odmorištu kod Velike Plane, gde se nalazi Mc Donalds restoran, a tu postoje i uređeni toaleti. Na ovom delu puta nailazite na 10 benzinskih stanica, a ako koristite TNG (tečni plin), ne morate da  brinete, polovina pumpi je snabdevena i ovim gorivom.

Ako je potrebno možete da natočite benzin na NIS pumpi kod motela Nais, koja je non - stop otvorena. Međutim, ako vam je potreban TNG, možete da svratite na pumpu u okviru AMSS centra, koji je sa leve strane auto - puta. AMSS centar radi od 8 do 19.30 časova, ima auto servis za popravke vozila, perionicu, službu za šlepovanje i pomoć na putu, ali ne rade izdavanje međunarodnih dokumenata. Ako ste slučajno zaboravili da izvadite neki međunarodni dokument, možete ga izvaditi u AMSS centrima Velika Plana ili Pojate, koji se nalaze pored auto - puta.

Autoput od Niša do granice sa Bugarskom dugačak je 106 km (granični prelaz Gradina). Počinje na petlji "Trupale" sa autoputem A1 blizu Niša, pravo put vodi prema Severnoj Makedoniji i Solunu, a vi se isključujete i krećete se ka istoku, putem ka Nišu. Zatim auto put prolazi severno od Niša, zaobilazi Sićevačku klisuru i ulazi u dolinu Nišave blizu mesta Crvena Reka.

Potom prolazi pored Bele Palanke, Pirota i Dimitrovgrada, a završava se na graničnom prelazu "Gradina" sa Bugarskom. Predstavlja deo evropskog puta E80 i panevropskog putnog koridora 10.

Autoput ka Bugarskoj ima po dve kolovozne trake, u svakoj po dve vozne i zaustavnu (osim u tunelima gde nema zaustavne), dok je na usponima izgrađena i traka za spora vozila. Uglavnom prolazi brdsko-planinskim terenom osim u kotlinama kraj Niša i Pirota.

Cena putarine od Beograda do Dimitrovgrada za putnička vozila je 1.290 dinara.

Od centra Beograda, sa trga Slavija, do granice sa Bugarskom ima 333 kilometra.

Granični prelaz Gradina (SRB) - Kalotina (BG)

Na granici obično nije velika gužva i ne bi trebalo da se dugo zadržite. Potrebno je da imate važeće pasoše, vozačku i saobraćajnu dozvolu, evropski obrazac za prijavu udesa, protivpožarni aparat, zdravstveno osiguranje za dane koje planirate da provedete u inostranstvu, eventualno i međunarodno ovlašćenje, takozvanu žutu kartu, ako vozilo nije registrovano na vaše ime.

Na bugarskom graničnom prelazu Kalotina, na koji nailazite, formalnosti se uglavnom brzo završavaju. Na granici za vozilo treba da imate samo saobraćajnu dozvolu, jer se ne traži zeleni karton. Time ste uštedeli više od 2.000 RSD u odnosu na putovanje kroz Severnu Makedoniju ili Albaniju, za koje je ovaj dokument obavezan. Za Bugarsku, kao ni za Grčku, ne morate da imate ni međunarodnu vozačku dozvolu. 

O tome pročitajte više informacija u tekstu Koja su potrebna dokumenta ukoliko u Grčku putujete kolima.


Vinjete i kupovina goriva u Bugarskoj

U Bugarskoj je nacionalna valuta lev i kurs je trenutno 1 € = 1,96 LEV. Cene goriva se kreću ispod dva leva ili jednog evra po litru i niže su nego u Srbiji. Putarina u Bugarskoj se ne plaća na naplatnim rampama, nego je neophodno da čim uđete u zemlju kupite E-vinjetu. 

Od 01.01.2019. kupuje se e-vinjeta (elektronska vinjeta) online putem linka ili putem aplikacije za mobilni telefon.

Prednost E-vinjeta je to što vozači ne moraju da se kao do sada zaustavljaju na ulazu u Bugarsku da bi kupili vinjetu i ne moraju da je lepe na staklo.  

Cene E-vinjeta su:

- važnost tokom vikenda - 10 leva (5 €)
- važnost 7 dana - 15 leva (8 €)
- važnost mesec dana - 30 leva (16 €)
- važnost 3 meseca - 54 leva (28 €)
- važnost 12 meseci - 97 leva (50 €)

Ove cene su podložne promenama, ali one obično nisu velike. Kazna za neplaćanje putarine kupovinom E-vinjete iznosi 50 evra. 
 

Važno je i da znate da su, kao i u Srbiji i Crnoj Gori, u Bugarskoj obavezna kratka svetla i preko dana. Obavezno je auto sedište za decu mlađu od 3 godine, zatim protivpožarni aparat za svako vozilo, koje koristi benzin, dizel ili TNG. Kazne za saobraćajne prekršaje su sledeće: neposedovanje dela opreme - 10 evra, neupaljena oborena svetla - 30 evra, nevezivanje pojasa - 25 evra, prelazak preko pune linije - 50 evra. Policija vam samo napiše kaznu, a uplaćujete u pošti ili banci. Ako ne izmirite svoja dugovanja, ne možete da napustite zemlju, jer postoji centralizovana kompjuterska baza podataka.

Deo puta kroz Bugarsku

Posle prelaska granice i ulaska u Bugarsku, vožnju nastavljate magistralom koja je dovoljno široka i kolovoz je u dobrom stanju. Vodite računa o tome da je brzina ograničena na 60 kilometara na čas. Saobraćajni policajci su često postavljeni i radarima kontrolišu brzinu kod mesta Dragoman i Slivnica. Posle pređenih 25 kilometara počinje auto - put kojim se vozite sve do glavnog grada Bugarske, Sofije. Ako ne žurite, posetite grad koji istoričari smatraju drugom najstarijom prestonicom u Evropi, odmah posle Atine. 

U Sofiji možete da vidite prelepi Hram Aleksandra Nevskog, najveću pravoslavnu crkvu na Balkanu, posle Hrama Svetog Save u Beogradu, zgradu Narodne biblioteke, spomenik prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju i druge značajne objekte. Nije na odmet da pauzu iskoristite za piće ili obrok u nekom restoranu nacionalne i internacionalne kuhinje. Hrana je odlična, a cene su vrlo povoljne. 

Ako ne želite da posetite Sofiju, posle ulaska u grad, kad prođete pored „Metroa“ i „Džamba“, u kružnom toku skrenete na desno i pratite putokaz Pernik, Kulata. Onda nastavljate kretanje bulevarom, koji je obilaznica oko Sofije. Tako vozite 2,5 kilometra do sledećeg kružnog toka. Tu pratite isključenje puta za Pernik, Kulatu i Filipovce. To je, tačnije, uspon na vijadukt kojim izlazite na auto - put i pravo idete ka Kulati, koja je mesto graničnog prelaza sa Grčkom. Bugarskim auto - putem je dozvoljeno voziti 130 kilometara na sat, pa konačno možete da uživate ako ste ljubitelj brže vožnje. 

Duž auto - puta nailazite na tri benzinske pumpe, koje imaju sve vrste goriva, a na jednoj se nalazi i Mek Donald´s restoran. Na jednom mestu postoji putokaz sa natpisom Kulata i Blagoevgrad, ali vi nastavljate pravo i posle 5,5 kilometara se završava auto - put. Isključujete se na desno, penjete se nadvožnjakom i nailazite na kružni tok. Obilazite tri četvrtine kruga i krećete se ka Blagojevgradu. Stotinak metara dalje nailazite na sledeći kružni tok i tu nastavljate pravo ka Blagojevgradu. Vozite još dva kilometra i pre nadvožnjaka pratite saobraćajni znak sa pravcem Kulata, pa skrećete desno. 

Sledećih desetak kilometara vozite auto - putem, obilaznicom oko Blagojevgrada, a zatim se put pretvara u magistralni. Dolazite do mesta Simitli, gde se nalazi skretanje, sa leve strane, koje vodi do poznatog skijališta Bansko, udaljenog 40 kilometara od ove raskrsnice. Do grčke granice i mesta Kulata ima još 67 kilometara. Zimski centar Bansko je na padinama Pirin planine, sa najvišim vrhom Vihren visokim 2 914 metara. U blizini se nalazi Rilski manastir, najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj, koji je i pod zaštitom UNESCA. 

Vi nastavljate pravo, vozite magistralom, koja ide kroz kanjon reke Strume prema grčkoj granici, sa čestim krivinama i dva duža tunela. Usput vam je nekoliko benzinskih pumpi. Prolazite živopisnim predelima pored klisure Kresne i možete da uživate u prirodnim lepotama. Usput nailazite i na nekoliko dobrih mesta za kraći odmor i osveženje. Prema mišljenju turista, najbolje mesto je na otprilike 170 kilometara od bugarske granice. Tu, u kanjonu Strume, postoji nekoliko restorana izgrađenih iznad same reke, pa možete da ručate ili pijete kafu u nekoj od bašti. 

Put prolazi kroz naselja Kresna i Donja Gradešnica i tuda morate da vozite oprezno i sporo. Kod mesta Sandanski, u koje ne ulazite, put se širi i do granice se vozite auto - putem.

Granični prelaz Kulata (BG) - Promahonas (GR)

Posle 225 kilometara vožnje kroz Bugarsku, od kojih je 65 magistrala, a 160 auto – put, ili 556 kilometara od beogradske Slavije, stižete u mesto Kulata. Tu je i poslednja benzinska pumpa u Bugarskoj. Račun za gorivo možete da platite i evrima, ali će kusur da vam vrate u levima, obračunatim prema zvaničnom kursu. 

Na graničnom prelazu nema nikakve kontrole, jer je Bugarska u Evropskoj Uniji, pa se sve formalnosti završavaju na grčkoj strani granice. Ovaj drugi granični punkt se nalazi 600 m dalje od ukinutog bugarskog i tu se prolazi bez dužih zadržavanja. Pored pasoša, za vozilo vam treba samo saobraćajna dozvola. Zeleni karton ne morate da imate. 

Put kroz Grčku

Posle prelaska grčke granice, nastavljate vožnju novim auto - putem koji ide uz reku Strimonas, prema Seresu i Solunu. Posle jednog kilometra stižete na naplatnu rampu i plaćate 2,40 €. Nakon toga vozite mestimično neravnim kolovozom, ali se 36 kilometra do Seresa pređe relativno brzo. Samo pratite putokaze za Solun, Seres i Sidrokastru. U Grčkoj svakako poštujete saobraćajne propise, jer su kazne izuzetno visoke. Kreću se od 40, za prekoračenje brzine, do čak 700 evra za preticanje preko pune linije. 

Morate da posedujete protivpožarni aparat, sedište za dete, čak i rezervne naočare, ako na vozačkoj dozvoli imate sliku sa naočarima. Oborena svetla nisu obavezna u toku dana. Policija će, u slučaju da ste kažnjeni, samo da vam napiše kaznu, a vi to plaćate u banci ili pošti. Ako platite u roku od 10 dana kazna vam se umanjuje na polovinu sume. Dokumenta vam ne oduzimaju na licu mesta. 

Ključna raskrsnica na ovom delu puta je nekih 300 m udaljena od mesta gde se dve trake puta spajaju u jednu i polu auto - put pretvara u magistralni. Pravo se ide za Dramu, levo za Seres, Asprovaltu i Kavalu, to jest ka Tasosu, a desno je put prema Solunu. Od tog mesta do Soluna ima 88 kilometara. Putnici za Kavalu će nastaviti stari putem za Seres, proći staru raskrsnicu vozeći pravo do semafora, a zatim skrenuti levo. Prolazite nekoliko semafora i skretanja uvek prateći putokaze za mesto Drama.

Ako ste krenuli prema Kavali, udaljenoj stotinak kilometara od skretanja, vozićete magistralnim putem, na nekim deonicama veoma širokim, mestimično i sa četiri trake. Prvo važno odvajanje na ovom putu, posle gradića Nea Zihi, pratićete ako idete ka Asprovalti, Stavrosu ili Atosu. Ako idete na Tasos, u Kavalu ili Aleksandropolis, nastavićetee pravo prema Drami i Kavali i pratiti putokaze za Kavalu, te za Keramoti, jer se tako zove mesto odakle polazi trajekt za ostrvo Tasos.

Ako idete prema Atosu i Halkidikiju, na putu Seres - Drama, kod mesta Nea Zihi skrećete desno, prateći putokaz braon boje ka arheološkom lokalitetu Amfipoli. Vozite se dobrim putem i posle dvadesetak kilometara stižete na raskrsnicu. Skrenete na desno i uključite se na magistralni put Drama - Amfipoli. Udaljeni ste desetak kilometara od Egejskog mora. Zatim vozite do kružnog toka i pratite putokaze za Solun i Nea Kerdiliu. 

Pređete most preko Strumice i posle prve krivine vidite kip Lava iz 4. veka pre nove ere, koji bi vredelo fotografisati. Onda prolazite podvožnjakom ispod auto - puta i pred vama se ukazuje cilj vašeg putovanja, plavo Egejsko more. Za nekoliko minuta bićete u Asprovalti, pa prolazite Nea Vrasnu i Stavros i stižete do početka Halkidikija. Prođete kroz Olimbias i Stratoni, pravo nastavite ka Jerisosu i Atosu, a desno možete preko Halkidikija ka Solunu.

Ukratko, ako putujete do Soluna preko Makedonije put će biti kraći za 30 kilometara nego preko Bugarske. Ali, ako putujete prema Stavrosu, Asprovalti, Kavali ili dalje na istok prema Aleksandropolisu ili planirate posetu Svetoj Gori, onda je varijanta putovanja preko Bugarske kraća za više od 80 kilometara.

Nenad Milenković je u našoj Fb grupi "GrčkaInfo" 08.06. napisao svoje iskustvo putovanjem kolima kroz Bugarsku do Grčke:

"Od granice do Sofije ima prvo oko 15 km magistrale, a nakon toga sledi deonica od nekih 10-15 km sa radovima gde trenutno saobraća dvosmerno po jedna traka (budući auto put od Sofije do granice). Nakon toga sve do Sofije ide moto put sa po dve trake u oba smera i na tom delu od granice do Sofije često stalno bar na dva tri mesta ima radara, a od Sofije do Blagoevgrada je odličan auto put. Obratite pažnju i držite se ograničenja pre svakog tunela pošto na ulascima u tunel znaju da stoje radari. Od Blagoevgrada do Simitlija je magistrala u dužini od nekih 24 km koja je stvarno u dobrom stanju, ali budite oprezni pošto na par lokacija 24h ima radar. Zatim od Simitlija do kilometar pred granicu opet ide auto put koji je odličan. Na graničnom prelazu između Bugarske i Grčke gužve nema gotovo nikad pošto su najčešći putnici Grci i Bugari, a EU državljani se ne zadržavaju više od pola minuta. Oni samo pokažu ličnu kartu policajcu i odmah prolaze, dok oni koji nisu EU državljani predaju pasoše i stanu sa strane dok se vrši pasoška kontrola kako se nebi stvarala gužva. Od ulaska u Grčku do Soluna je sve veoma dobar auto put koji ni u sezoni nije opterećen i koji bih savetovao i svima koji idu za Asprovaltu, Stavros, Tasos... da koriste iako je malo duži put nego da se ide na Seres. Pošto se od Soluna nastavlja auto put ka navedenim mestima i samim tim je i brže i bezbednije, a i mnogo je bolji put. I na kraju srećan put svima."

Napiši komentar
2131 MMS Car   12/02/2019
Nadamo se da cemo ove godine novim auto putem na more u Grcku.
2597 Milan M   07/08/2019
Moja preporuka da idete od Sereza do Amphipoli-a a onda auto-putem idete za Kavalu, Keramoti,Tasos.Mnogo je brže i bezbednije a cenu putarine uštedite manjom potrošnjom goriva.
3231 Dejan Gudurić   09/06/2020
Možete li mi objasniti kako to funkcioniše sa e- vinjetom.Da li nas zaustavljaju i proveravaju ili nešto drugo? Kakav dokaz imamo da smo platili?
3244 Zoran   13/06/2020
Dejan Gudurić, postoji aplikacija za telefon ili sajt https://web.bgtoll.bg/ Potrebno je otvoriti nalog na sajtu,pa se ulogovati,u gornjem desnom uglu postoji odabir jezika,ima Srpski.Izabere se vinjeta, np 30 dana,oko 15-16 evra. Popunite podatke. Kada se plati,dobije se na email potvrda i to je sve.U sistemu ste i to je to. U slucaju da vas zaustave, pokazete email koji ste sacuvali. Nema nalepnice. Mozete na istom sajtu i da izvrsite proveru da li ste u sistemu, nakon sto ste uplatili...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu